Közélet

Közösség elleni erőszakot követtek el a sajóbábonyi romák

2013-05-09 08:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Miskolci Törvényszék első fokon kilenc vádlottat ítélt csütörtökön 2,5-4 év közötti börtönbüntetésre közösség elleni erőszak miatt azok közül a sajóbábonyi romák közül, akik 2009 novemberében vascsövekkel, karókkal, baltákkal felfegyverkezve támadtak Jobbik-szimpatizánsokra - tudta meg a minap.hu Szabó József bírósági szóvivőtől.

babony_targyalas.jpg

Ismeretes, Sajóbábonyban még 2009 novemberében alakult ki konfliktus a helyi romák és a településen lakossági fórumot szervező Jobbik-szimpatizánsok között. A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, csoportosulás alakult ki, az összesereglett romák bekiabáltak a rendezvény helyszínére, de különösebb atrocitás akkor még nem történt. Másnap viszont a fórum szervezőit állítólag megfenyegették, két személyt pedig tettleg is bántalmaztak a helyi cigányok. Néhány jobbikos szimpatizáns erről tudomást szerezve a településre indult, hogy a szervezők védelmére keljen.

Több kocsival érkeztek, majd megálltak Sajóbábony határában, ahol a rendőrök igazoltatták őket. Közben egy kisteherautón 20-30, ütésre, szúrásra alkalmas eszközökkel felfegyverkezett roma érkezett a helyszínre, akiknek egy része, kikerülve az őket megállítani igyekvő rendőröket, az egyik gépkocsira támadt. Az autó utasai - egy anya és két gyermeke - a járműbe menekültek, melyet a botokkal, kapával, baltákkal felfegyverzett csoport ütlegelni kezdett. Az autó több lámpáját, szélvédőjét betörték, állítólag baltával a motorháztetőn és az egyik ülésben is sérüléseket okoztak, mire közbe tudtak lépni a rendőrök.

babony_targyalas2.jpg

Az incidens után kilencen kerültek előzetes letartóztatásba, a 2010. augusztus 3-án kelt vádiratban mind a kilenc férfi letartóztatását meghosszabbították az ítélet kihirdetéséig. Egyrészt a szökés veszélye miatt, illetve azért, mert az ügyészség szerint szabadlábon "megfélemlíthetnék a tanúkat és bizonyítékokat semmisíthetnének meg". A kilenc férfit egy kivétellel fegyveres, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal vádolják tettestársként, egyiküket pedig bűnsegédként.

babony_targyalas3.jpg

Ezen kívül az egyik vádlott ellen lőfegyverrel való visszaélés, egy másik ellen pedig a közlekedés biztonsága elleni bűntett volt a vád. Az ügy büntetőpere 2011. január 5-én kezdődött, a bíróság május 9-én, csütörtökön mind a kilenc vádlottat elítélte.

babony_targyalas1.jpg

A Miskolci Törvényszék első fokú ítélete szerint a vádlottak 2,5-4 év közötti börtönbüntetést kaptak közösség elleni erőszak, rongálás és garázdaság miatt. A vádirat szerint a helyiek közül 10-15-en - köztük a kilenc vádlott - támadt rá a sorban elöl álló autóra, amelybe alig tudtak bemenekülni a sértettek. "Öljétek meg őket, meghaltok, gárdisták" - az ügyészség szerint ezt kiabálták a támadók, akik baltával, karddal és bottal ütötték a kocsit, amelynek utasai nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autóban közel félmillió forint kár keletkezett.

Sz. S.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-07-18 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!