Városinfó

Ülést tartott Miskolc képviselő-testülete

2013-04-18 08:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_130418_fkcs_008.jpg

Ülést tartott csütörtökön Miskolc közgyűlése. Tárgyaltak a város idei költségvetéséről szóló rendelet módosításáról, a múlt évi zárszámadásról, az önkormányzati rendészet vezetői munkakörére kiírt pályázat elbírálásáról. Sok más mellett napirenden szerepelt út- és támfalleszakadások helyreállítására vonatkozó, vis maior pályázatokhoz szükséges önrész biztosítása, a lakások bérletéről szóló, illetve az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló önkormányzati rendeletek módosítása, városi sportholding megalapítása is. Összesen mintegy harminc témáról tárgyaltak a nap folyamán. Portálunk ÉLŐBEN tudósított az eseményekről!

16.50
A végszavazással véget ért Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlésének áprilisi rendes ülése. Kriza Ákos polgármester a következő ülést május 16-ára tűzte ki.

15.05
Közérdekű kérdések, bejelentések

A közérdekű kérdések, bejelentések között most is számos infrastrukturális problémát,lakossági igényt, kérést jeleztek a képviselők. Bazin Géza (MSZP) képviselő egyebek mellett arról érdeklődött, ki végezte egy Bertalan úti parkoló bontását, miért nem állította vissza az eredeti állapotot. A képviselő kérte, figyeljenek oda a perecesi városrészben a szemégyűjtő edényzetre, különösen a játszótér és a  Vilma forrás környékén. Bazin Géza arról is érdeklődött, mikor fog a sarazás megtörténni a területen. Megköszönte, hogy a 6-os busz végállomásánál eltűnt gödör, s tájékoztatást kért, ebben az évben az önkormányzat milyen munkákat ír ki meghívásos pályázat alapján.

Tompa Sándor (DK) képviselő szerint nevetséges, hogy még mindig a hetekkel ezelőtti hóesésre fogják a járatkimaradásokat, ez egyedülálló az országban, akkor, amikor a szintén ezen a területen közlekedő Volán buszoknál nem okozott az időjárás kimaradásokat. A képviselő választ kért, komolyan gondolják-e, hogy több buszjárat este hívásra fog majd közlekedni?

Pfliegler Péter alpolgármester a témával kapcsolatban elmondta: az MVK és a Volán busztípusait nem lehet összehasonlítani, műszakilag sem, a járatkimaradások valóban a rendkívüli időjárásnak köszönhetők, illetve annak is, hogy mintegy hűsz járműnek most járt le a műszaki vizsgája. Az akatrész beszerzések is időigényesek, a héten befejeződnek a járatkimaradások.
Fodor Zoltán (MSZP) képviselő arról szólt, hogy a Hidegsoron nagymértékű a szemetelés, ellenőrzést kért, van-e az ottlakóknak szemétszállítási szerződése, ha nincs, meg kell velük köttetni. Azt pedig, akit a szabálytalanságért megbüntetnek, s a közmunkát választja a Városgazdánál, azt kötelezzék, hogy a saját területén szedje össze a szemetet.

Takács Gábor
(Fidesz) képviselő egy napokban, a körzetében zajlott egyeztető fórumra utalva elmondta, jó irányba halad Szirma és Martin-kertváros közbiztonsága. A képviselő arról is szólt, hogy nagyon belvizes a terület, ez komoly problémát jelent. A Start program keretében sok olyan munkát el tudnak végezni, ami megoldásokat jelent a közterületi problémákra. Takács Gábor megemlítette, a körzetében is elkezdődött a kátyúzás, felhívta a figyelmet, hogy a Berzsenyi úton is hatalmas kátyúk vannak, majd buszmegállók, járdaszakasz helyreállítását, illetve játszóterek karbantartását szorgalmazta.

Katona Ferenc (Fidesz) képviselő arról szólt, hogy a Víkendtelep utca végénél található területet érintően káosz van az ingatlan-nyilvántartásban, nem mindenki rendelkezik lakcímkártyával aminek következményei vannak, összefoglalót kér, hogy tájékoztatni tudja az ott élőket, mire számítsanak. A képviselő arról is szólt, hogy sok helyen zavarják a közlekedés rendjét a nagy reklámtáblák, s gyalogátkelőhely kialakítását szorgalmazta a Szeles és a Hatvanötösök utca kereszteződéséhez.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) képviselő jelezte, hogy a tavasz beköszönttével megszaporodtak a közterületi feladatok. Örömére szolgál, hogy körzetében is elkezdődött a kátyúzás, ennek felgyorsítását, valamint közterületi padok, játszóeszközök, szeméttárolók karbantartását kérte.
Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) képviselő is örömét fejezte ki, hogy folynak a kátyúzások, majd jelezte, nincs megelégedve a közfoglalkoztatottak mukavégzésével, területén több esetben tapasztalta, hogy nem dolgoztak munkaidőben. A Kabar úton MIK-es lakások környezetében évek óta probléma a szemétlerakás, figyeljen a területre a MIK, vitesse el a szemetet nagy forgalom megy ott keresztül. A Komlóstetőn, a Nádasréti zúzalékos utat minden évben megcsináltatják, utána hamar tönkremegy a forgalom miatt, nincs csapadékvíz elvezetés az úton, a házakra folyik a víz. Gazdusné Pankucsi Katalin segítséget kért, mivel, mint mondta, a probléma megoldásához kevés a képvislői alapja. Kriza Ákos polgármester jelezte, húsz képzett munkafelügyelőt vesznek fel, hogy intenzívebbé tegyék a közmunkások munkavégzését.

