Közélet

Határon átívelő egészségügyi rendszer Miskolcon

2013-05-10 14:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korhaz_egyuttmukodes_kassa_130510_fkcs_2.jpg

Lezárult annak a teleradiológiai és konzultációs rendszer kialakítása, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházat és többek között a kassai kórházat köti össze. A projekt eredményeiről, céljairól pénteken sajtótájékoztatón számoltak be.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében egészségügyileg is közeledik egymáshoz Kassa és Miskolc. Március végén arról számoltunk be, hogy sikeresen mutatták be, videokonferencián, a projektet, amely pénteken zárult le. A Teleradiológiai és Telekonzultációs Rendszer Kialakítása Miskolc és Kassa Térségében elnevezésű projekt költségvetése összesen 457.840 euró, ebből mintegy 388 ezret az Európai Unió, 46 ezret a kormány biztosít, 22 ezret pedig a résztvevők.

Mint Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, Miskolc a régió középpontja, egészségügyi szempontból, s az új rendszer kiépítésével még nagyobb szerephez jut Észak-Magyarországon.
– A megyei kórház régióvezető, hiszen olyan szakmai tevékenység zajlik itt, ami sehol máshol. Ezt az előny erősítenünk kell, ezért kiemelten fontos volt, hogy a telemedicina rendszer megvalósul. Komoly szakmai fejlődés ez, a sürgősségi ellátás komolyabb szerepkörhöz jut – mondta a polgármester, majd hozzátette, harminc évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy ilyen sokat halad a technológia az egészségügy terén is.

– A telekonzultáció nagy életesélyt jelent a sürgősségi betegeinek. A cél pedig nem más, mint hétköznapi munkára terjeszteni a rendszert, továbbá egységes egészségügyi adatbázist hoznánk létre a régióban – jelentette ki Kriza Ákos.

A projektben a miskolci megyei kórház mellett a kassai Fakultná nemocnica L. Pasteura Kosice, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház és Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Erzsébet Kórháza vesz részt. A négy intézmény így kapcsolatba kerülhet egymással, bármikor.

korhaz_egyuttmukodes_kassa_130510_fkcs_5.jpg

Csiba Gábor főigazgató-főorvos szubjektív véleményét megosztva elárulta, az egykor, Hejcén történt repülőbaleset, ahol szlovák katonák haltak meg, volt az az esemény, amely után megfogalmazódott a gondolat, hogy szükséges egy közvetlenebb konzultációs, mentési lehetőség.
– Hejcén, a balesetkor kommunikációs zavarok léptek fel, az ilyen esetekre is segítség lesz az új rendszer, hiszen ha itt kezelünk egy szlovák beteget, akkor akár műtét közben is tudunk konzultálni ottani orvosával – magyarázta Csiba Gábor.

A főigazgató-főorvos hozzátette a betegszállítás akár 80 százalékkal is csökken, ami előny a betegeknek, s a kórházaknak egyaránt. Mint mondta, az egyenlőtlenségek kiküszöbölése mellett fontos, hogy több szintű összekapcsolódásra ad lehetőséget a telekonzultációs rendszer.

A projekt zárórendezvényére Miskolcra érkezett Branislav Ropek MPH műszaki igazgatóhelyettes, aki örömét fejezte ki, hogy kapcsolódhatnak a rendszerhez. Szólt Kassáról, mint Európa kulturális fővárosáról, ismertette a kassai kórház történetét, majd kitért arra, hogy intézményükben használnak egy úgynevezett T3C rendszert, ennek segítségével kapcsolódtak a miskolci projekthez.

korhaz_egyuttmukodes_kassa_130510_fkcs_10.jpg

Valikovics Attila, a Neurológiai-Toxikológiai-Stroke Osztály vezető főorvosa a rendszer szakmai jelentőségéről szólt. Elmondta, az első szakterület a stroke, de később természetesen kiterjed a tevékenységi kör.

A teleradiológiai és telekonzultációs rendszer eredményeképp, a megyei kórházban beszereztek többek között 6 műtői digitalizáló rendszert, 4 videokonferencia-rendszert, 10 beszédfelismerő szoftvert és diktafont, illetve 6 távleletező állomást is.  A rendszerrel így lehetőség van azonnali, szükség esetén műtét közbeni, akár határon átnyúló konzultáció összehívására, a páciensek diagnosztizált leleteinek azonnali továbbítására, több orvos bevonására, így még biztonságosabb betegellátásra.

K. J.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-06-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!