Városinfó

Miskolc adósságának 70 százalékát vállalja át az állam!

2013-02-27 10:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolcnak_epitunk_130227_ja_2.jpg

Az eredetileg bejelentett 50 helyett végül Miskolc adósságállományának a 70 százalékát vállalja át a Magyar Kormány – jelentette be szerda reggeli sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester, Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő. A tájékoztatón azt a kiadványt is bemutatták, amelyben a város fejlesztéseit foglalták össze a miskolciak számára.

- 2010 után az első két év a romeltakarítással telt, és sok dolgot kellett rendbe tenni, amit az előző városvezetés hátrahagyott – ezzel kezdte Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a szerda reggeli sajtótájékoztatót, hozzátéve, hogy a félbehagyott vagy elrontott beruházások mellett, mint amilyen a Science Múzeum, az Európa téri mélygarázs, vagy a Selyemréti Strandfürdő, még nagyobb problémát jelentett a város gazdasági helyzete. Ha minden maradt volna a szocialisták által hátrahagyottak szerint, akkor 2035-ig 60 milliárd forintot kellett volna Miskolcnak visszafizetni. Ezért is volt meghatározó az előző két év.

A polgármester a megoldandó feladatok közül kiemelte a munkahelyteremtés kérdéskörét, amely kapcsán a Déli Ipari Park fejlesztését emelte ki, a biztonságot, megemlítve a víztisztítást, csatornázást, illetve az élhető város kérdését, amely kapcsán a Selyemréti Strandfürdőt, a tapolcai fürdőterveket említette. De beszélt a közútfejlesztésről is, amely jövőbe mutató, milliárdos beruházás. A mezőgazdasági területek fejlesztésével a város célja, hogy a közétkeztetéshez megtermelje az alapanyagokat, ennek kapcsán pedig szintén előremutató fejlesztés az üvegházak kialakítása, rácsatlakozva a geotermikus rendszer visszaszálló ágára. Ezek a polgármester szerint komplex rendszerben valósulnak meg, egymásra épülő fejlesztések, melyek segítségével megteremtődhet a munkahelyteremtés, biztonság, élhető város hármasa. Kriza Ákos bemutatta a „Miskolcnak építünk, Fejlesztések a városnak” című füzetet is, amelyet eljuttatnak a miskolciaknak, hogy lássák milyen fejlesztések valósultak meg, állnak kivitelezés, vagy előkészítés alatt a városban, és, hogy ezek hány milliárdnyi gazdagodását jelentik Miskolcnak.

Magyarország és Miskolc is jobban teljesít, mint az előző szocialista vezetés alatt – ezt már Csöbör Katalin mondta hozzátéve, igyekeznek az emberek válláról minél több terhet levenni. 2010-ben az emberek is belátták, hogy nem más országokhoz kell hazánknak és a kormánynak igazodni, hanem az emberek érdekeit figyelembe venni, ennek köszönhető a kétharmados kormánytöbbség. Az országgyűlési képviselő megjegyezte: nem dolgoztak hiába, bár a szocialisták hatalmas adósságot halmoztak fel, az egyeztetések végére a kormány Miskolc adósságállománya hetven százalékának az átvállalásáról döntött.
Csöbör Katalin szerint a szocialisták ezt soha nem tudnák elérni, „ők csak rezsit emelni és az adósságot növelni tudják, ezért veszélyesek az országra nézve is”. Sok település szabadul fel az adósságteher alól, így fejleszteni is tudnak majd. A képviselő említést tett a Selyemréti Strandfürdőről is, mint mondta, már újra épülhet. Az előző kivitelezővel kénytelenek voltak szerződést bontani, azután, hogy nem teljesítettek megfelelően.

Nagyon komoly lobbitevékenység van amögött, hogy sikerült elérni Miskolc adósságának a 70 százalékos átvállalását, amire nagyon büszke – jegyezte meg Sebestyén László. A kormány megértette Miskolc problémáját, látja, hogy milyen helyzetben vették át a várost, ahogy azt is, hogy mit tettek már az elmúlt két évben azért, hogy ebből kilábaljanak. Az országgyűlési képviselő a bemutatott füzetben szereplő beruházások közül néhányra részleteiben is kitért, és viszonyításképpen megemlítette, hogy Miskolc oktatási, nevelési intézményeinek éves költségvetése 4 milliárd forint.
Beszélt a MIVÍZ szennyvíztisztító telepére tervezett biogázerőműről, amely szennyvíziszapot, konyhai használatból maradt olajat és zsírt fog környezetkímélő módon hasznosítani, és ennek során áramot, valamint hőt előállítani. Ennek bekerülési összege 2,165 milliárd forint. Miskolcon az országos átlagnál sokkal jobb a helyzet, de nem teljes körű a szennyvíz-csatornázottság. Most a meglévő hálózatot fejlesztik tovább, amelynek során 900 új bekötés és 19,8 kilométernyi újonnan épített szennyvízcsatorna létesül. A beruházás részeként a miskolci szennyvíztelep korszerűsítése is megvalósul, amely nemcsak a város, hanem a környező települések szennyvizét is kezeli. Ennek a beruházási összege 3,909 milliárd forint.
Fejlesztik az ivóvízrendszert is, melynek kapcsán Sebestyén László megjegyezte, hogy a karsztvíz rendkívül tiszta és jó minőségű, viszont a vízbázist védeni kell. Korábban, ha valami probléma volt a vízzel, akkor ki kellett zárni az érintett forrásokat, most olyan világszínvonalú víztisztítási technológiát építenek be, amely a forrásokban olykor előforduló szennyeződéseket is el tudja távolítani. Ennek 2,818 milliárd az értéke.
Említette még Sebestyén László a Herman Ottó Gimnáziumban megvalósuló kísérleti laboratóriumot, amely a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását jelenti 283 millió forintért, illetve a közlekedésfejlesztést, amelyre a kormány 18 milliárd forint támogatást biztosít.

Kriza Ákos az adósságátvállalás kapcsán elmondta még, ez Miskolc esetében nettó 36 milliárd forint, ami majdnem eléri a város éves költségvetését. Gazdasági szakemberek szerint, ha egy város költségvetésének a nyolcvan százalékát eléri az adósságállomány, akkor veszélybe kerül a működése. A 70 százalékos adósságátvállalás 25 milliárdot jelent, így a maradék adósság már „csak” a 25 százaléka a költségvetésnek, ami jelentősen tágítja a városvezetés mozgásterét. Felelősségteljes gazdálkodást csak úgy lehet elképzelni egy városban, ha a fejlesztések is megvalósulnak, de az adósság sem lép túl egy határt – tette hozzá a polgármester.

H. I.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!