Kultúra

Hazaszeretetről, rajzokon

2013-03-13 18:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE magyar_vagyok_rajzpalyazat_130313_ja_24.jpg

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg azt a kiállítás-megnyitóval egybekötött gyermek-rajzpályázatot, melyet idén először a Komlóstetői Általános Iskola szervezett. A „Magyar vagyok… Határtalanul” című kiállítást szerdán nyitották meg a Művészetek Háza Galériájában. Közel negyven - köztük több erdélyi - diák műveit díjazta a zsűri.

A „Magyar vagyok… Határtalanul” rajzpályázatra 29 iskolából küldtek pályázati anyagot, ebből 5 erdélyi oktatási intézmény volt. A 703 beérkezett alkotásból 305-öt állítottak ki a Művészetek Háza Galériájában, az öttagú zsűri pedig 38 gyermeket díjazott. A kiállítás fővédnöke Kriza Ákos polgármester.

magyar_vagyok_rajzpalyazat_130313_ja_9.jpg

A pályázatot 16. alkalommal írták ki, az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére, az idén először volt rendező a Komlóstetői Általános Iskola. A rajzpályázat évről évre egyre népszerűbb, amit a beérkezett pályaművek száma és minősége is bizonyít a szervezők szerint. Az alkotások témái között a népszokások, népmese és mondavilág mellett a népi motívumok, hagyományok, a magyar történelem jeles eseményei, híres magyarok (feltalálók, királyok, költők), hungarikumok és magyar tájak is szerepeltek.

magyar_vagyok_rajzpalyazat_130313_ja_1.jpg

A kiállítás szerdai megnyitóján a pályázatban résztvevő iskolák vezetői, felkészítőtanárok és szülők is jelen voltak. Holló Gyula, a rendező általános iskola igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy „szép és jó az a nap, amikor megállunk egy pillanatra ünnepelni”, különösen szép, „ha ilyen sok tehetséges gyermek képeit mutathatjuk be.”

Kiss Gábor alpolgármester nyitotta meg a kiállítást. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sok fiatal küldte el képeit, és hogy ennyien megjelentek a megnyitón. Kitűnőnek tartotta az eredeti ötletet, hogy a hazaszeretetet, a magyarságtudatot rajzokba, festményekbe foglalják a gyerekek. A hagyományt folytatva az idei kiírásban az szerepelt, hogy bármit lerajzolhatnak a gyerekek, ami véleményük szerint a magyarsággal kapcsolatos. – Széles gondolkodásra adott lehetőséget a kiírás, volt, aki huszártisztet rajzolt, de volt olyan is, aki pulikutyát – sorolta az alpolgármester.

Az idei pályázatra öt erdélyi iskolából (Gyimesfelsőlok, Csíkkozmás, Csíkcsicsó, Csíkmenaság és Csíkszereda) is küldtek rajzokat – többen a díjazottak között is szerepeltek.

magyar_vagyok_rajzpalyazat_130313_ja_6.jpg

A megnyitóbeszédeket követően a Komlóstetői Általános Iskola növendékei adtak egy rövid műsort, majd a díjátadó következett. A zsűri által legjobbnak ítélt 38 művet és alkotóit díjazta. A díjakat Papp Zsolt, a polgármesteri hivatal Humán Főosztályának vezetője adta át.

magyar_vagyok_rajzpalyazat_130313_ja_12.jpg

A gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás március 30-ig tekinthető meg a Művészetek Háza Galériájában.Kujan I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!