Közélet

Erdei iskola indul a Baráthegyen

2013-03-12 16:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE auchan_szimbiozis_alapitvany_adomanyatadas_0312_fkcs_6.jpg

Elindult a Szimbiózis Alapítvány „Baráthegyi Erdei Iskola” elnevezésű programja kedden, melyet egyik hazánkban is működő bevásárlóközpont nemzetközi alapítványa is támogatott. A program Miskolcon valósult meg elsőként az országban, célja a társadalmi integráció elősegítése.

A részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden a Baráthegyi Majorságban, majd a nemzetközi vállalat képviselői átnyújtották a 4 millió forintos támogatást. Mint Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a program nyitóeseményén elmondta, különleges nap a mai az alapítvány életébeni, mivel – bár sok pályázatban vesznek részt, de – egy újfajta szemléletet kellett megtanulniuk azzal, hogy egy nagy piaci szereplővel működtek együtt.
–Az erdei iskola ötlete óriási innováció, a társadalmi integráció újraértelmezése – hangsúlyozta az alapítványi elnök.

A projekt során országosan öt iskolai csoport, mintegy 120 tanuló ingyenes fogadása valósul meg, Jakubinyi László kiemelte azonban, hogy a megvalósítási-támogatási időszakon túl is szeretnék folytatni a programot. A tesztidőszak – a szervezet felkészülésén túl – biztosítja az erdei iskolai tanúsítvány megszerzésének kritériumát, melynek segítségével hosszútávon fenntarthatóvá válik az elindított szociális, gazdasági tevékenység.
–A projekt során létrejövő Baráthegyi Erdei Iskola egy olyan hely, ahol biztosított a sérült és egészséges emberek tartalmas, értékteremtő együttléte. Fontos, hogy beszéljünk a fogyatékosságról, a fogyatékkal élők jogairól és foglalkoztatásáról. Olyan színteret biztosítunk az erdei iskolában, ahol hosszabb időt tölthetnek el az ide érkező csoportok a lakókkal. Közös tevékenységeik (a majorságban van sajtkonyha, kenyérsütő kemence, asztalosműhely, gyertyaöntő-, nemezelő-, papírmerítő műhely) során jobban megismerhetik egymást – tudtuk meg az alapítvány vezetőjétől.

Boda Mózes, az Auchan Borsod áruház-igazgatója a támogató nemzetközi vállalat képviseletében a nyitóeseményen elmondta, a program az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával indul el. A 2011 óta létező, nemzetközi alapítvány első magyarországi támogatottja a Szimbiózis. Ismereteik szerint Magyarországon, de még talán Európában sincs olyan komplex szolgáltatás, ahol ifjúsági csoportok fogadását és „oktatását” fogyatékossággal élők látnák el, ami egy rendkívül innovatív kezdeményezés. A programnak köszönhetően reményeik szerint a toleráns személyiség nem csupán a sérült embertársaival szemben lesz megértőbb, hanem nyitottabbá válik a szociális problémák megoldására is.
–Két éve vettük fel a kapcsolatot a Szimbiózis Alapítvánnyal, amikor támogatandó törekvéseket kerestünk. Egy pihenőparkot alakítottak ki a majorságban a támogatásunkkal, és mi már akkor tudtuk, hogy ez csak az első lépése volt egy hosszútávú együttműködésnek. Most a második lépéshez érkeztünk, de reméljük, hogy a jövőben is találkozhatunk majd itt – zárta az áruházigazgató.

A projekt nyitórendezvényén a polgármesteri hivatal részéről jelen volt Zimán Edvin esélyegyenlőségi referens, aki szintén fontos kezdeményezésnek nevezte a programot. Véleménye szerint ugyanis társadalmi szemléletváltozásra van szükség, melyben sokat segíthet a mostani projekt is. Elmondta, esélyegyenlőségi referensként igyekszik támogatást nyújtani.

auchan_szimbiozis_alapitvany_adomanyatadas_0312_fkcs_12.jpg

Egész Magyarországon egyedi ez az innovatív ötlet, erdei iskola – ahol fogyatékkal élők látják el és „oktatják” az ország más részeiből érkező diákokat – tehát először Miskolcon indul az országban. A programot pár nap múlva Bukarestben is bemutatják a Szimbiózis Alapítvány munkatársai. Megtudtuk, a támogatásból fejlesztik az ifjúsági szállást, hogy legalább 30 ágy elférjen ott, de tervbe van véve a majorságba vezető út, és a majorsági „belső” úthálózat javítása, valamint parkolók kialakítása is.

Kujan I.
fotó: F. Kaderják Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-11-13 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!