Kovács László (KDNP) képviselő elmondta, a kátyúzás mindig problémát jelent kérte, ne szeptemberben kátyúzzanak, mert akkor tavasszal újra kell kezdni. A képviselő ugyanakkor gratulált ahhoz, hogy a Kuruc utcán soha nem történt még ilyen gyorsan az út kijavítása, mint idén.
Kovács László a lillafüredi függőkertek megújítása kapcsán jelezte, hogy a terület valamikor Magyarország ékszerdoboza volt, 1930-ban, amikor a Palotaszállót átadták, 10-20 kertész gondoskodott a környezet rendben tartásáról. Indítványozta, kezdjenek tárgyalásokat a Palotaszálló tulajdonosával, kinek a feladata lesz a karbantartás. Kovács László felháborítónak nevezte, hogy területileg érintett képviselőként nem lett bevonva annak a több buszjáratot érintő, MVK-s tervezetnek az előkészítésébe,, hogy este ezek a buszok csak hívásra közlekedjenek, különösen egy olyan turisztikailag frekventált területen, mint Lillafüred. Kérte, adjanak számot, hogy fordulhatott ez elő.
Kriza Ákos polgármester jelezte, ez szerinte is felháborító, két héten belül vizsgálati jelentést kér a holdingtól a közlekedési vállalatot érintő anomáliákkal kapcsolatban.

Bartha György (MSZP) képviselő elmondta, ő is számtalan felháborodott lakossági megkeresést kapott ebben az ügyben - vannak, akik szerint mindez jogilag is aggályos: sok érintett ugyanis egész április hónapra megvette a bérletet, s nem tájékoztatták, hogy hónap közben ilyen változás lesz. A képviselő a Szivárvány óvoda ügyét is megemlítette, kérdezte, elkészül-e a munka ebben az évben, mikor lesz megnevezve a felelős. Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta, egy kivitelező tevékenyégéért a megbízó nem felelős. Kiss Gábor alpolgármester kifejtette, a kivitelező ellehetetlenült, kevés munka van már hátra az óvodában, kezdésre elkészül az intézmény, érvényesítik a jogi lehetőségeket, kártérítési igényt.
Zsiga Marcell alpolgármester hozzászólásában egyebek mellett örömét fejezte ki, a korszerű utcaseprő gép beszerzése kapcsán, jelezte, hogy erre körzetében is szükség van, amiként a tavaszi "sarazásra" is. Az Andor utcában komoly mennyiségű szóróanyagot helyeztek ki, amelyet most fel kell takarítani. A képviselő járdaépítési hibák elhárítását is kérte a körzetében, s köszönetet mondott a kivitelezőnek a Győri kapui új játszóeszközök gyors kihelyezéséért, amelyet lakossági igényre, kezdeményezésre történt.

Kovács Józsefné
(Fidesz) képviselő arról szólt, hogy a Pacsirta és Szent László utak közötti csapadékvíz elvezető tervei korábban elkészültek, kérdezte miért állt le a munka. A képviselő arról is szólt, hogy Bánbonyibérc területén több lakás romos állapotban van, tavaly nyolcmillió forintért vitette el innen a hulladékot, s a terület újra szemetes.
Gonda Géza (Fidesz) képviselő jelezte, hogy Hejőcsabán sok út nagyon rossz állapotban van, intenzív kátyúzást szorgalmazott a területen, s fák gallyazását is szorgalmazta. A csabavezésr úti buszmegállónál az útsüllyedés kijavítását kérte.
Fedor Vilmos (MSZP) képviselő arról érdeklődött, miért csúszik a finn darugyár miskolci beruházása, s hogy miért vették el a régiségvásár rendezési jogát attól, aki azt kitalálta, s szinte a fél életét erre áldozta.

Pfliegler Péter alpolgármester reagálásában elmondta, a finn darugyár mintegy 30 embert már foglalkoztat Miskolcon, elégedettek a helyi körülményekkel. A külső gazdasági környezetet nem találják megfelelőnek, ezért jelezték hogy módosítják a határidőt.
Szabó Sándor (KDNP) képviselő köszönetet mondott azért, hogy a Kossuth utca kátyúzását soron kívül elvégezték, majd egy Nagy Imre úti kihasználatlan épületről kérdezte, kinek a tulajdona, mi lesz a sorsa. A Jókai utca parkolási, közlekedési körülményeinek javítását is szorgamazta Szabó Sándor.
Mokrai Mihály (MSZP) képviselő kérdezte, mikor tesz eleget a Mikom Kft. a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek, milyen jogalapon használta fel egy fideszes képviselő a Mikom illetve a Minap fotóit, illetve hogy elindul-e hétfőtől az "igény szerinti" közlekedés, a jelzett buszjáratoknál. Kriza Ákos polgármester jelezte, ez a közlekedés nem fog hétfőn elindulni, kivizsgáltatja, hogyan született az erre irányuló elképzelés. 

Nánási-Kocsis Norbert
(Fidesz) képviselő elmondta, ő a körzetében meg van elégedve a közmunkások munkavégzésével, majd ő is kátyúzásokat szorgamazott a körzetében, s kérte, tegyék lehetővé a szentpéteri kapui húszemeletes lakóház biztonságos zárását. A képviselő megköszönte a MIK-nek az Álmos utcai udvar kiürítését, amely régóta problémát jelent. Varga Gergő (DK) képviselő jelezte, az Avason, egy bozótos részre hajléktalanok költöztek be, akik nyillvános illemhelynek használják a környező lépcsőházakat, intézkedést kért. Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető útburkolat festéseket, megújításokat szorgalmazott a körzetében, és közbiztonsági bejrást is kért. Jakab Péter (Jobbik) képviselő visszautalt rá, hogy legutóbb több problémát jelzett számozott utcák vonatkozásásban, ezek ügyében feljelentést tett.

