Városinfó

Az átalakuló rendszerben változik a létszám is

2013-03-04 21:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE papp-zsolt-120308ml_07.jpg

A költségvetési rendeletről szóló közgyűlési előterjesztéshez – amit most csütörtökön tárgyalnak majd a városi képviselők – kapcsolódik egy módosító indítvány, amely az intézményekben végrehajtandó létszámcsökkentésről szól. Papp Zsoltot, a Humán Főosztály vezetőjét kérdeztük meg arról: miért van szükség erre a változásra?

– Január 1-jétől Miskolc oktatási, kulturális és szociális ellátórendszere is átalakult, így gyökeresen új intézményi struktúra, működtetési modell jött létre – kezdte az indoklást a főosztályvezető. – Ezt a törvényi előírásoknak való megfelelés és a racionálisabb, költséghatékonyabb működés elérése egyaránt indokolta. Az átalakítás, racionalizálás, illetve a feladatellátás integrációja óhatatlanul együtt jár feladatkörök módosulásával, esetenként ebből adódó létszámcsökkenéssel.

Papp Zsolt hangsúlyozta: az önkormányzat intézményi rendszerének átalakulásával, a feladatok centralizálásával és racionalizálásával, valamint az állami feladatátvállalás, illetve a volt megyei intézmények szervezeti és feladat struktúrája változásának következtében szinte minden intézményben szükségessé vált bizonyos mértékű létszámcsökkentés. Ennek jó része megoldható üres álláshelyek be nem töltésével, további jelentős része közös megegyezéssel vagy nyugdíjazással. Kevesebbszer fordul elő, hogy szerződést nem hosszabbítanak meg vagy végkielégítéssel elbocsátják az eddigi alkalmazottat. A létszámcsökkentésből adódó esetleges kiadásokra az Önkormányzat a későbbiekben pályázni kíván.

varoshazabejaras2.jpg

A módosító indítvány az önkormányzat által fenntartott intézményeknél bekövetkező létszámváltozást határozza meg. Papp Zsolt a minap.hu kérésére intézményenként, részletesen áttekintette a létszámváltozás okát és módját.
– Az Óvodai Gazdasági Igazgatóságok már évek óta a mostani struktúrában működnek, létszámgazdálkodásuk fokozatosan alakult, ezért jelenleg igen csekély mértékben van szükség és mód a további racionalizálásra. A létszámcsökkenésben jelentkező 3 fő esetében határozott idejű szerződés jár le, amit nem hosszabbítunk meg – mondta.

A könyvtári ellátórendszerben bekövetkezett változásokról, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár városi önkormányzati fenntartásba kerüléséről már portálunk is többször írt. A megyei és a városi rendszer összevonása miatt a munkakörökben nyilvánvalóan voltak átfedések. Ugyanakkor megmaradt az intézmény széleskörű megyei feladat-ellátási kötelezettsége – ehhez pedig személyzetre is szükség van.
– Ezért az integrációból adódó feladat-összevonások ellenére is csak egy kisebb mértékű létszámcsökkentésre van szükség. Ez 2 fő leszámolásával és 2 fő nyugdíjba vonulásával valósul meg – részletezte Papp Zsolt.

megyeikonyv120411_csl.jpg

Arról is többször írtunk már, hogy városi fenntartásba került a Herman Ottó Múzeum, itt azonban más a helyzet, mint a könyvtár esetében.
– A múzeumnak jelentősebb mértékben csökkentek a megyei feladatellátással járó kötelezettségei, hiszen számos megyei település maga is vett át múzeumi egységet, ami korábban a miskolci központi múzeumhoz tartozott. Ennek következtében itt – az egyébként is magas létszám miatt – nagyobb, 10 fős csökkenés jelentkezik.

Nagy változás következett be az iskoláknál is: a város január elsejétől a Miskolci Közintézmény-működtető Központon keresztül látja el a nevelés-oktatási intézményék üzemeltetését. Az iskolák önálló gazdálkodói státusza a törvény erejénél fogva megszűnt, ami eleve magában hordozta bizonyos munkakörök megszűnését.
– A központi intézmény létrejöttével a korábban intézményenként végzett feladatok jelentős része centralizálódott, értelemszerűen elvégzésükhöz nincs szükség ugyanakkora létszámra – fűzte ehhez hozzá a főosztályvezető. – Az MKMK esetében ezért nagyobb mértékű létszámcsökkentés vált szükségessé, 58 munkatársat érint. Ugyanakkor a csökkenésben érintettek egy része nyugdíjba tud vonulni, illetve – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal folytatott tárgyalások jelen állása szerint – a tankerülethez kerülhet.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Központ megalakításakor, az intézményi struktúra változása miatt eleve adódott egy létszámcsökkenés. Mint megtudtuk, ennek legnagyobb részét (95) üres álláshelyek be nem töltésével meg lehetett oldani. A közös megegyezéssel és nyugdíjazással távozók száma is jelentős (32). Két munkatárs esetében más a helyzet, egyiküknek próbaidőn belüli munkaviszonyát szüntetik meg, másikuktól felmentéssel, végkielégítéssel válnak meg.

– A Polgármesteri Hivatal állományában bekövetkező csökkenést a központi létszám finanszírozás és az állami, járási feladatátvállalás következtében csökkenő feladatok indokolják – fűzte hozzá végül a Humán Főosztály vezetője.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!