Közélet

Avas Szálló: megszüntetik az életveszélyt, eltűnik a paraván

2013-03-07 13:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_szallo_felujitas_0307_fkcs_14.jpg

Munkások kezdtek dolgozni az elmúlt napokban az évek óta romokban álló egykori Avas Szállót takaró paravánok mögött. Mint megtudtuk, az önkormányzat rendelte meg az épületen végzett, az életveszélyes állapotot megszüntető munkákat, de a város tárgyalásokat folytat a városképet rontó homlokzat mielőbbi helyreállításával kapcsolatban is.Rostás László, Miskolc főépítésze a minap.hu érdeklődésére elmondta, a munkák azért váltak szükségessé, mert rövidesen kezdődik a Széchenyi utca burkolatának cseréje, ami miatt szükségessé válik majd az Avas Szálló előtti paraván elbontása. Az OSB lapokból készített kordon eddig a járókelőket védte az épületről lehulló vakolattól, így most, a munkák előtt meg kell szüntetni az életveszélyes állapotokat.

Közel a megoldás?


Mint azt a főépítész elmondta, a Multicasa Consulting Kft.-t – az Avas Szálló többségi tulajdonosát – az önkormányzat többször felszólította a munka elvégzésére, azonban hiába, így most a város végezteti el azt, amit később kifizettet a céggel.

avas_szallo_felujitas_0307_fkcs_3.jpg

Megtudtuk azt is, hogy a város megkezdte a tárgyalásokat az Avas Szálló homlokzatának teljes helyreállításáról, hogy az ne rombolja tovább a városképet, erről a közeljövőben ígért bővebb tájékoztatást a városháza.

„Avas-sztori” – ami eddig történt


Az országos műemléknek számító miskolci Avas Szálló kálváriája jóval több, mint egy évtizede tart. Az épületet 1997-ben vásárolta meg Multicasa Consulting, akkor azt vállalta, hogy két éven belül felújítja, azonban 2006-ig semmi nem történt, a szálloda azóta is zárva van. A Kossuth mozi, illetve a földszinti üzletek egészen 2008-ig üzemeltek, amikor hosszú tárgyalásokat követően megkezdődött az épület felújítása. S bár a határidőt előre nem látott munkák miatt módosítani kellett, sokáig úgy tűnt, hogy 2011 márciusára az épület eredeti pompájában tündökölhet.

Nem így lett, a kivitelező 2010 tavaszán levonult a munkaterületről. Móricz Tibor, a Multicasa ügyvezetőjének korábbi nyilatkozata szerint a jogerős építési engedély módosítása miatt állt le a rekonstrukció.

avas_szallo_felujitas_0307_fkcs_6.jpg

Mint korábban a minap.hu is megírta, a 2,3 milliárd forintosra tervezett felújítás azért akadt el, mert a kivitelezés során eltértek az engedélyezett tervektől. Paszternák István, az akkor még létező Észak-Magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal akkori vezetője szerint bár az építtető nyújtott be módosítási kérelmet, ám ezt a KÖH csak részben fogadta el. Ezt követően fellebbezést adtak be. Bár a tulajdonos 2010 szeptemberében bizakodóan nyilatkozott a folytatásról, az épület végül nem készült el az utolsó határidőre sem, a fővárosi örökségvédelmi hivatal ugyanis másodfokon is elutasította a kérelmüket. Mivel a Multicasa nem teljesítette az utolsó vállalt határidőt sem, a miskolci önkormányzat beperelte a céget, az eljárás azóta is tart.

avas_szallo_felujitas_0307_fkcs.jpg

2012 januárjában aztán hálóval vonták be az akkor már nem is őrzött épületet, a városháza akkori tájékoztatása szerint az épület felújítására továbbra is várni kell, viszont a főépítész és a hatósági osztály közreműködésével sikerült elérni, hogy a tulajdonos letakarja a romos épületet.

avas_szallo_felujitas_0307_fkcs_9.jpg

A Multicasa Consulting ügyvezetőjét minden alkalommal, mikor az Avas Szállóval foglalkoztunk, megpróbáltuk elérni, azonban kísérleteink sorra kudarcba fulladtak (jóllehet a nyilatkozatra, korábban szóbeli ígéretet kaptunk).

Tajthy Ákos
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-22 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!