A képviselő aról is szólt, hogy egy jobbikos országgyűlési képviselővel nemrégiben helyszíni bejárást tartott Lyukóban, hogy tájékozódjanak a körülményekről, a rendeletek, jogszabályok betartásáról, annál is inkább, mert százmilliós nagyságrendű felzárkóztatási pénzt akarnak a területen elkölteni. Mint Jakab Péter fogalmazott, döbbenetes állapotokat tapasztaltak, egyebek mellett súlyos gyermek-veszélyeztetést is, a helyi családsegítő kirendeltség munkatársa pedig a családsegítő szolgálat igazgatójának az utasítására, semmilyen információt nem volt hajlandó átadni nekik. A jobbikos képviselő szerint megengedhetetlen, hogy a családsegítő szolgálat vezetője megtiltsa munkatársainak, hogy közérdekű adatokat, információkat szolgáltassanak közfeladatot ellátó személynek. Mint Jakab Péter fogalmazott, bízik benne, hogy az ügynek lesz munkajogi következménye, ők is megteszik a feljelentést, hivatali visszaélés miatt. Kriza Ákos reagálásában jelezte, mélységesen elítélendőnek tartja a jobbikos képviselők akcióját, ahogyan a területen viselkedtek, hivatalos személyeket fenyegettek. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető arról szólt, egyetlen ellenzéki képviselő sem írta alá a rezsicsökkentést  támogató, aláírásgyűjő íveket. Mint mondta, ez is egyfajta bizonyosság, az "igazság pillanata".

ZÁRT  ÜLÉS

14.10
Miskolci sportholding, rendészeti SZMSZ

A rezsicsökkentési vita után a környezetvédelmi energiahatékonysági közalapítvány megszüntetéséről szóló előterjesztés, majd a Miskolci Önkormányzati Rendészet Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyása került napirendre. A napirendekhez nem volt hozzászólás, amiként a Miskolc és Jekatyerinburg város közötti szándéknyilatkozat jóváhagyására vonatkozó javaslathoz sem.
A sürgősségi indítványok között tárgyaltak még a Miskolc Holding Zrt. jegyzett tőkéjének felemeléséről, valamint a Miskolci Sportholding Kft. megalapításáról is, melynek ügyvezetői posztjára Draskóczi Imrét javasolták. Itt került napirendre az MLSZ Pályaépítési Program IV. ütem pályázat benyújtására vonatkozó napirend is.

13.40
Közüzemi költségcsökkentés

Ezt követően személyes gondoskodást nyújtó, szociális szolgáltatásokat érintő rendelet módosítása, majd a lakosság közüzemi költségeinek (a rezsinek) a mérséklésére irányuló, kormányzati intézkedések támogatására vonatkozó előterjesztés került napirendre.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta: az előterjesztésnek az is lehetne a címe: akarunk-e 5 milliárd forintot a miskolciak zsebében hagyni 2013-ban? Kiss János szólt a rezsiköltségek eddigi folyamatos emelkedéséről, s arról is, hogy a külföldi szolgáltató cégek ezermilliárdos profitra tettek szert. Emberemlékezet óta nem látott fordulat következett be Magyarországon, a tíz százalékos rezsicsökkentéssel. Egy átlagos család éves szinten 70-90 ezer forintot takaríthat meg. Csökken az infláció, nőnek a bizalmi indexek, a családoknál maradó pénznek köszönhetően nő a vásárlóerő. Itt az idő, hogy mindenki színt valljon, támogatja-e ezt, vagy ellenzi – mondta Kiss János, átadva egy aláírásgyűjtő ívet az MSZP frakcióvezetőjének.
Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő elmondta, az irányt helyeslik, az arány azonban lehetne magasabb - ők legalább 30 százalékos csökkentést látnának indokoltnak, a garantált profit megszüntetésével, a privatizációs szerződések felülvizsgálatával.
Tompa Sándor (DK) képviselő szerint eddig még nem történt meg a miskolci közgyűlésben, hogy aláírásgyűjtésre használják fel az ülést. Szerinte az előterjesztés erről szól, hogy ki-ki magánemberként is támogassa a kormány intézkedéseit, a politikának pedig az utcán van a helye. Tompa Sándor egy energetikai szakembert idézett, aki szerint megszűnnek az energetikai beruházások, ha megvalósul a rezsicsökkentés. Felelős politikus azt is megnézi, mik lehetnek egy ilyen döntésnek a következményei. A képviselő kifogásolta, hogy egy reggel kiosztott előterjesztésről kell felelős döntést hozni.
Kriza Ákos szerint megdöbbentő kijelentés, hogy a közgyűlésben ne legyen politika, eddig az ellenzék részéről sem ezt tapasztalta, a miskolciaknak nagyon sokat jelent ez az ötmilliárd forint, ami megmarad nekik.
Takács Gábor (Fidesz) képviselő szerint sajnálatos, hogy az ellenzéki képviselők egy ilyen nemes ügynél is a demagógiát használják. Ennek lehetnek politikai vetületei, de pozitív szociális, gazdasági hatása az elsődleges. Az MSZP kormányzása idején kiárusította a stratégiai energetikai ágazatokat, ennek a levét issza az ország, a kormány pedig most azt mondta: elég volt abból, hogy a magyar szolgáltatók finanszírozzák a külföldi szolgáltatók extra-profitját. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a rezsicsökkentés folytatódik, s egy valóban nemzeti elkötelezettségű energiapolitika valósul meg.
Zsiga Marcell alpolgármester arról szólt, hogy 1995 és 2011 között 1040 milliárd forint volt a magyarországi energiaszolgáltatók adózott, tiszta profitja. Jogos célkitűzése a kormánynak, hogy engedjenek a profitjukból, haszonszerzési célkitűzésekből, ennek bőven megvan a fedezete.
Varga Gergő (DK) képviselő szerint mindenki szeret kevesebbet fizetni, de mi lesz azokkal, akik szénnel, fával tüzelnek? Az ő költségeiket ki csökkenti? A képviselő azt is kifogásolta, hogy az aláírásgyűjtő íven ott egy záradék, mely szerint az aláírók felhatalmazzák a Fideszt adataik kezelésére. Ez egyszerű politikai marketing.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta, hogy az MSZP-nek korábban is voltak „szakértői félelmei” a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, akkor inflációs nyomást vizionáltak a csökkentés kapcsán, aminek éppen az ellenkezője valósult meg. A mai ülésen el fog dőlni, hogy kik a rezsicsökkentés barátai a közgyűlésben, a Fidesz-KDNP garantáltan ez.
Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető szerint az előterjesztés egy politikai attrakció, amelyek karanténba akarják zárni az MSZP-t. A frakcióvezető szerint nincs kényszer a közgyűlésen, hogy most döntsenek, javasolta, a városi cégek közreműködésével készüljön a következő ülésre egy megalapozott gazdasági számítás, milyen hatással van ez a csökkentés a város költségvetésére. – Ezzel ki lehetne húzni a dolog „politikai méregfogát” – hangsúlyozta Földesi Norbert. 


