Közélet

Ifjú feltalálók találkoztak Miskolcon

2013-05-11 17:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Miskolci Egyetem adott otthont szombaton az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításnak, ami egyben verseny is volt. A középiskolásoknak szóló megmérettetés, amit minden évben Budapesten rendeznek meg, idén Miskolcon volt, így a városunk az első vidéki helyszín, amely a rangos eseményt vendégül láthatta.

Az ifjú feltalálók versenyének tétje nem volt csekély, hiszen a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt diák Abu-Dhabiban képviselheti hazánkat. A diákalkotó kiállításon izgalmasabbnál izgalmasabb tudományos eszközöket mutattak be a fiatalok. Volt táncoló és rajzoló robot, steril érintőképernyő, GPS androidra, s nem utolsó sorban egy MagCar, elektormágneses autó, amit a miskolci Gréczi László Ádám fejlesztett ki, egy japán találmány megújításával.

egyetem_energetika_tanosveny_130511_fkcs_1.jpg

Az Andrássy Gyula Szakközépiskola 9. évfolyamos diákja egyedüli miskolciként erősítette a mezőnyt. A versenyre kilátogatott Miskolc polgármestere is, Kriza Ákos, aki kiemelte, ilyen verseny még Miskolcon nem volt, s kivételes öröm, hogy az eddig minden alkalommal a fővárosban megrendezett megmérettetést városunk campusa látja ezúttal vendégül.

– Ez a megmérettetés tovább erősíti Miskolc és a Miskolci Egyetem közötti jó kapcsolatot. Nagyon sok érdekes találmány van, de az, hogy miskolci fiatal is van a mezőnyben, kiemelten fontos számunkra, hiszen bizonyítja, hogy tehetséggondozás tekintetében erős város vagyunk – hangsúlyozta Kriza Ákos, aki természetesen tájékozódott az Andrássys fiatalember elképzeléseiről, találmányáról is.

Gréczi László Ádám elárulta, elsődleges célja az volt, hogy bebizonyítsa, hátrányos helyzetűként, negatív múlttal a háta mögött is képes nagy dolgokat véghezvinni.
– Nagyon sokat dolgoztam a találmányomon. Műszaki rajzokat készítettem, magam építettem meg az egész szerkezetet.  Egy ponton vannak csak mágnesek, ez pedig az út. Az autót, s minden mást igyekeztem alumíniumból megépíteni, a kerekek csapágyak, hogy minél kisebb legyen a súrlódás. Gyakorlatilag a változó elektromágneses mező hajtja meg a tárcsát, így tud gyorsan mozogni, a mágneses erő segítségével, a kisautó – magyarázta találmányát Gréczi László Ádám.

egyetem_energetika_tanosveny_130511_fkcs_8.jpg

Mint azt Zárug Péter Farkas egyetemi adjunktustól megtudtuk, a verseny a hazai technikai innováció legnagyobbja, amit középiskolásoknak szerveznek.

– Egy TÁMOP pályázat és a város támogatása révén sikerült Miskolcra hozni ezt a kiállítást, amelyre összesen 34 fiatal jelentkezett, szerte a Kárpát-medencéből. Zentától Miskolcig a legjobbak mérik össze tudásukat. A cél pedig nem más, mint hogy a tudományos disszeminációt, vagyis a tudományos ismeretterjesztést végezze, miközben kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra – mondta Zárug Péter Farkas, hozzátéve, a verseny tétje nagy, hiszen lesz egy világverseny, Abu-Dhabiban, ahol a világ legjobb fiataljainak innovatív képességeit mérik, a miskolci verseny győztese pedig részt vehet a világversenyen.

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!