Városinfó

Rally, sport, bor, kultúra, hagyomány: szombaton ünnepeljük Miskolc napját

2013-05-08 14:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varosnap_du_120511_ja_25.jpg

Idén több szempontból is különleges lesz Miskolc város napja, amely ezúttal szombatra esik. A hagyományos programok mellett kirakodóvásárral, a város kitüntetéseinek átadásával, ingyenes koncerttel, sportprogrammal és számos kulturális eseménnyel várják a miskolciakat.

Miskolc város napját 1992 óta ünnepeljük május 11-én, az akkor közgyűlési döntés értelmében. Kriza Ákos polgármester elmondta, a város napja minden évben kiemelt fontosságú esemény, hiszen Miskolc a lehetőségek városa.

kriza_akos_130508_ja_1.jpg– Idén is pezseg az egész város, hiszen szombaton ünnepeljük Miskolc város napját. Széles programkínálattal várjuk a miskolciakat, hogy ezúttal is erősíthessük az egyébként is erős lokálpatrióta érzést, s összehozzuk a város lakosságát. A parkolás ezen a napon természetesen ingyenes, mint ahogyan a kulturális intézmények is, este pedig egy ingyenes Charlie élő koncerttel zárjuk majd a napot, de előtte számos program lesz a Szent István téren és környékén – emelte ki a polgármester. Kriza Ákos hozzátette, a kultúra még sosem kapott ennyire kihangsúlyozott szerepet a program összeállításában, mint most, de lesz Miskolc rally is, amelynek autói felvonulnak a Városház téren.

kakoczky_andras_130508_ja.jpgA kulturális osztály vezetője, Kákóczki András elmondta, a város ünnepe a hagyományok előtti tiszteletadással kezdődik, hiszen reggel 8 órakor kegyeleti megemlékezést tesznek a város egykori, nagynevű polgármestereinek sírjánál, így a kegyeleti út a Deszka temetőtől, a Mindszenti temetőn át az Avasi temetőig vezeti végig azokat, akik tisztelegni kívánnak az elhunyt polgármesterek emléke előtt.

– Az ünnepi közgyűlésnek idén is a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont, ahol egy új szakmai elismerést is átadunk, annak, aki a földtudomány területén sokat tett, s két külföldi delegáció is tiszteletét teszi városunk napján, Miskolcon. Tarnów városának delegációja mellett érkezik Tampere küldöttsége is, hiszen 50 éves testvérvárosi kapcsolat van Miskolc és Tampere között. A Miskolci Galériában finn udvarral várjuk az érdeklődőket, a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épületében pedig kiállítások nyílnak majd – részletezte Kákóczki András, majd átadta a szót Némedi Varga Zoltánnak, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetőjének, aki az Egy miskolci nemes az országos politikában című, Szemere Bertalan pályaképét és pályatársait bemutató tárlattal kapcsolatban elmondta, soha nem látott tárgyakat is bemutatnak majd.

Némedi Varga Zoltán
kiemelte a Zenepalotában megrendezendő előadást, amelyen Mozart, Cimarosa, Donzetti operáiból hangzanak el jelenetek, s említést tett a hálaadó ökumenikus istentiszteletről is, amely a városért szól majd a Minorita templomban. Az ügyvezető beszélt a II. Avasi Bornagolásról is, s kiemelte a Miskolc rallyt, amelyet szintén a város napján rendeznek meg.
 
varosnap_sajtaj_130508_ja_2.jpg

– A város napján több mint 150 autó vonul majd fel, s a Városház téren látható autók, a felvonulást követően a népkerti salakmotorpályára mennek, ahol a prológot rendezik majd meg. Este Charlie koncerttel zárul majd a város-napi rendezvénysorozatot, ám a Miskolci Egyetemen, a MEN koncertjei ezt követően kezdődnek majd – tette hozzá.

A Miskolc város napi programok részeként a MIDMAR, Miskolc helyi TDM szervezete ingyenes városnézést kínál, s megjelenteti legújabb kiadványát, 365 nap Miskolcon címmel.

A város-napi programok részletesen itt olvashatók.

Kiss J.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!