13.08
Hulladékrendelet módosítás

A sürgősségi indítványok közül elsőként a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos, hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyaltak.
Pfliegler Péter alpolgármester egyebek mellett elmondta: az Európai Unióban általánosan elfogadott cél, hogy a lakosság, hogy minél kevesebb olyan hulladékot képezzen, ami a hulladékkezelési folyamat végén lerakásra kerül. Ezzel összhangban kívánja az önkormányzat is ösztönözni a lakosságot arra, hogy minél nagyobb mértékben kapcsolódjon be Miskolcon a szelektív hulladékgyűjtésbe.
A fenti célok elérése érdekében a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet decemberi módosítása megteremtette annak lehetőségét, hogy azon lakossági fogyasztók, akik a szelektív hulladékgyűjtésbe bekapcsolódnak és a szelektív hulladékgyűjtési kötelezettségnek eleget is tesznek, jogosulttá váljanak arra, hogy csökkentett űrmértékű edényzetet használjanak. A rendelet jelen módosításával kerül pontosításra a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó kedvezmények köre. A rendeletmódosítás megteremti a lehetőséget arra, hogy a családi házas övezetben élő fogyasztók 120 literes edényzet helyett 80 literes edényzetet használjanak, és megteremti a lehetőséget arra is, hogy a társasházak, lakásszövetkezetek 90 liter/lakás/hét minimális mérték helyett 80 liter/lakás/hét minimális mértéknek megfelelő űrmértéket – kalkulált űrmérték – elérő gyűjtőedényt vegyenek igénybe. A családi házas övezetekben az elkülönített hulladék gyűjtésére sárga színű gyűjtőzsákot biztosít a közszolgáltató, míg a lakásszövetkezetek, társasházak választhatnak, hogy gyűjtőzsákban vagy külön gyűjtő edényzet igénybevételével teljesítik a szelektív hulladékgyűjtést. Jelen rendelet-módosítással az elkülönített hulladékgyűjtés, és az ezzel kapcsolatos gyűjtőedény csere részletszabályainak megalkotása történik meg. 


12.53
Az ellenőrzési tervről

Tárgyaltak a képviselők az átruházott hatáskörök gyakorlásáról, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáról, valamint a 2012. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról.
Bartha György (MSZP) képviselő betekintést kért olyan közbeszerzési dokumentumokba – villamosenergia-szállítást, illetve a Szivárvány óvodát érintően – amelyek a leírtak szerint az ellenőrzéskor „nem álltak” rendelkezésre.
Jakab Péter (Jobbik) képviselő arról szólt, megdöbbenve tapasztalták, hogy a családsegítő szolgálat működését illetően a leírtak szerint minden rendben találtak – jól megfelelt – mint mondta, tapasztalataik szerint a szakmaiság súlyosan sérül az intézményben, a képviselő kérdezte, szakmai ellenőrzés mikor volt a szolgálat működését illetően.
Mokrai Mihály (MSZP) képviselő szerint ezeket az ellenőrzéseket „titkok lengik körül”, a megfélemlítés eszköze lett. Titokban tartják, kik mikor rendelik el ezeket, milyen szempontok alapján - ráadásul a megállapítások sem mindig valósak.
Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) képviselő arról szólt, megdöbbentő tények kerültek napvilágra: egyértelműen kiderült, az MSZP-s kormány és városvezetés olyan családok számára is lehetővé tette a lakáshoz jutást, akik egy forint önerővel sem rendelkeztek. S mikor a problémák kezdtek napvilágra kerülni, nem hogy súlyosbítottak volna, inkább könnyítettek a feltételeken. Kérdés, milyen szempontok alapján történt ez, hiszen nem tételezhető fel, hogy szándékosan költöztettek ide olyanokat, akik felbolygatták a lakóközösségek nyugalmát – fogalmazott a képviselő.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint az MSZP próbálja elleplezni a saját felelősségét a Fészekrakó-ügy kialakulásában, a történtek, a vizsgálati megállapítások azonban magukért beszélnek. Megvolt a jogi lehetőség rá, hogy a lakások valós értékbecslésével megakadályozzák a visszaéléseket, a korábbi városvezetés nem élt ezzel.
– Ebből nem tudják magukat kimosni, de az embereket ez már nem is érdekli. Az érdekli őket, hogy végre meg tudjuk oldani a problémát, és az Avas újra élhető hely lesz – fogalmazott Kiss János.
Tompa Sándor (DK) képviselő kifogásolta, hogy korlátozzák az ellenzék jogait az ellenőrzésekben, s azt is, hogy az ellenőrzési terv keretében megállapított hiányosságok következmények nélkül maradtak.

