Életmód

Schnitta-verseny: különdíjasok

2013-03-25 17:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_21.jpg

Mint arról korábban beszámoltunk, az ország legjobb vendéglátós tanulói mérették meg magukat a II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjében Miskolcon. A Szentpáli középiskola a második helyet szerezte meg csapatban, de egyéni elismeréseket is szereztek a miskolci középiskolások.

A régiós megméretéseken az ország közel harminc oktatási intézmény, ötfős csapatai versenyeztek a döntőbe kerülésért. A döntőt március 20-21-én rendezte a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület Miskolcon, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközép és Szakiskola, valamint a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) segítségével.

A megnyitót követően minden versenyző megismerkedhetett a saját munkaterületével már kedden, a verseny pedig szerda reggel a Szentpáli Kilián-déli oktatási éttermében a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tizenöt téma közül a „Díszebéd a Hortobágyi Hídi Vásár napján, a Hortobágyon”-t sorsolták ki, s minden csapatnak ehhez kellett étel- és italsort összeállítania, a helyszínen lévő éttermi eszközökkel megterítenie, valamint számítógépen menükártyát szerkesztenie.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_5.jpg

Közben a szakácsok és a cukrászok is megkezdték a munkát, akiknek a csapatok számára előre megadott alapanyaglistából, öt óra alatt egy hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük. A meleg előételnek minden csapat számára egyben készült pisztráng kellett lennie, amit a pincérek az ételsor kiszolgálásához meghívott vendégek (gazdasági minisztérium, vendéglátó szövetség, iskolák képviselői, támogatók, gasztronómiai szakemberek, sajtó képviselői) előtt filéztek, majd tálaltak.

A pincérek megterített alkalmi asztalait a Schnitta egyesület által delegált zsűri értékelte: Török István, Barabás Zoltán, Kovács Mihályné, Meskál Tibor és Punk Ferenc, valamennyien Schnitta Sámuel díjas éttermi mesterek.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_2.jpg

A szünetet követően a pincérversenyzők a csapat által lefőzött ételsorhoz kezdtek el teríteni a déli órákban. Az ételsor borkínálatával, csak e versenyfeladat elkezdését követően ismerkedhettek meg a pincérek, hiszen a rendezők csak ekkor mutatták meg a borokat a versenyzőknek, amelyek közül a szakácsokkal is konzultálva választhatták ki az ételekhez legjobban illő italokat – 47 féle bor közül. Az élőmunka nagy részében svájci felszolgálási módban végezték feladatukat a pincérek, a meleg előételt azonban angol I-ben szolgálták fel.

A vendégeknek történő tálalást követően a zsűrik asztalára is kerültek az ételekből, melyet a szakács-cukrász zsűri (Boros László, Ambrus György, Kandik Ferenc, Kőrössy Kálmán, Varga Zoltán) értékelt. A pincér zsűrinek tálalt ételei pedig azt a célt szolgálták, hogy összekóstolják az ételt az ahhoz választott borral.

A délután folyamán még eszközfelismerés (húsz darab éttermi eszköz), és ötven kérdésből álló szakmai totó kitöltése következett a felszolgálók részére. Már besötétedett, amikor a pincérek feladataikat megoldva befejezték az első napi versenyt, a szakácsok és cukrász csapattag azonban csak ekkor kezdte a nyolc személyes dísztál és -torta készítésének előkészületeit.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_12.jpg

Az első versenynapot követően a csapatok nagyon szoros versengésben voltak egymással: az első napi feladatok megoldására kapható pontokat összesítő Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakembereinek tájékoztatása alapján még öten egyformán pályázhattak a dobogó valamelyik fokára.

A második nap reggelén már az ITC aulájában tevékenykedtek a pincérek, hiszen itt kellett megteríteniük egy díszasztalt, amelynek témája szabadon választott volt. A terítékkel a versenynapon kilátogató közönséget a pincér szakma szép, elegáns oldalával ismertették meg a csapatok, bár ez a díszterítés nem volt a verseny része. A szakácsok és cukrászok munkái is ekkor kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira, ezeket a munkafolyamatokat Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke is a helyszínen követte, aki a verseny mindkét napján jelen volt a fiatalok között. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték, a szakemberek csapatonként mondták el véleményüket a készítményekről.

