Városinfó

Huszonnégy órás háziorvosi ügyelet

2013-04-09 12:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kriza Ákos polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta, lezárult a miskolci önkormányzat által a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelet ellátása, valamint a fogorvosi ügyeleti ellátásban való közreműködés tárgyában lefolytatott közbeszerzéséi eljárás.

Június 1-jétől a Prehospital Med Kft. fogja működtetni az ügyeletet. A szerződés aláírását követően az ügyelet működtetőjének meg kell szereznie a működési engedélyt, és finanszírozási szerződést kell kötnie az Egészségbiztosítási Pénztárral.

kriza_akos_130409_ja.jpgMint elhangzott, az ügyelet kiszervezésének eredményeként a felnőtt ügyelet összevontan, egy telephelyen – a Csabai Kapu 9-11. sz. alatt – működne, napi 24 órában. Ha az úgynevezett „Csillagpont” Kórház sürgősségi osztálya megkezdi a működését, a sürgősségi ellátás súlypontja ide fog átkerülni és ezzel egyidejűleg, az előzetes egyeztetések alapján, a felnőtt háziorvosi ügyeletet is ide helyezik át.
- Jelenleg sincs és korábban sem volt a Diósgyőri Kórházban sürgősségi ellátás, ami feltétele az új, korszerű, az Országos Mentőszolgálattal és a sürgősségi osztállyal szorosan együttműködő ügyeleti rendszernek – mondta el Kriza Ákos, hangsúlyozva, hogy az új ügyeleti rendszer működtetésével kapcsolatban az önkormányzatnak nem merül fel plusz kiadása. Azt teljes egészében az Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Az átszervezés előnyei között a polgármester megemlítette a sürgősségi osztály közelségét, s azt is, hogy a betegek várakozási ideje jelentősen csökken. A háziorvosi ügyelet megszűri a kórházba érkező, sürgősségi ellátást azonban nem igénylő betegeket.  
Napi 24 órában plusz szakképzett orvossal bővül a városi alapellátási rendszer, javul az ellátás színvonala, nő az alapellátási és szakellátási feladatellátás hatékonysága.
- A 24 órás háziorvosi ügyelet – a háziorvosi rendelési időkkel párhuzamosan futó ellátással – jelentősen megkönnyíti az alapellátásban dolgozók munkáját és ezáltal a betegek ellátására fordítható időt is optimalizálja – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Sz. S.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!