Kultúra

Emléktáblát avattak Tarczai Béla emlékére

2013-03-29 12:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tarczai_belara_emlekeztek_130328_ja.jpg

A Feledy-házban tartottak polgári búcsúztatót csütörtökön délután, ahol barátok és tisztelgők emlékeztek a nem rég elhunyt Tarczai Béla fotóművészre, s felavatták az emlékét őrző táblát.A Miskolci Galéria Feledy-házában, kiállítással köszöntötték Tarczai Béla fotóművészt decemberben. Az év végi tárlatmegnyitó különleges apropóját a fotóművész 90. születésnapja adta. A tárlatot csütörtökön délután zárták, amelynek szomorú alkalma az emlékezés volt, hiszen Tarczai Béla február végén távozott az élők sorából.

A polgári búcsúztatón a Gálffy Ignác életműdíjas miskolci fotóművész lánya is jelen volt. Dobrik István művészettörténész, a Múzsák kertje és emlékhely kezdeményezője kiemelte, nem szokatlan, hogy egy kiállítást hivatalosan is lezárnak, ám ezúttal szomorú alkalom hozta össze a barátokat, tisztelőket.

tarczai_belara_emlekeztek_130328_ja_6.jpg

Tarczai Annamária, a fotóművész lánya Némethi Lajos költőt kérte fel, hogy – a kiállítás megnyitójához hasonlóan – szóljon néhány szót, ám a poéta nem tudott részt venni a búcsúztatón, de egy levelet küldött, amelyet Stérik Ágnes olvasott fel.

Mint a levélben állt, Tarczai Béla tartalmas munkát végzett, mindig a köz szolgálatát tartotta szem előtt. Tette a dolgát, mert volt dolga.
„Nem csupán nyomot, jelet is hagyott az utókorra. Tarczai Béla méltósággal ment el, lételeme az elveszett fény volt. Legyen gyógyír számunkra a tudat, hogy megismerhettük őt, életének értelmét, munkásságát.” – írta levelében Némethi Lajos.

tarczai_belara_emlekeztek_130328_ja_7.jpg

A búcsúztatón többek között elhangzott Liszt Ferenc Vigasztalás című műve is, Flach Antal és tanítványa előadásában, majd a résztvevők megkoszorúzták a múzsák kertjének legújabb emléktábláját, amely Tarczai Béla emlékét őrzi.

Kiss J.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-06 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!