Csiszár Miklós
zárszavában elmondta: az ellenőrzéseket önkormányzati törvény írja elő a jegyző számára, ennek szellemében működetik az ellenőrzési osztályt –, hogy a közpénzekkel mindenkor a jogszabályoknak megfelelően, átláthatóan bánjanak. Közgyűlés hagyta jóvá decemberben az ellenőrzési tervet, ennek keretében végzik a munkát. Mint Csiszár Miklós elmondta, azt is jóváhagyták, hogy bizonyos esetekben soron kívüli ellenőrzéseket végezzenek, a közpénzek jogszerű felhasználása érdekében. Kockázatelemzéssel választják ki, melyek azok a területek, ahol az ellenőrzés praktikus és időszerű. A jegyző kihangsúlyozta, minden szó, ami le van írva, dokumentumokkal van alátámasztva. Ezek tehát nem lehetnek politikai nyilatkozatok. Csiszár Miklós elmondta, bármelyik képviselőnek joga van betekinteni az ellenőrzési dokumentumokba, ebben senki nem gátolja őket.

12.45
Vis maior pályázatok

Ismét több vis maior pályázatot kíván benyújtani a miskolci önkormányzat út-, támfal-, és partfal-leszakadások helyreállítására. Ezek jóváhagyása, illetve a pályázatokhoz szükséges önerő biztosítása is szerepelt az ülés napirendjén.

12.28
Közművelődési megállapodások
Összevontan tárgyalt a közgyűlés az Avasi Gimnáziummal kötött Közművelődési Megállapodás megszüntetéséről, az önkormányzat és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. között fennálló közszolgáltatási szerződés módosításáról, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel kötött Közművelődési Megállapodás módosításáról, valamint a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiummal Közművelődési Megállapodás megkötéséről. A napirend keretében tárgyaltak bérleti szerződések megkötéséről a BJKE Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesülettel, valamint a Rock-Suli Egyesülettel is.
Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető elmondta, jó szívvel támogatják az előterjesztéseket. A frakcióvezető méltatta a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tevékenységét, mint mondta, méltóak rá hogy meghosszabbítsák a velük kötött megállapodást, s áldásos tevékenységüket tovább folytassák. Ugyanígy a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium is, amely az avasi városrészben különösen fontos munkát végez. Az Avasi Gimnáziummal kapcsolatban Molnár Péter elmondta, az intézmény kultúr- és színházterme ezután is a korábbi céljait fogja szolgálni, a gimnáziumban azonban elsődleges a diákélet, s január elsejétől megváltoztak a jogszabályi körülmények is. 
Katona Ferenc (Fidesz) képviselő tevékenységükre való tekintettel, támogatásáról biztosította a kedvezményes bérleti szerződéseket a BJKE Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesülettel, valamint a Rock-Suli Egyesülettel.

12.20
Fogorvosi körzet

Javaslat került a közgyűlés elé a 11. számú ifjúsági fogorvosi körzet megszüntetéséről is. E szerint Kerékgyártó Erzsébet, a körzet fogorvosa bejelentéssel élt az önkormányzat felé, hogy a feladat-ellátási szerződést 2013. március l. napjával felmondja. A körzet az Eötvös József Építőipari és Művészeti Szakképző Iskola fogászati ellátását biztosította. Indoklásként a fogorvos előadta, hogy a 11. számú ifjúsági fogászati körzet tanulólétszáma csökkent, és emiatt a praxis finanszírozása számára már nem kifizetődő. A működtetési jogot elidegeníteni nem tudta, ezért kéri az önkormányzatot a körzet ellátási kötelezettségének az átvételére. Előzetes egyeztetések alapján a 13. számú ifjúsági körzetet működtető Dapsy Endre fogorvos vállalta, hogy ellátja az Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola tanulóit. A körzetegyesítés az ellátandó tanulókat nem érinti hátrányosan, a tanulókat jelenleg is a 13. számú körzet látja el helyettesítés keretében.

