Közélet

„Mindenki tudja, hol az érték, s mi az igazság”

2013-04-11 12:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_14.jpg

„A napi fontos döntések után számomra is jó érzés kicsit kijönni az elefántcsonttornyomból”, kezdte Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt a beszélgetést, melyet Ismeretlen ismerősök címmel a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja rendezett szerda délután a református egyházkerületi székházban. Család, értékrend, művészet, aktuálpolitika, társadalmi és gazdasági vetületek mind-mind téma volt a kötetlen beszélgetésen.

Vastaps köszöntötte Kriza Ákost, mikor fellépett a református egyházkerületi székházban felállított pódiumra, hogy megkezdje a beszélgetést Gróf Lajos újságíróval. Miskolc polgármesterének, városvezetőnek, politikusnak, és mint miskolci magánembernek is szólt ez a taps, melyet meghajolva és közönségét megtapsolva köszönt meg Kriza Ákos. A termet csordultig megtöltő érdeklődők között önkormányzati képviselők, egyházak és városi cégek képviselői is jelen voltak.

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_11.jpg

Mint korábban megírtuk, Ismeretlen ismerősök címmel szervez beszélgetéssorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) miskolci csoportja. Az újrainduló sorozat első vendége Kriza Ákos polgármester volt szerdán, a református egyházkerületi székházban. A beszélgetést Gróf Lajos újságíró vezette, aki korábban úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a város első embere nagyobb közönség előtt is reagálhatna az elmúlt időszakban – a bulvármédiában is megjelent – őt ért vádakra, de természetesen szeretnék azt is, hogy ne csupán a városvezetőt, a politikust ismerhessék meg a beszélgetés résztvevői, hanem Kriza Ákost, mint magánembert is.

Neves elődök, orvosi pályafutás

Ennek megfelelően Gróf Lajos először a családról, az erdélyi évekről és a Miskolcra költözésről kérdezte Kriza Ákost. A polgármester elmondta, egy klasszikus Kárpát-medencei családtörténetet tud felfesteni a Krizákról, akik között volt bécsi pincér, de gyulai cukrásztulajdonos is.
– A legismertebb Kriza azonban Kriza János unitárius püspök volt. Egyébként magam is unitárius vagyok, de mindkét gyermekem katolikus iskolába jár. Úgy gondolom, a keresztény emberek képesek az együttgondolkodásra, a felekezeti határokat át tudják lépni – emelte ki.

Élete, származása iránt – jegyezte meg ironikusan – „a szocialisták is élénken érdeklődnek”, miközben felesége nem igazán szereti a magánélet kiteregetését. Kriza Ákos mindenesetre elmondta, hogy 1965-ben Nagyváradon született, és már gyerekkorában is rendszeresen nézte a televízióban a DVTK-meccseket. Egyetemet Marosvásárhelyen végzett, majd 1990-ben került első munkahelyére, a miskolci Vasgyári kórházba.

– Nagy szeretettel gondolok azokra az évekre, az ottani befogadó közösség élénken él az emlékezetemben. 2005-ben azonban, egy „sikeres” szocialista döntés után bezárták az osztályt, ahol dolgoztam, így kerültem előbb a Békeszálló körzetébe, majd a Martin-kertvárosba, ahol közel 10 évet töltöttem – sorolta Kriza Ákos. Majd a MÁV rendelőben folyatódott orvosi pályafutása, ahol megkapta az igazgatói pozíciót. „Voltak, akik jelezték felém, hogy ma is visszavárnak”, tette hozzá.

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja.jpg

Gyermekeiről szólva hangsúlyozta a polgármester, fontosnak tartja, hogy a szüleitől kapott keresztény-nemzeti értékrendet tovább tudja adni, ezért is támogatta személy szerint is az iskolák egyházi fenntartásba történő átvételét. A keresztény értékrend közvetítése nélkül ugyanis „nehezen képzelhető el a gyermekeink jövője”, fogalmazott Kriza Ákos.

