Pályázatok

Orbán Varsóban: Magyarország sikertörténet lesz

2013-03-06 13:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Varsói Egyetemen tartott előadásában, ahol a hallgatóság egyebek mellett a magyar jegybankelnök-jelölésről is faggatta őt.

A magyar miniszterelnök angol nyelvű beszédében azt a kérdést járta körül a körülbelül kétszáz érdeklődő, többségében az egyetem hallgatói és oktatói előtt – akik érkezésekor nagy tapssal fogadták őt az intézmény egyik nagyelőadójában –, hogy kiknek van igazuk, a kritikusoknak, akik fekete bárányként, Európára veszélyes országként írják le Magyarországot vagy azoknak, akik sikertörténetként tekintenek rá.

Orbán Viktor elmondta, hogy 2010-ben Magyarország még a görögöknél is rosszabb helyzetben volt, magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és versenyképességi mutatókkal. A Fidesz – KDNP azonban kétharmados felhatalmazást kapott az abban az évben tartott parlamenti választásokon, és eldöntötték, hogy jelentős változásokat hajtanak végre - magyarázta.

Ezért a méltányos tehermegosztás jegyében bevezették a bankadót és a multinacionális cégeket terhelő különadókat, hozzáláttak a középosztály megerősítéséhez, és úgy határoztak: nem elegendőek a strukturális reformok, az ország teljes megújítására van szükség. Ennek jegyében új alaptörvényt, új büntető és polgári törvénykönyvet alkottak, valamint újraszabályozták a munkajogot – folytatta.

Az eddigi eredmények szerinte a jelenlegi kabinetet igazolják, hiszen csökken az államadósság, három százalék alatt van a költségvetési hiány, javul a foglalkoztatási ráta. A legfontosabb gazdasági mutatók közül egyedül a növekedéssel van probléma – jegyezte meg.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarország fekete bárányként való feltüntetése mögött - a különadók kivetéséből fakadó - érdekviták állnak, valamint egy olyan ideológiai konfliktus, amely abból fakad, hogy míg az európai liberális főáram szerint a vallás, a nemzet és a család a múlthoz tartozó fogalmak, addig a magyar kormány álláspontja az, hogy mindez igenis a jövőhöz tartozik. Orbán Viktor ezen szavait nagy taps fogadta.

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a sikeres európai országok közé tartozzon – amelyek csökkentik államadósságukat, növelik versenyképességüket, és fenntartják a politikai stabilitást –, vagyis „jó esélyünk van arra, hogy egy európai sikertörténet lehessünk” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szavai zárásaként köszönetet mondott azoknak a lengyeleknek, akik az elmúlt években a Magyarországot érő támadások közepette is támogatták Budapestet.

Előadása végén a hallgatóság több kérdést is intézett a miniszterelnökhöz. Az egyik hallgató Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké kinevezéséről és a központi bank függetlenségéről érdeklődött. Válaszában Orbán Viktor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét törvény garantálja. Mint mondta, a jelöléskor azt a kérdést tette fel, hogy milyen lehet a jó vezető a jegybankban, és úgy vélte, egy olyan kormányzati szereplő lehet ez az ember, aki képes volt három százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt, és mérsékelni az államadósságot. Márpedig az elmúlt évek gazdasági miniszterei közül egyedül Matolcsy György volt képes erre – tette hozzá.

Erős közép-európai együttműködést kell kiépíteni egyebek mellett a biztonságpolitikában és a kereskedelemben – mondta egy másik, a lengyel-magyar kapcsolatot firtató felvetésre. Jelezte, az alapok adottak a szoros együttműködéshez.

A körülbelül egyórás rendezvény moderátora Igor Janke lengyel újságíró, Magyarországgal foglalkozó politikai kommentátor volt, aki tavaly könyvet írt Orbán Viktorról. A szerző a kötetet korábban személyes, szubjektív elbeszélésnek nevezte, amelyben a magyar miniszterelnök életútjának és politikai karrierjének a lengyelek számára érdekes mozzanatait mutatja be. Egy tavaly novemberi lengyel rádiós beszélgetésben Janke azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök lenyűgözi. Azt azonban leszögezte: nem minden döntésével ért egyet, és ezt könyvében is érzékelteti.

A magyar kormányfő által vezetett delegáció – amelynek tagja mások mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára – a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára érkezett a lengyel fővárosba. A V4-ek délután kezdődő tárgyalásaihoz csatlakozik majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is, és áttekintik az Európai Unió előtt álló megoldandó feladatokat.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!