12.10
A lakcímbejelentés szabályairól

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal lakcímbejelentés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelettel szemben benyújtott törvényességi felhívásának elbírálásáról is tárgyalt a közgyűlés. Mint ismert, a miskolci közgyűlés 2009. novemberében fogadta el a lakcímbejelentés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. A megyei Közigazgatási Hivatal még 2010. novemberében törvényességi észrevétel keretében kezdeményezte a rendelet hatályon kívül helyezését, amivel a közgyűlés egy 20ll-es határozatában foglaltak szerint nem értett egyet. A megyei Kormányhivatal 2012. novemberi megkeresésében újra törvényességi felhívással élt a lakcímbejelentés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet tekintetében, a közgyűlés 2012. decemberi ülésén ismét határozatban nyilvánította ki, hogy a törvényességi felhívással nem ért egyet. A megyei kormányhivatal 2013. február 5-i megkeresésében újra törvényességi felhívással élt a fenti rendelet tekintetében, az újabb jelzés alapján ismételten állást kell foglalnia a közgyűlésnek.
Csiszár Miklós jegyző elmondta, a kormányhivatal felhívásának indoklásában arra hivatkozik, hogy korábban ennek tartalmát nem ismertették megfelelően a jogi bizottsággal és a közgyűléssel. A jegyző hangsúlyozta, a tájékoztatás, ahogy most, úgy korábban is megtörtént, kért a közgyűlést, támogassák a rendelet hatályban tartására vonatkozó határozati javaslatot.
Jakab Péter (Jobbik) képviselő kiemelte, pontosan értik, mit akar a kormányhivatal, s ez véleményük szerint vérlázító.
– Azt akarják, hogy húszan jelentkezhessenek be egy másfél szobás panelba, fáskamrákba – fogalmazott a képviselő, aki szerint minden rendelkezésre álló eszközzel ki kell állni a rendelet hatályban tartása mellett – sajnos azonban az a tapasztalatuk, hogy az önkormányzat illetékes hatóságai sem tesznek meg mindent azért, hogy ennek érvényt szerezzenek.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta, minden módon elő kell segíteni a közbiztonság javulását, ez is ebbe a körbe tartozik. Ha kell, a jog eszközeivel harcolnak, s elmennek akár a „falig”.
Kriza Ákos kihangsúlyozta, valamennyien azon vannak, hogy érvényt szerezzenek a rendeletnek, mióta lehetőség van, több száz jogtalan lakcímkártyát helyeztek már hatályon kívül.

11.50
Vagyongazdálkodás és településszerkezeti terv
Ezt követően összevontan tárgyalt a grémium az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról, valamint a miskolci önkormányzat és a polgármesteri hivatal között vagyonelemek tulajdoni és használati jogviszonyának rendezéséről.

Mokrai Mihály (MSZP) képviselő kifogásolta az SZMSZ illetve a vagyonrendelet sorozatos módosításait. A képviselő utalt rá, hogy központi lánykollégium épületét kivonják a törzsvagyonból, kérdezte ki lesz a vevő, végre tételesen tájékoztassák erről a miskolciakat? Kriza Ákos elmondta, hazugság, amiket a képviselő elmondott, ő is pontosan tudja, konkrét szabályok vannak rá, milyen ingatlanokat lehet törzsvagyonba vonni, és milyeneket nem. 

Jakab Péter (Jobbik) képviselő elmondta, a miskolciak azt várják, hogy a korrupció írmagját is irtsák ki, ebben az előterjesztésben vannak kisebb, erre utaló jelek, az igazi korrupció azonban a közbeszerzéseknél van, ennek visszaszorítására nem látnak igazi törekvéseket.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető arról szólt, hogy a vagyonrendelet versenyeztetési szabályzatának ez az első módosítása. Mint mondta, az MSZP idejében ilyen szabályzat sem volt, tehát itt is előrelépés történt, a versenyeztetés költséghatékonyságát is szeretnék a módosítással elősegíteni.

Ezt követően került napirendre a város településszerkezeti tervének, és építési szabályzatának módosítása, mivel turisztikai szálláshely-funkcióval tervezik kiegészíteni az avasi Bormúzeumot. Ehhez viszont az érintett területek átminősítése szükséges, valamint pótolni kell annak az – úgynevezett „biológiai aktivitásnak” – az értékét is, ilyen módon csökkenni fog Miskolc közigazgatási területén.

11.02
Lakásbérlet rendelet

Ezt követően került napirendre a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítására vonatkozó javaslat. Szélyes Domokos a MIK Zrt. vezérigazgatója szóbeli kiegészítésben is szólt az előterjesztésben foglaltakról. Elhangzott: az önkormányzat megbízásából és képviseletében eljárva, a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. 1994.-től látja el az önkormányzati bérlakások bérbeadásával kapcsolatos feladatokat. A lakások bérletéről szóló, 2006-os rendelet esetében időszakonként szükséges az abban foglalt szabályozási rendszerek átgondolása, azok összehangolása a gazdasági, társadalmi folyamatokkal. A rendeletnek követnie kell a jogszabályok módosulását is.
Az előterjesztés a vonatkozó rendelet alábbi módosításaira tesz javaslatot: a piaci alapon történő bérbeadás feltételeinek felülvizsgálatára, a bérleti jogviszony folytatás esetén meghatározott bérbeadási feltételek egyszerűsítésére, önkormányzati érdekből történő cserelakás biztosításának esetében a jövedelemhatártól való eltérés lehetőségére, valamint a jogszabályváltozás átvezetésére a rendeleten.

