Közélet

Óceánok, tengerek irodalmát kutatja

2013-05-01 10:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Pallai Károly Sándor is bekerült a La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatalja közé. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium egykori diákja alapítója és főszerkesztője egy nemzetközi elektronikus kulturális folyóiratnak, és – egyetlen külföldiként – egy seychelles-szigeteki irodalmi folyóiratban is szerkesztő.

pallai_fenyigimi_130403ml_05.jpg„Egyetemistaként olyan részterületeket kerestem magamnak, melyeket kevesen kutattak, és így kuriózumnak számítanak. Így kezdtem el foglalkozni a Seychelles-szigetek irodalmával” – avatott be minket érdeklődési körébe a 26 éves Pallai Károly, hozzátéve, „ez egy olyan terület, ahol még úttörőnek számíthat az ember”.

Az 50 tehetséges magyar fiatal program tavaly szeptemberben indult útjára. Mint a miskolci fiatalember elmondta, párja jelölte a programra, melyen közel 1400-an indultak. A többfordulós előválogatás alapján a zsűri olyan szempontokat vett figyelembe, mint a teljesítmény, a társadalmi érték, az eredetiség, és az újító, ösztönző erő. A program célja az, hogy bemutassák és ismertebbé tegyék a jövő nagy reménységeit, valamint további fejlődési lehetőséget kínáljanak számukra. Ennek megfelelően személyes fejlődésüket egy hathónapos, egyénre szabott mentorprogrammal segítik.

Pallai Károly jelenleg az ELTE francia tanszékének doktorandusza. Mivel orientalistának készült, az egyetemet francia-török szakon kezdte. Az angol és a francia mellett tud egyébként spanyolul, arabul, de a perzsa és a kreol nyelvben is otthon érzi magát – utóbbi nyelven ír, és szövegeket is kiad. Idegen nyelveken és magyarul írt verseit nyomtatott és elektronikus lapokban közölték Európában és a tengerentúlon. Francia nyelvű verseskötete tavaly, színdarabja pedig idén jelent meg Franciaországban.

Középiskolai tanulmányait a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban végezte. Mint kiemelte, egész életre meghatározó egy ember életében az a háttér, amit egy középiskola nyújt számára. Szavai szerint „erkölcsi tartást adott, emberségre, nyitottságra, minőségi, kitartó munkára” nevelték a jezsuita gimnáziumban. Világnézetét és személyiséget nagymértékben befolyásolta az itt kapott nevelés. A városhoz fűződő viszonyáról kiemelte, „minden munkámmal Miskolcot képviselem, büszke vagyok arra, hogy miskolcinak mondhatom magam”.

Mint mesélte, a gimnázium ösztöndíjának köszönhetően jutott el Kanadába, ahol alkalma nyílott gyakorolni az angol és a francia nyelvet. Még gimnazista volt csak, amikor már idegen nyelven adott elő több országban, egy történelmi kutatási projekt keretében.

Jelenleg természetesen a doktori disszertációjával van elfoglalva, de a Sipay című seychelles-szigeteki irodalmi folyóirat egyetlen külföldi szerkesztőjeként is vannak munkái. Büszkén számolt be arról, hogy a seychelles-i kulturális miniszter miniszteri dicséretben részesítette, és kitüntető oklevelet adományozott neki nemrégiben a Seychelles-szigetekért végzett irodalmi, kulturális munkájáért.

Három nemzetközi tudományos társaság (Mauritius, Hawaii, Ausztrália) egyedüli magyar tagjaként is tevékenykedik. Ő az alapítója és főszerkesztője a Vents Alizés nemzetközi nonprofit elektronikus kulturális folyóiratnak, mely az óceánok és tengerek irodalmát és művészetét fogja össze. A lapot több ezren olvassák öt kontinensen, és számos méltatás jelent meg róla sokfelé a világban. Az Edisyon Losean Endyen nonprofit kiadónak pedig szintén alapítója, vezetője.

Pallai Károly szeretné, ha pályafutása Magyarországon csúcsosodna ki, itthon tudna dolgozni, az elképzelései között szerepel egy egyetemi tanári állás betöltése. Álma, hogy az óceánok és tengerek irodalmaival és kultúráival foglalkozó, nemzetközi szinten is egyedülálló dokumentációs és kutatóközpontot hozzon létre hazánkban, ami véleménye szerint külföldről is idevonzaná a szakértőket.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!