Kultúra

Várostörténeti vetélkedő: az Avasi vitte a pálmát

2013-06-07 11:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varostorteneti_vetelkedo_130607ml_11.jpg

A korábbi fordulókon legjobban teljesített hat középiskolás csapat megmérettetésével kezdődött el pénteken a 2013-as Várostörténeti Vetélkedő döntője a városháza új közgyűlési termében. A versengésben – melyen egyebek mellett interjúkészítés, totó, térképes feladat, személy- és zenefelismerés is lesz – az Avasi Gimnázium Csapata végzett az első helyen, a vetélkedés szombaton az általános iskolás csapatokkal folytatódik.Fodor Zoltán
önkormányzati képviselő, a verseny ötletgazdája elmondta, a már hagyományos Várostörténeti Vetélkedő legfontosabb célja, hogy a diákok, a felnövekvő nemzedék jobban megismerkedjen Miskolc múltjával, jelenével.

varostorteneti_vetelkedo_130607ml_02.jpg

– Ti vagytok azok a fiatalok, akik a legtöbbet tudtok a városotokról, ezt bizonyítottátok a 10 héten át tartó totó során – mondta Fodor Zoltán, aki a diákok mellett köszönetet mondott a felkészítő tanároknak is, áldozatos munkájukért.

Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális és idegenforgalmi osztály vezetője Kriza Ákos polgármester és az önkormányzat valamennyi munkatársa nevében köszöntötte a diákokat.

– Ennek a mára hagyománnyá vált versenynek célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését Miskolc iránt. A helytörténet, a szülőváros története ugyanis egy olyan alap, aminek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember teljes legyen – mondta Kákóczki András.

varostorteneti_vetelkedo_130607ml_36.jpg

A középiskolásoknak a délelőtt folyamán a közgyűlési teremben, és külső helyszíneken végzendő feladatok során kell számot adni Miskolcról szerzett tudásukról. A feladatok között az egyik legizgalmasabbnak a második, vagyis a térkép alapján való tájékozódás bizonyult. Ennek lényege gyakorlatilag az, hogy a hat csapatból 1-1 főnek egy Miskolc térképen kijelölt nevezetességet – szobrot, emlékhelyet, vagy éppen épületet – kell megtalálnia mintegy óra alatt, és arról egy néhány mondatból álló ismertetőt készítenie.

varostorteneti_vetelkedo_130607ml_01.jpg

Ezen túl érdekes feladat volt az is, mely során ismert, Miskolchoz kötődő meglepetésvendégekkel kell riportot készíteni, ez alapján bemutatni az illetőket a többi versenyzőnek. Volt totó, a miskolci vízellátásról és Dobrossy-kötetből is, személy és zenefelismerés, kereszt- és betűrejtvény és „kakukktojás-játék” is. A témák között szerepelnek a város kulturális fesztiváljai, polgármesterei, díszpolgárai.

varostorteneti_vetelkedo_130607ml_19.jpg

A verseny koradélután érhet véget, az eredményeket a minap.hu közli a délután folyamán. A verseny szombaton az általános iskolás csapatok döntőjével folytatódik és zárul.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-28 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!