Közélet

Középpontban a szemléletváltásra nevelés

2013-04-17 15:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Két napos konferenciát rendeznek a Miskolci Egyetemen, szerdán és csütörtökön, amelynek témája a zsidók és keresztények kapcsolata. A szakmai előadások e tárgykört járják körbe, nemzetközi hírű előadók segítségével, két napon keresztül.

A Holokauszt emléknapjának tiszteletére rendeznek két napos szakmai konferenciát a Miskolci Egyetemen, amelynek témája legfőképp a felelős nevelés kérdése. A szakmai eseményen köszöntőt, és plenáris előadást tartott hazánk izraeli nagykövete, Ilan Mor, aki legfontosabb dologként azt emelte ki, hogy nem bűnösöket keresnek, sokkal inkább az erkölcsi felelősségről, a nevelés kérdéséről beszélgetnek a konferencián.

– Először járok Miskolcon, remélem nem utoljára. Nagyon szépnek találom az egyetemet, s öröm, hogy egy ilyen konferenciának otthont ad. A zsidók és keresztények az évszázadok sodrában című, két napos konferencia nagyon fontos, izgalmas témát érint, amiről keveset beszélünk. Speciális probléma ez az egész világon, s sajnos Magyarország az antiszemitizmus tekintetében elől jár. Franciaország az első, de az egész világon emelkedett az antiszemitizmus, 30 százalékkal. Ez a konferencia tehát nem csupán helyi szinten jelentős, hanem országosan is – jelentette ki a nagykövet.

izrael_nagykovet_130417_fa_2.jpg

Patkó Gyula, az egyetem rektora köszöntötte az érdeklődőket, s elmondta, egy tavalyi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy idén nagyobb körben érintsék a témát. A rektor beszélt a campus múltjáról, jogelődjéről, s kiemelte, a Miskolci Egyetem ma már nem csupán műszaki egyetem, hanem igazi universitas, ahol több tudományterület találkozik.
– A konferencia témája mindannyiunk számára fontos. A legfontosabb, hogy megismerjük, megértsük egymást, hogy közel kerüljünk egymáshoz, az életben is. Ebben a konferencia segítséget nyújt, hiszen 47 előadás lesz két nap alatt, s nemzetközi hírű professzorok gondolatait ismerheti meg a közönség – tette hozzá.

A tudományos konferencián, Ilan Mor, előadásában három fő területet érintett. Szólt az antiszemitizmusról, a Vatikán és Izrael kapcsolatáról, illetve arról, hogy Izraelben sok keresztény él.
Mint mondta, Izrael szeretné eltörölni az ellentétet, s arról, hogy a II. világháborút követően a zsidók nagyon nehezen találtak utat, s békében szerettek volna együtt élni. Mint azt a nagykövet kiemelte, az antiszemitizmus új iránya indult el az utóbbi években, s Európában igen csak el is terjedt annak ellenére, hogy számos konferencia foglalkozik a témával.

Ilan Mor szólt a palesztin-izraeli konfliktusról, arról, hogy Benedek pápa sokat tett az antiszemitizmus ellen, majd bemutatta a Startra kész menet című könyvet, amelyet a fővárosi könyvfesztiválon mutatnak be a közeljövőben.
– Beszélhetünk a témáról. Hiszek benne, hogy kell is beszélnünk, de ez a könyv segít a megértésben – tette hozzá, majd szó esett arról az oktatói továbbképzésről, amely Izraelben működik, s amelyre a nagykövet örömére, 1999-es indulása óta, minden évben mennek magyar oktatók, függetlenül az ország politikai helyzetétől.

izrael_nagykovet_130417_fa_1.jpg

– Azt tanítjuk, hogyan taníthatják a témát az oktatók. Csak így lehet szembenézni a múlttal. Meg kell tanulni, hogyan tanítható a téma. Azért, hogy ne csupán azt értsék a fiatalok, hogy mi történt, hanem azt is, miért. Remélem, a tananyagba beépülhet majd Izrael is, hiszen egy fejlett országról van szó – emelte ki Ilan Mor.

A nagykövet előadását követően Horváth Zita, a Bölcsészettudományi Kar dékán-helyettese elárulta, jövőre egy kötettel készülnek, a 70 évforduló alkalmából, amelyben a konferencián elhangzó előadásokat adják majd ki.

A két napos konferencián olyan előadások hangzanak el, amelyek végigveszik a zsidó-keresztény kapcsolatát az ókortól az újkorig, illetve szó esik az identitás problémákról, a viszony jogi aspektusairól, s a zsidók életéről a történelmi Magyarországon.

K. J.
Fotó: Fésűs Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-20 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!