Kultúra

Kárpát-medencei tehetségkutató döntője lesz Miskolcon

2013-03-20 09:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE trianon-110604ml1.jpg

"Dunán innen Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. A versenyre április 15-ig lehet jelentkezni.

A verseny több helyszínen – Miskolc mellett az erdélyi Parajdon, a délvidéki Kishegyesen, a felvidéki Rozsnyón, valamint Érpatakon, Dunaújvárosban, Tatabányán, sőt Stuttgartban is – zajló fordulóit áprilisban és májusban szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről az „előfordulókról” kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe, melyet május 4-én, szombaton 10 órától tartanak meg Miskolcon, a Művészetek Házában. A borsod megyei döntőt szintén itt rendezik meg, április 27-én, szombaton, szintén 10 órától.

trianon-110604ml11.jpg

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, jelentkezni népmese, népzene, népdal és néptánc kategóriában lehet, két korcsoportban: az I. korcsoportba 6-12, a II. korcsoportba pedig 13-tól 18 éves korig.

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.
A jelentkezési határidő április 15., hétfő. Egy tanuló több versenyágban is nevezhet. A versenyre a tanulót az adott régió partner-szervezője, illetve oktatási intézménye nevezi, de egyéni nevezéseket is elfogadnak.

A győztesek számára a „Magyar Műveltség napjai Miskolcon – Kárpát Kupa” rendezvényen tartják meg a tehetségkutató gáláját. A miskolci Népkertben május 31-én rendezik meg a találkozót, melyen valamennyi kategóriában és korcsoportban, régióként egy-egy szereplő, illetve csoport mutatkozhat be. A megyei döntő nyerteseinek jutalma könyvek és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek a XIII. Gyermek Borsodi Fonó fesztiválon és számos hagyományéltető nagy rendezvényen. Az első helyezettek részt vehetnek a nyári „Magyar Hagyományőrző Baranta Táborban” az Országos Baranta Szövetség jóvoltából.

baranta-vilagkupa-120518ml_03.jpg

A versenykiírás megtekinthető és nevezési lap kitölthető az alábbi hivatkozáson:
http://tehetsegkutato.magyarkozossegek.org/registration
Pályázatokkal kapcsolatos további információ a tehetsegkutato©magyarkozossegek.org kapható.

A tehetségkutató verseny fővédnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, díszvendége pedig Böjte Csaba testvér, ferences rendi szerzetes lesz. A verseny a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület mellett Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szervezi.

A szervezők felhívják a nevezők figyelmét, hogy a „Dunán innen Tiszán túl” tehetségkutatóval párhuzamosan megrendezik az ”Élő múltunk” című kiállítást is. Arra kérik a jelentkezőket, hogy a nevezésekkel együtt küldjék el a településükre jellemző, helyi népművészeti alkotást, rövid ismertetővel együtt (hímzés, kerámia, faragás, baba, használati tárgy) A méret maximum 30cm x 30cm lehet.

baranta_vilagkupa-120518ml_24.jpg

A szervezők kérnek továbbá egy fotót (A5-ös méretben) a nevezők településének templomáról (ha több is van, akkor a legjellemzőbbet kérik), és kérik, hogy egy oldalon mutassák be a település és/vagy a templom történetét – amennyiben van rá lehetőség, elektronikus formában is kérik. Mindezekkel az a szándéka a szervezőknek, hogy az országos döntőre és a gálára egy nagy kiállítást készítenek. A kiállításon azok is megmutathatják magukat, akik netán nem jutottak be a döntőkbe. Ha egy településről többen is jelentkeztek, akkor természetesen csak egy tárgyat és fotót kell küldeni.

A kiállítás később bejárhatná a Kárpát-medencét, mint vándorkiállítás. Az összegyűlt anyagból készülni fog egy színes kiadvány, amiből minden nevező kap egy-egy példányt. A kiállításon való részvétel nem kötelező, és nem feltétele a tehetségkutatón való indulásnak.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!