Városinfó

Megvette a város a „fészekrakós” követeléseket

2013-04-16 17:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE feszekrako_sajtaj_130416_ja_1.jpg

A mai napon írták alá a szerződést, melynek értelmében a miskolci önkormányzat tulajdonába kerültek a hátralékkal terhelt „fészekrakós” lakásokat érintő, banki követelések. A szükséges jogi eljárásokat követően a város így megszerezheti az érintett ingatlanok tulajdonjogát is, és akár már ősszel elindíthatja a kilakoltatásokat.

Erről Kriza Ákos polgármester, Kiss János, az önkormányzat Jogi Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságának elnöke, és Schweickhardt Gyula projektmenedzser számolt be, kedden délután.

Kriza Ákos kihangsúlyozta: a város vezetésének megalakulásától kezdve eltökélt szándéka, hogy rendezze azt a súlyos problémát, amelyet a beköltöztetett „fészekrakók” jelentenek egyes városrészekben – leginkább az Avason – s visszaadja az érintett miskolciaknak a korábbi nyugodt, biztonságos lakókörnyezetet. Ennek érdekében indították el a rendszeres, hatósági ellenőrzéseket, a mai napon pedig aláírták azt a szerződést, melynek értelmében a város tulajdonába kerültek az érintett lakásokat terhelő, banki követelések. Ez nagyon fontos mérföldkő a fészekrakókkal vívott harcban.

avas_feszekrako_1210_ja_1.jpg

Kiss János elmondta, alapos felmérések, környezettanulmányok alapján választották ki a szóban forgó, csaknem kétszáz, problémás lakást. Ötven másikból, a rendszeres hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően, már eltávoztak a lakóik.

Sorozatos tárgyalások után az önkormányzat vételi ajánlatot tett az OTP csoport két tagjának, hogy a fészekrakókkal szemben fennálló követeléseiket a nyilvántartási érték 35 százalékán megvenné a város. Az OTP csoport elfogadta az ajánlatot, február 8-án megküldte az önkormányzat számára az erről szóló hivatalos tájékoztatást, ma pedig aláírták szerződést is.

avas_feszekrako_1210_ja_2.jpg

Kiss János kiemelte, ezzel az önkormányzatnak lehetősége nyílt, hogy dinamizálja, felgyorsítsa a már folyamatban lévő, kilakoltatási eljárásokat, s arra is, hogy a jogszabályi előírások szerint, újakat kezdeményezzen. A jogi eljárások, illetve a végrehajtás során a városnak lehetősége nyílik, hogy megszerezze az érintett ingatlanok tulajdonjogát, s akár már ősszel elindíthatják a kilakoltatásokat. Kiss János hangsúlyozta, a kilakoltatott fészekrakók további elhelyezését illetően az önkormányzatnak semmiféle jogszabályi kötelezettsége nincs, s az sem fordulhat elő, hogy esetleg a város más pontjain bukkanjanak majd fel, további problémákat okozva. – Minden eshetőségre megvan a forgatókönyvünk – emelte ki a bizottsági elnök.

Schweickhardt Gyula arról szólt, hogy a város költségvetésében rendelkezésre áll a követelések megvásárlásához szükséges összeg, a leamortizált lakások felújítását pedig a Start-program keretében végzik el. Kriza Ákos polgármester kihangsúlyozta: ezeket a későbbiekben nem szociális bérlakásokként értékesítik, hanem a fiatal, miskolci szakemberek lakáshelyzetének megoldására, ezzel is segítve helyben maradásukat.

Szepesi S.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!