Miskolc anno

Folytatódó feltárás Miskolctapolcán

2013-05-16 12:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tapolcai_asatas_130515_ja.jpg

Újra elkezdődött a régészeti feltárás a miskolctapolcai Barlangfürdő előtti területen. A munka első fázisaként a felgyülemlett vizet szivattyúzzák ki a feltárás helyszínéről. Mint megtudtuk, a temetőkápolna részt visszatemetik, ám újabb falakra bukkanhatnak a június közepéig tartó feltárási munkában.

Geotextíliával fedték le a régészek az ásatás egyes területeit. A „téli szünet” előtt lefedték, hogy állagát megóvják a feltárt „boros pincének” is, ahol egykor a bort tárolták. Mint a helyszínen megtudtuk, egy szépkorú hölgy is ellátogatott az ásatás helyszínére, amikor Miskolctapolcán járt, s a feltárás helyszínén dolgozó munkásoknak elárulta, a feltárt pincére ő máig emlékszik, hiszen a világháború idején, a bombázások elől oda menekült társaival. Az idős asszony sajnos a történet elmesélését követően továbbsétált, így a szakemberek nem tudtak vele beszélni, habár a feltárt terület múltjában nagy segítséggel lenne, ha kiderülne, meddig volt használható állapotban a pince. Keressük azokat az olvasóinkat, akik információval tudnak szolgálni azok a pince múltját tekintve.

A Barlangfürdő előtti feltárás a napokban kezdődött el, elsődlegesen nem régészeti munkákkal, hiszen a területen sok víz gyűlt össze. A vízelvezetés érdekében dréncsöveket építettek be, ami összeszedi a talajvizet, s szivattyúzás segítségével elvezetik azt a helyszínről. A város már kért egy úgynevezett vízjogi létesítési engedélyt, amellyel kapcsolatban még várják az eredményt. Ha megvan az engedély, akkor egy 15 méteres szakaszt kiásnak, s a vizet a Hejő-patakba tudják majd engedni – amíg azonban ez nincs meg, marad a szivattyúzás.

tapolcai_asatas_130515_ja_4.jpg

A temetőkápolnai részt, a tervek szerint visszaássák, de a toronyépületnél tovább folytatódik a feltárás, hiszen ott lehetnek még tisztázatlan falak – tudtuk meg.

tapolcai_asatas_130515_ja_6.jpg

Mint arról már több alkalommal hírt adtunk, a Barlangfürdő előtt 2012-ben újra régészeti feltárás kezdődött, ami a jó idő beköszöntével folytatódik, s június 15-ig továbbra is dolgoznak a régészek a helyszínen.

K. J.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-28 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!