Városinfó

Török testvérvárosa lett Miskolcnak

2013-05-21 19:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mc_kayseri_130521_ja_15.jpg

Testvérvárosi megállapodást írt alá kedden a törökországi Kayseri és Miskolc. Az ünnepi eseményen Mehmet Özhaseki Kayseri főpolgármestere és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy szoros és hosszú távú együttműködésben bíznak, elsősorban a gazdaság, de a kultúra, az oktatás és a sport terén is. A dél-korai Asan után Kayseri már a második olyan testvérvárosa lett Miskolcnak, mellyel a város – a kormány szándékaival összhangban – kelet felé nyit.

Az eseményen elhangzott, Törökország 6. és Magyarország 4. legnagyobb városa Kiss Gábor isztambuli főkonzul közbenjárásával vette fel a kapcsolatot egymással mintegy 10 hónappal ezelőtt.
– A mai nap, a két város közötti testvérvárosi együttműködési megállapodás aláírása ennek a 10 hónapos előkészítő munkának a gyümölcse – ezt Kriza Ákos, Miskolc első embere jelentette ki, kiemelve, hogy az aktus egyben a több száz éves szerteágazó török-magyar kapcsolatok megerősítése, illetve magasabb szintre lépése. 

mc_kayseri_130521_ja_22.jpg

Miskolc polgármestere kijelentette, annak érdekében, hogy ez a kapcsolat minden területen – gazdaság, kultúra, oktatás, sport – hatékony legyen, munkacsoportokat hoznak majd létre, melyeknek az lesz a feladat, hogy megkeressék a kapcsolódási pontokat a városok között.
– Mindkét város nagy reményekkel tekint a testvérvárosi kapcsolatokra, hiszen világossá vált számunkra, hogy Miskolc és Kayseri jól megérti egymást, és hatalmas tartalékokat rejt ez a most születő kapcsolat – szögezte le.

Ezt követően Kriza Ákos és Mehmed Özhaseki prezentáció segítségével mutatta be a két várost, a delegációknak. A miskolci városvezető előadásában kitért Miskolc, a megye és a régió gazdasági, oktatási, kulturális és sport életére, de demográfiai, és foglalkoztatottsági adatokkal is szolgált. Kijelentette, Miskolc jövőképében az ipar, az innováció, a dinamikus fejlődés éppúgy szerepet játszik, mint az, hogy turisztikai célállomásként funkcionálunk (itt külön szólt a diósgyőri várfejlesztésről, turisztikai fejlesztésekről, fürdőkről és a város széles fesztiválkínálatáról) és az, hogy környezetbarát fejlesztésekkel – mint a biomassza erőmű, a geotermikus projekt, vagy épp a Zöld Nyíl villamosprojekt – igyekszünk védeni épített és természeti értékeinket a következő generációnak.

mc_kayseri_130521_ja_13.jpg

Mehmet Özhaseki Kayseri főpolgármestere elmondta, Kayseri Törökország 6. legnagyobb városa, az 1.2 milliós Kayseri tartomány székhelye. Kayseri már Kr. e. 3000-től lakott település volt. Több fontos kereskedő útvonal, például a Selyemút mentén fekszik. Az oszmánok kezére a 15. században került, s a mai város alapjait akkor tették le, s az azóta is töretlenül fejlődik. Mint mondta, a városban harmincnál is több kórház, 25 könyvtár, 34 mozi, 6. színházterem és öt múzeum van, de számos bevásárlóközpont, és hagyományos török bazár is megtalálható, 4 nagy egyetemmel és ugyanennyi ipari területtel rendelkeznek. A városban egyebek mellett irodai bútorokat, lajkástextíliákat, elektromos kábeleket, háztartási elektronikai gépeket, nagy ipari gépeket készítenek, ezek egy részét exportra. 

A város nagyvárosi önkormányzattal rendelkezik, gazdasága olyan mértékben növekszik, amivel bekerült az „anatóliai tigrisek” közé – Mehmed Özhaseki egyebek mellett a már meglévő létesítmények mellé új színházak, múzeumok, sportközpontok és ipari területek építéséről beszélt, de szólt arról is, hogy jelenleg is zajlik a kayseri belváros rekonstrukciója, melyek során az épületek nagy része új arculatot kap, illetve a műemlékeket egy turisztikai útvonallal kötnék össze.

Mehmet Özhaseki reményét fejezte ki, hogy Miskolc és Kayseri együttműködése gyümölcsöző lesz, mint mondta, Közép-Európai városként Miskolcban nagy perspektívát látnak.
– Az egyeztetések során nagyon sok jót hallottam Miskolcról, fantáziát látunk a városban, szeretnénk, ha mind gazdasági, mind kulturális, sport vonalon is széleskörű együttműködés alakulna ki közöttünk – mondta a főpolgármester.

Kriza Ákos elmondta, Miskolc az elmúlt három évben a gyakorlatban is megvalósította a kormány által indított keleti nyitás politikáját, hiszen 2010 óta két nem, európai testvérvárossal is gazdagodott (mint ismert a dél-koreai Asan városával 2011 novemberében kötött hasonló együttműködést Miskolc).
– Kayseri városában az egyeztetések során egy komoly iparral rendelkező igazi nagyvárost ismertünk meg, amely ráadásul gazdasági lehetőségeket, kapcsolatokat keres Közép-Európában. Az érdekek közösek, mi is szeretnénk együttműködni a törökökkel, az őseink egy helyről származnak, és ha ez így van, akkor érdemes újból találkozunk és kezet fogunk – mondta Kriza Ákos.

mc_kayseri_130521_ja_46.jpg

Ezt követően még a kapcsolatot kezdeményezők, Kiss Gábor isztambuli főkonzul és Osman Shabaz, a török-magyar üzletemberek egyesületének elnöke szólt a megállapodás jelentőségéről.
Kiss Gábor történelmi pillanatnak nevezte Kayseri és Miskolc testvérvárosi kapcsolatának létrejöttét.
– Hazánk diplomáciai kapcsolataiban rendkívül fontos a keleti nyitás, egyebek mellett Törökország felé is, hiszen ezen kapcsolatoknak sok esetben évszázados gyökerei vannak, ezt ismerte fel a kormány 2010-ben – mondta Kiss Gábor. Elmondta, a két ország közötti kapcsolat az elmúlt években élővé vált, 2011-ben hazánk köztársasági elnöke járt Törökországban, az elmúlt években a házelnökök is látogatást tettek egymásnál, tavaly ismét összeült a gazdasági vegyes-bizottság februárban pedig a két ország miniszterelnöke találkozott Budapesten.
Kiemelte, a konzulátus vizsgálta azt, hogy mely magyar és török városok tudnának együtt működni, és a Kayseri-Miskolc kapcsolatot minden tekintetben reménytelinek tartották.

Osman Shabaz megerősítette, a török fél is nagy reményeket lát a kapcsolatban. Az elnök örömét fejezte ki, hogy a magyar fél nyitott az együttműködésre – példának a hazánkban látható török műemlékek felújításával kapcsolatban megvalósult gyors tárgyalásokat hozta, hangsúlyozva, más, például gazdasági területen is hasonlóan gyorsan megvalósuló közös munkára törekszenek hazánkkal, Miskolccal.

Tajthy Á.
Fotó: Juhász Á.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!