Városinfó

Diákok is dolgoznának az Avas Szálló homlokzatán

2013-04-06 15:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_szallo_ja.jpg

Miskolci szakközépiskolások is részt vennének az Avas Szálló homlokzatának helyreállításában. A főutca burkolatcseréje miatt a gyalogosokat védő paravánt elbontották, az omladozó épület így veszélyeztette volna a gyalogosokat, ezért az önkormányzat – bár nem többségi tulajdonosa az Avas Szállónak - saját terhére elhárította az életveszélyt. A műemlékvédelmi szempontból is fontos homlokzat felújítása a tavasz végén kezdődhet, a teljes rekonstrukcióra viszont még várni kell.

Mint arról korábban többször is írtunk, a szállót 1997 óta birtokló cég a korábban megkezdett tetőjavítást abbahagyta, így a csapadék eláztatta az egykori szálloda falait. Az önkormányzat éveken keresztül, többször is felszólította a többségi tulajdonos Multicasa Consulting Kft.-t, hogy szüntesse meg az életveszélyt, ez viszont nem történt meg, ezért a társaság helyett az önkormányzat rendelte meg a munkát, ennek költségeit később a Multicasa-val fizettetnék meg. A földszinti nyílászárók helyére OSB-lapok kerültek, leverték a vakolatot és megerősítették a tetőt.

Rostás László, Miskolc főépítésze a MiTV Kilátó című műsorában korábban arról beszélt, hogy a műemlékvédelmi szempontból fontos homlokzat helyreállítását nem lehet tovább halogatni, az ugyanis rontja a város összképét. Rostás László szerint az új díszítővakolat kialakításában helyi szakközépiskolák is részt vehetnének.
-Akár a Gábor Áronra gondolok, akár az Eötvösre, mind a két iskolában meg annak azok a művésztanárok akik épületdíszítéssel, szobrászattal foglalkoztak, és megvannak a kemencék, még ha most nem is használják, be tudják vállalni azt, hogy ebben a két hónapban ezeket az elemeket legyártanák tanagyag formájában – mondta akkor a főépítész.

De a felújításban az elképzelések szerint a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola diákjai is kivehetnék részüket. Kocsis István igazgató elmondta, a diákokkal tudnának a kerámiák készítésével foglalkozni, besegíteni, felmerült a díszmű kovácsolási munkák, vasszerkezetek újragyártása, szintén van díszmű kovácsképzés, tehát ebben is partnerek lennének

Egyelőre viszont csak a homlokzatot újítják fel, ehhez viszont még szükség van a Járási Örökségvédelmi Hivatal engedélyére, valamint meg kell várni még azt is, hogy kicseréljék a főutca burkolatát a szálló előtt, és hogy a korábban megbontott tető miatt átázott épület megfelelően kiszáradhasson. A teljes felújításhoz pedig le kell zárulnia az Avas Szállóval kapcsolatos bírósági pernek.

T.Á. – I.ZS.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-22 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!