Az erdélyi származását érintő kérdésre válaszul hangsúlyozta, „itt, ezen a fórumon szívesen válaszolok, egyébként ab ovo visszautasítom” a vádakat. A polgármester véleménye szerint a szocialista párt nem tud belekötni sem az állami adósságátvállalásba, sem abba, hogy „kezd rendbe jönni a város gazdasága”. Nem a munka minőségét és a hitelességet, hanem a származást firtatják a szocialista politikusok. Elismételte, azok közül, akik Miskolcon állást kaptak, két emberről tudta, hogy határon túli születésűek. Leszögezte, egy rokona sem dolgozik Miskolcon, nemhogy vezető pozícióban, de még alacsonyabban sem.
– Az anyósomat lehet, el kellene helyezni valahol – jegyezte meg félig viccesen, gyorsan hozzátéve, hogy „természetesen nagyon jóban vagyunk”. Komolyra fordítva a szót Kriza Ákos kiemelte, lehet folytatni a listázást, úgyis „mindenki tudja, hol az érték, s mi az igazság”. Véleménye szerint ugyanis a listázással nem jövőt építenek, hanem viszályt keltenek.

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_15.jpg

Irodalomról, nagy magyar tragédiákról

Az első nagy blokkot követően egy irodalmi rész következett, ennek kapcsán Gróf Lajos a polgármester irodalmi érdeklődésére kérdezett rá. Megtudtuk, egyik kedvenc kortárs magyar írója Gion Nándor. Kriza Ákos elárulta, nehezen tudott nagy magyar tragédiákról olvasni. Gion volt az egyik első azok közül, akit megszeretett, véleménye szerint plasztikusan írja le a délvidéki, XX. századi eseményeket, életkörülményeket, lelki vívódásokat, problémákat – amelyek egyébként a Kárpát-medencei tragédiákat is jellemzi.

Politikai, társadalmi és gazdasági kérdésekről

A beszélgetés második részében politikai, társadalmi és gazdasági témák kerültek terítékre. Elhangzott, a Miskolc város vezetésében történt váltást követően „tucatnyi feljelentést” tettek, Gróf Lajos érdeklődött, hogy állnak jelenleg ezek az ügyek. A polgármester elmondta, „feltétlenül fontosnak” tartották, hogy a váltáskor húzzanak egy vonalat, csak utána tudnak előre indulni. Könyvvizsgálókkal, jogászokkal közösen vizsgálták meg az előző városvezetés munkáját, majd mintegy 74 ügyben megalapozottnak tartották, így feljelentést tettek. „Azt a feladatot, ami ránk tartozott, elvégeztük”, hangsúlyozta.

A következő téma az úgynevezett „cigányügy” volt, itt érintették előbb a „kanadai ügyet”. Ennek egy hozadékát emelte ki Kriza Ákos: elkezdtek vizsgálódni, ki kapott szociális támogatást itthon és Kanadában is. Több százmillió forint kárt okoztak Miskolcnak, emiatt több mint 20 esetben tettek büntető feljelentést a NAV-nál. A polgármester elmondta, nagyon büszke arra, hogy felfigyeltek ezekre az esetekre, és megtették a határozott lépéseket a rendezése érdekében.

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_1.jpg

A Világsátorral kapcsolatban Kriza Ákos megjegyezte, „egy pillanat alatt mindenki romológussá vált”, hozzátette azonban, hogy érzékenyen érinti az embereket a mélyszegénységben élők helyzete. „Egy biztos, foglalkozni kell a helyzetükkel, mert félő, ha nem cselekszünk, a mi gyerekeinknek sem lesz jövője”.
A „fészekrakókkal” kapcsolatban Miskolc polgármestere elmondta, nem lehet megkerülni Káli Sándor, az előző polgármester szerepét és felelősségét is, akinek tudnia kellett volna a problémákról. Az új városvezetés, amit lehetett, megtette, és megteszi. Igyekeznek kontroll alatt tartani a közösségbe beilleszkedni nem tudó családokat, a hatósági ellenőrzések is meghozták az eredményeket. Megoldást a banki követelések megvásárlása jelenthet.
Lyukóvölgyben fokozatosan a telepek felszámolására kell törekedni, mondta Miskolc polgármestere, de adni kell egy lehetséges utat is a mélyszegénységben élőknek. Külön kell tehát választani a bűnöző elemeket, ezzel kapcsolatban kiemelte, javult a közbiztonság, a statisztikák is ezt mutatják, de nem szabad megelégedni az eddig elért eredményekkel.

