Kultúra

Névadó – Berzsenyi Dániel

2013-05-20 13:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Martin-kertváros keleti szélén, északról a Csokonai Vitéz Mihály, délről a Kisfaludy Károly által határolt utca. Keletről a település legszélső utcája, a Zsedényi Béla utca határolja.

Berzsenyi Dániel a Vas megyei Hetyén született, a XVIII. század utolsó és a XIX. század első harmada között hat évtizedet élt. A „klasszicista formában romantikus lélek” bár sohasem fejezte be iskolai tanulmányait, sokat olvasott, jól ismerte a görög és római mitológiát, s nyelvismeretben is jeleskedett.

Húszéves korától írt verseket, s állandó gondja volt elszigeteltsége, az, hogy nem voltak beszélgető- és vitapartnerei. 1803-ban versei eljutottak Kazinczy Ferenchez, akivel aztán hosszú levelezésbe kezdett, de kritikája miatt megsértődött.

Földrajzilag szűk világára jellemző, hogy 35 évesen járt először Pesten, s egyszer megfordult Bécsben is. 1830-ban tagja lett a Magyar Tudományos Akadémiának. Székfoglalóját a költészet harmóniájáról írta. Tervezte, hogy Pestre költözik, de betegsége, majd halála ebben megakadályozták.

1776–1836 között élt, családi sírja Niklán található. Egykori kúriája kertjében felállították mellszobrát. Munkássága kritikai kiadása 1979-ben jelent meg.

D. I.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-16 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!