Közélet

Korrektúra: törődj a holnappal!

2013-02-16 11:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) miskolci csoportja szervezésében Korrektúra Miskolcon címmel politikai talkshowt rendeztek pénteken kora este a MüHában. Bayer Zsolt, publicista és Zárug Péter Farkas politológus osztotta meg a hallgatósággal nézeteit a politikáról, nemzetről.

korrektura_muha_130215ml_04.jpg
A MüHa nagyterme teljesen megtelt érdeklődőkkel péntek este. A beszélgetés harmadik résztvevője Pesty László dokumentumfilmes lett volna, ő azonban betegsége miatt nem tudott eljönni. A rendezvény elején Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte közelgő születésnapja alkalmából Bayer Zsoltot, aki viszonozta ezt, mivel nemrégiben Kriza Ákos is születésnapot ünnepelt.

Zárug Péter Farkas elemzésében egyebek mellett elmondta: Az elmúlt húsz évben nem volt rá példa, hogy a ciklus közepén a kormánypárt tudta előnyét tartani. Félidőben már hajlamosak elfáradni a támogatók – hangsúlyozta a politológus, közvéleménykutatási eredményeket ismertetve. Értékelése szerint az elmúlt két év kormányzása rendkívül konfliktusos volt,  korábban egyik kabinet sem okozott annyi érdeksérelmet, mint a második Orbán-kormány, ezt azonban nem a lakosság kárára követték el. Sőt, éppen ellenkezőleg! Újra gondolták a közteherviselést, amelybe igyekeznek bevonni azokat, akik eddig nem adóztak, a rendszerváltás vámszedőit. A politológus multik nevesítése nélkül megemlítette a bankadót, a telekomadót és a chipsadót is. Értékelése szerint sok esetben méltatlan pofonokat kapott az Orbán kormány, pedig a válság ellenére hozzák az EU által elvárt GDP arányosan 3 százalék alatti hiányt, mérsékelték az ország eladósodását.

korrektura_muha_130215ml_22.jpg
– A választásokhoz képest csökkent a támogatás, de az arénában senki se előzte meg – értékelte a Fidesz helyzetét Zárug, aki a következővel magyarázta a kormánypárt népszerűségét: a lakosság megértette, hogy korábban eladósították az országot. A "ne törődj a holnappal" szemléletnek véget kellett vetni. Ezt követően Bayer Zsolt vette át a szót, részletesen ismertette  a „cigány problémával” kapcsolatos nézeteit.

– A helyzet az Ember tragédiájának a fordítottja: nézzük és legott sírhatunk! – mottóval vezette fel a témát, amely alapja Pokol Béla Európa végnapjai című tanulmánya volt, amely demográfiai oldalról vizsgálja a kihívásokat. Bayer saját utazási élményeit is felelevenítve mondta: az USA latinosodik, Nyugat-Európa iszlamizálódik, Közép- és Kelet-Európa pedig cigányosodik. A WASP (fehér, angolszász, protestáns – a szerző) is úgy érzi magát, mint önök itt, Miskolcon – vont párhuzamot az etnikai viszonyok közt. Pokolt idézve közölte Bayer, hogy 2050-re Magyarország lakossága 8 millió lesz, közülük 2,8 millió munkaképes, belőlük 1,6 millió cigány. Ehhez képest történnek a dolgok. Innen szoktak kezdődni a botrányok – mondta Bayer, elemzve a közelmúltban komoly vitákat kiváltó jegyzetét is.
– A falvak ezreiben idősek napi 24 órában rettegnek és az életüket féltik. Panaszuk miért nem hallatszik el Brüsszelig?  - tette fel a költői kérdést. A többség és a kisebbség viszonyáról szólva emlékeztetett arra a tényre, hogy egyes régiókban a kisebbség van többségben és ez számos probléma forrása. Bayer szerint az MSZP tisztességtelenül viselkedik, mivel saját köreikben cigányoznak, viszont a felszínen krokodil-könnyeket hullatva „én is cigány vagyok” táblával pózolnak. (Ekkor kisebb inzultus zavarta meg a talkshowt, valaki bekiabált, majd távozott a teremből.) – A kisebbségi társadalomnak ugyanolyan felelőssége van, mint a többséginek. Csak együtt fog menni – állapította meg Bayer Zsolt, aki pozitív példaként említette Lakatos Attila, borsodi cigányvajdát, akivel egyetértenek abban: el kell magyarázni, akár minden házba bekopogva a cigányságnak, hogy mit szabad és mit nem. Nem tolerálható, hogy egyes rétegek felmondták az együttműködést velünk - híngsúlyozta a publicista.

korrektura_muha_130215ml_17.jpg

Zárug Péter Farkas - név említése nélkül - a Jobbikot bírálta, a Világsátor projekttel kapcsolatban, a párt véleménye szerint hergelte a lakosságot. Bayer Zsolt Bajnai Gordont, az Együtt 2014-et, valamint az MSZP-t bírálta, majd szóba került a gyulai békemenet is, amely becslése szerint 4-5 ezer fős volt. A másik oldalon a románozó „Szanyi kapitány” és mintegy 62 személy lehetett jelen. Földesi Norbertet, az MSZP miskolci frakcióvezetőjét is bírálták a "románozás", az erdélyi származású miskolciak listázása miatt. Az éhségmenet apropóján szóba került Nyakó István is, aki a publicista véleménye szerint társaival megpróbálja  meglovagolni a szegények helyzetét.

A talkshow záró fejezetében kérdésekre válaszoltak az előadók. Az erdélyi autonómia, székely zászló problémakört feszegető kérdésre Zárug Péter Farkas kitért arra, hogy az EU viszonyai között másképpen kell cselekednie a közösségeknek is, mint a nemzetállami keretek közt. Az EU kereteit az érintett közösségeknek kell megtölteni tartalommal. Erre véleménye szerint nincsenek felkészülve a régióban, Brüsszel pedig sunnyog a baszk, katalán, skót kérdés miatt. Az RMDSZ és a szocialisták kapcsolatfelvétele miatt bírálta Kelemen Hunort és Markó Bélát, a közösség vezetőit.
– Egy magyar nemzet van, függetlenül a határoktól! – szögezte le Bayer Zsolt, tapsot kiváltva a hallgatóságból. Meg lehet-e állítani a cigányság szaporodását? – kérdésre a publicista határozottan kijelentette, hogy ezt nem lehet szabályozni.

– Ha nem akarunk olyanok lenni, mint a történelem szörnyállamai, a vörösök és barnák egyaránt, akkor nem tehetjük meg azt, amit ők – érvelt. Ezzel párhuzamosan szólt az abortuszról is, a családi pótlékról, valamint a gyereknevelésre képtelen családokban élő gyerekek kiemeléséről.

Csontos László
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-06-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!