Az úgynevezett aszfaltozási ügyről annyit mondott Kriza Ákos, hogy 2010 nyarán a városvezetés megkötött egy szerződést, ami alapján – „szerencsémre”, tette hozzá a polgármester – az ő háza előtt is aszfaltoztak. „A tények magukért beszélnek”, hangsúlyozta, meg kellene tehát kérdezni a szomszédokat, hogy mikor aszfaltoztak arra.

Javuló foglalkoztatási mutatók, induló beruházások

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_2.jpgGazdasági kérdésekre áttérve a városi beruházásokról a polgármester elmondta, dekonjunktúrában nehéz nagy ipari vállalatokat ide csábítani. A munkanélküliségi mutatók mindenesetre jobbak, 2 ezer fővel kevesebben keresnek állást, mint két évvel ezelőtt. A már megvalósult, vagy azelőtt álló beruházások között megemlítette többek között a 112-es hívásközpontot, az új ipari park létrehozását, a digitális eszközfejlesztési programot, az Agrokultúra Kft. bedegvölgyi telephelyén folyó munkát is. „Most kezdenek beérni azok a folyamatok, amiket beindítottunk”, mondta a polgármester, így várhatóan nőni fog Miskolcon a foglalkoztatottság.

Gazdasági témában megkerülhetetlen volt az óriásplakátok kérdése. Kriza Ákos elmondta, „nem mindenki tudta, hogy a város a végletekig ki lett véreztetve”, hiszen majdnem egy költségvetésnyi tartozást halmozott fel az előző városvezetés négy év alatt. Most azonban már sikerült a 2006-os szint alá leszorítani az adósságot, ami ma már kevesebb, mint 10 milliárd forint. A beszélgetésen a polgármester többedszer kiemelte a szocialista városvezetés felelősségét, pontosabban: felelőtlen gazdálkodását, hiszen több alkalommal figyelmen kívül hagyták beruházásaik fenntarthatóságát.

Gróf Lajos a lokálpatriotizmusra, és a keresztény miskolci értelmiség szerepe kérdezett rá. „Hogy lehet őket megmozgatni?”, hangzott a kérdés, mire Kriza Ákos körbemutatott a hallgatóságra: „Így lehet a legjobb módon!”. Örömének adott hangot, hogy a civil szervezetek „elkezdtek mozgolódni” Miskolcon, a kulturális élet pezseg, a színház teltházzal játssza darabjait. Továbbra is támogatják a közösségi terek kialakítását, programokat szerveznek, az „Otthonunk, Miskolc” projekttel a fiatalokat is igyekeznek Miskolcon tartani.

podiumbeszelgetes_kriza_akossal_130410_ja_12.jpg

Leltárt vonva, összegezve az elmúlt több mint két évet, Kriza Ákos a legfontosabb eredménynek azt tartotta, hogy a város gazdaságát sikerült rendbe tenni, a cégek stabilan tudnak működni. Stratégiai terv készült a város fejlesztésére, annak múltja és értékei mentén. Mint a polgármester elmondta, elkezdték az új ipari park építését, közlekedésfejlesztési koncepciót dolgoztak ki, növelték a közbiztonságot, fejlesztik a fürdőket, megújul a főutca. Egyik legfontosabb feladatnak tartja a jövőre nézve a munkahelyek létesítését, hogy „senkinek ne jusson eszébe, hogy Miskolcról elmegy”.

Kujan I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!