A verseny második napján a közönség is aktív részese lehetett a látottaknak, a vendéglátással kapcsolatban lévő iskolák tanulói, a Miskolcról és környékéről érkezett érdeklődők, a kiállított díszmunkákon kívül részesei lehettek a pincérek által bemutatott pezsgő töltési és italkeverési versenyrésznek. Nagy sürgés, forgás volt a kiállított termékek körül, az érdeklődők kapkodták a fejüket a látványos munkákat szemlélve, a csapatok munkáit több mint ezren tekintették meg.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_24.jpg

Az utolsó gyakorlati feladatokat a pincérek a nagyközönség és a zsűri előtt végezték. A színházterem zsúfolásig megtelt szakemberekkel és a látványos munka iránt érdeklődőkkel. Itt először minden versenyzőnek egy palack pezsgőt kellet a szakmai szabályoknak megfelelően hét pezsgős pohárba kitöltenie, úgy, hogy egyforma mennyiségű ital legyen valamennyi pohárban. A verseny következő része a kevert ital készítése volt, ugyancsak a közönség előtt. A csapatok itt is azonos alapanyagokból dolgoztak, megválaszthatták, hogy egy vagy két shakerrel dolgoznak, rendelkezésre álló idejük pedig 10 perc volt a négy ital elkészítésére.



Krivács András
MNGSZ-elnök a versenyről elmondta, példaértékű volt a sorozaton résztvevő iskolák hozzáállása a magyar gasztronómiát előre vivő versenyhez. Gratulált a Schnitta egyesületnek a kiváló szervező munkáért, valamennyi résztvevő csapatnak, akik több hónapos felkészülés után bizonyították, hogy helyük volt az ország legjobb hét iskolája között.

– 2013. a fiatalok éve a magyar gasztronómiában, ezért országjáró sorozatot indított a MNGSZ, melynek keretében a szakmát tanuló fiatalok élménybeszámolókon, szakmai előadásokon ismerkedhetnek meg azokkal a neves magyar gasztronómiai személységekkel, akik az országot eredményesen képviselik nemzetközi versenyeken, s akiknek utódai a mostani verseny résztvevőiből kerülhetnek ki – emelte ki.

A záróünnepségen a következő különdíjakat adták át a zsűri megítélése alapján a csapatok képviselőinek:

A legjobb főételnek járó kupát Járcsics Emil, a MNGSZ Miskolc és Környéke régiójának elnöke ajánlotta fel és adta át a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola csapatának (Kaposvár).

A legjobb pincér élőmunkáért járó különdíjat, a Schnitta Egyesület Közép- Dunántúli Régiójának felajánlását Punk Ferenc adta át a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola pincér versenyzőinek.

A legszebb szakács díszmunkáért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel. A díjat átadta Varga Zoltán, a Dobos C. József Szakképző Iskola szakmai igazgatója a Kecskeméti Humán Középiskola Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szakács csapatának.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_27.jpg

A legszebb tányérdesszertért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel. A díjat Varga Zoltán adta át a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium szakács csapatának.

A leginnovatívabb szakácsmunkáért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel a SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézmény csapatának.

A legjobb szakácscsapat munkáért járó különdíjakat, az MNGSZ Nemzeti Válogatottjának felajánlását Ambrus György, az MNGSZ szakács alelnöke adta át a miskolci, a kecskeméti és a kaposvári csapatok vezetőinek.

Schnitta Sámuel életének kutatásáért a soproni régió Schnitta Egyesületének felajánlását, egy könyvcsomagot kapott a SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézmény csapata.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját Krivács András, a szövetség elnöke a soproni iskola csapatának adta át.

A dobogón végzett csapatok serleget, oklevelet és érmeket kaptak, emellett minden érmes a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ajándék utalványát vihette haza, 30, 20 és 10 ezer forint értékben, amelyet az eredményhirdetésen Dudás Tiborné titkár adott át.

Az II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny összetett végeredménye:
1. Bocskai István Szakképző Iskola, Hajdúszoboszló, 588 pont
2. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Miskolc 587 pont
3. „SÉF” Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Veszprém 554 pont

minap.hu
Fotó: Juhász Á.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-03-28 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!