Fodor Zoltán
(MSZP) képviselő elmondta, egyetért azzal, hogy csak olyanoknak adjanak ki bérlakást, akik rendelkeznek ehhez megfelelő anyagi fedezettel, tudják fizetni a bérleti díjat. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy – akár előzetes környezettanulmány alapján – csak olyanoknak adjanak ki lakásokat, akik betartják az együttélés szabályait. A lakások átvétele műszaki állapothoz legyen kötve, sok pénzbe kerül a városnak a leamortizált lakások felújítása. Kérdezte, mikor kezdődik a fészekrakók kilakoltatása, mint mondta, nagyon sok választó megkeresi ezzel a kérdéssel.
Kriza Ákos elmondta, őket is az érdekli leginkább, mikor tudják visszaadni az érintett miskolciaknak a nyugodt lakókörnyezetet, ennek jogi szabályai vannak, számításaik szerint leghamarabb augusztus és szeptember hónapban kezdődhetnek meg a kilakoltatások.
Soós Attila (Fidesz) szerint ez is egy előremutató javaslat, a városvezetés azon törekvését jelzi, hogy szeretné helyzetbe hozni az itt lakókat, dolgozókat, megfelelő életkörülményeket biztosítva a számukra. A városvezetés politikájának pozitív fogadtatását jelzi, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a piaci alapon történő bérbeadások után, kérte, propagálják ezt a továbbiakban is. Ezek az ingatlanok a város tulajdonában maradnak, ugyanakkor bevételt termelnek az önkormányzatnak, segíti azok lakáskörülményeinek a megoldását, akik itt akarnak élni, dolgozni.
Kovács László (KDNP) képviselő elmondta, a bérlakások esetében két fő szempontot tart lényegesnek: az egyik, hogy lehetőség szerint minél több bérlakást tudjanak a rászorulóknak biztosítani, a másik pedig, hogy lehetőleg olyanoknak adjanak ki lakásokat, akik rendelkeznek ehhez megfelelő anyagiakkal.
Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint helyben a MIK volt az egyik legnagyobb vesztese a szocialista vagyongazdálkodásnak - a politikus utalt a devizapiaci válság előtt svájci frankban kibocsátott kötvényekre - mint mondta ez volt az a vállalat, amelynek a rendbetételén a legtöbbet kellett dolgozni a választásokat követően. A főutcán több volt a bezárt üzlet, mint a működő, ma már szinte valamennyi üzlet ki van adva, sikeres projektet mutatott be a MIK.
Takács Gábor (Fidesz) képviselő szerint a MIK gazdálkodása példaértékű, mindenki számára látható, hogyan változott meg a város ütőerének számító főutca az utóbbi években, a még tartó válság ellenére is - kívánja, hogy folytatni tudják ezt a sikeres munkát.
Simon Gábor (MSZP) képviselő szerint a MIK százmilliós kifizetetlen számlákkal rendelkezik, több MIK-es társasház csődközeli állapotban van. A vállalat gazdálkodását a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája borította meg, annak köszönhetőn drágult meg ugyanis a svájci frank. Nem működik a gazdaság, az embereknek nincs pénzük, ezért a főutcai kereskedők bajba jutottak.
Kriza Ákos szerint a szocialisták finanszírozása a város ingatlanvagyonának az elkótyavetyélésére alapozódott. Így is keveset hagytak maguk után, de ha végigviszik a terveiket, ma már csak a kifordított zsebek maradtak volna Miskolcon.

Szélyes Domokos
zárszavában elmondta: eddig is vizsgálták, honnan jönnek a potenciális bérlők, erre a továbbiakban még konkrétabb rendszert dolgoznak ki, akár környezettanulmányokkal is. Az igazgató utalt az avult telepek felszámolására, s kiemelte, ezek lakói közül csak azok számára biztosítanak cserelakást, akik jogszerű bérlők és az együttélési normákat is betartják. Kérte, a MIK gazdálkodási eredményeit objektíven ítéljék meg, ne tegyék politikai csaták színterévé - mint mondta, ha nem dolgoztak volna eredményesen a kollégáival, a MIK már összeomlott volna.


9.20
Zárszámadás, költségvetés
A nyílt ülés első napirendi pontjában az önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet és kapcsolódó határozatok elfogadásáról, valamint az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyaltak, Farkasné Hadházi Ildikó gazdálkodási főosztályvezető szóbeli kiegészítőjével.

Az államháztartásról szóló törvény rendelkezései szerint az önkormányzat költségvetési rendeletét negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban módosíthatja. A miskolci önkormányzat 2013. évi költségvetési rendeletének módosítása azért vált aktuálissá, mivel a Miskolci Önkormányzati Rendészet, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, év közben kezdi meg működését. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a szükséges fedezetet a 2013. évi eredeti költségvetésben a közterület-felügyeleti és önkormányzati rendészeti feladatokat március 31-éig ellátó Polgármesteri Hivatal költségvetésében kellett szerepeltetni.

Ugyancsak aktuálissá tette a költségvetési rendelet módosítását, hogy a 2013. évi költségvetés előterjesztésekor még nem álltak rendelkezésre teljes körűen az információk az idei évtől az önkormányzat fenntartásába kerülő, két volt megyei fenntartású kulturális intézmény költségvetésének központi támogatását illetően.

A vitában Jakab Péter (Jobbik) képviselő elmondta, a múlt évi zárszámadás igazolja, hogy nincs nagy különbség a Fidesz és az MSZP gazdaságpolitikája között. Folytatják a hitelfelvételeket, a forrásteremtő városgazdálkodás helyett, ami csökkentené az önkormányzat kitettségét. A helyi vállalkozásokat kellene helyzetbe hozni, a „fojtogatásuk” helyett. Jakab Péter szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a közmunka, és a biztos megélhetést garantáló munkahelyek között.
Kriza Ákos reagálásában elmondta, a város vagyona jelen pillanatban akkora, amekkora még soha nem volt, a képviselő által bírált építményadó elsősorban a multikat sújtja, ami a Jobbik retorikájától sem idegen, nem tudja, hogy egyeztetik ezt össze.
Mokrai Mihály (MSZP) képviselő szerint a Fidesz virtuális gazdaságpolitikát folytat, a látszatot akarják elhitetni, aminek a hosszú távú hatásaival később szembesülnek a miskolciak. Nőttek a miskolci adóbevételek, struktúrájában azonban aránytalan, az iparűzési adóbevétel csökkent, ami a gazdaság stagnálását mutatja. Jelentősen csökkent az önkormányzatnak juttatott központi normatíva összege. A városi holding fejlődése megtorpant, nem nő a bevétele. Az emberek napi szinten szembesülnek ezzel, a szolgáltatások területén.
Kriza Ákos szerint szakmai köntösbe bújtatott csúsztatásoknak lehettek tanúi. A holding bevételeinek jelentős részét a miskolci lakosság fizeti a szolgáltatási díjakban - a Fidesz-KDNP elkötelezett a rezsicsökkentésben, nem fogják a lakosság terheinek növelésével emelni a holding bevételét, mint az MSZP tette.
Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő szerint Mokrai Mihálynak nincs jogalapja a bírálatokra, ha jól teljesített volna az önkormányzat az ő idejükben, nem lenne Miskolc ilyen helyzetben. Pakusza Zoltán bírálta a közlekedési forráskivonást, mint mondta, ennek egyik következménye, hogy a buszközlekedést lassan a „busztaxi” fogja felváltani a város egyes területein – „hívjon, jövünk” – ami szerinte egy rossz vicc.
Soós Attila (Fidesz) képviselő arról szólt, hogy aki ezt a zárszámadást elolvasta, és folyamatosan nyomon követi a költségvetést, láthatja, hogy 2012 volt az az év, amely a 2011-es konszolidáció után elindította a várost a fejlődés útján. Számszakilag minden fontos területre egyre több pénz jut, gyarapodik a város vagyona, egyre több olyan intézkedésre nyílik lehetőség, amely az emberek napi komfortérzetét javítja. A konszolidáció egy felelős városvezetés eredménye, amely valóban a miskolciakért dolgozik. Továbbra is ki fogják használni azokat a lehetőségeket, amelyek a támogatások biztosítanak, hogy a város érdekében egyre több feladatot tudjanak vállalni.

kozgyules_130418_fkcs_003.jpg

Kriza Ákos az ülés közben köszöntötte a jekatyerinburgi delegációt, a delegáció vezetője, Jekatyerinburg polgármestere pedig üdvözölte a közgyűlést. Szólt városa múltjáról, elhelyezkedéséről, gazdasági, természeti adottságairól, s reményét fejezte ki, hogy hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést alakíthatnak ki Miskolccal. Kriza Ákos kellemes miskolci időtöltést kívánt a delegációnak, s ugyancsak reményét fejezte ki a hosszú távú együttműködésre. Ezt követően folytatódott a költségvetési vita.

Takács Gábor (Fidesz) képviselő szerint, ha valaki hibázik, két út áll előtte. Vagy elismeri a hibát és elnézést kér, vagy megpróbálja ezt leplezni, tagadni. Az MSZP káros gazdaságpolitikát folytatott 2002- és 2010 között, csőd szélére juttatták a várost, és most úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne ehhez. Bírálnak, kritizálnak, a számok azonban szerencsére nem hazudnak. A Fidesz-KDNP stabilizálta a költségvetést, lerakta a fejlődés alapjait, jelentősen gyarapította a város vagyonát. Mindezt úgy, hogy közben nem növelték a lakosság terheit. Tompa Sándor (DK) képviselő szerint az előző kormány és a városvezetés idején elkezdett projekteket állítják most be saját fejlesztésnek, de ezeket sem tudják befejezni - ilyen például a Diósgyőr-Lillafüred projekt.
Kriza Ákos elmondta, nem voltak jól előkészítve a projektek - lásd az eredménytelen villamostendereket, a sétálóutca burkolását, stb. számtalan dolgot rendbe kellett tenni, meg kell nézni a kronológiát.
Simon Gábor (MSZP) képviselő szerint jóval kevebb a város vagyongyarapodása a valóságban, mint amit a grafikonon feltüntettek, ez is zömmel az előző vezetés idején elkezdett projekteknek köszönhető. Nőttek a holding számlatartozásai, csökkent a foglalkoztatás, a közmunkásokkal javítják a statisztikát.
Kriza Ákos válaszában kihangsúlyozta, leállt a város vagyonának az eltékozlása,az MSZP idejében adtak el mindent amit találtak - ez leállt, ami szintén a város vagyonát gyarapítja. Az előző városvezetés a választások közeledtével elkezdett nyakló nélkül költekezni, kifizetetlen tartozásokat hagyva hátra.

9.15
Sürgősségi indítványok, napirend

Ezt követően sürgősségi indítványok napirendre tűzéséről döntött a közgyűlés, valamint arról, hogy az azonos témákat - önkormányzat költségvetését, vagyongazdálkodását, közművelődési megállapodásokat érintő - napirendeket összevontan tárgyalják meg.

9.05
Napirend előtt

Kezdetét vette az ülés. Napirend előtt Kriza Ákos polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen módon, munkájukkal tevékenységükkel hozzájárultak, hogy a nagy mennyiségű csapadék ellenére, ne ismétlődjenek meg a három évvel ezelőtti, katasztrófa-események. Kriza Ákos arról is szólt, hogy a napokban aláírták a fészekrakós követelések megvásárlására irányuló szerződést, ami nagyban meggyorsíthatja a probléma rendezését. A polgármester kihangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP frakció elkötelezett a Fészekrakó ügy megoldásában, amely most már belátható időn belül bekövetkezhet, a jogi lehetőségek kihasználásával.

Szepesi S.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!