Külföld

Holcim Awards

2008-10-06 11:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE holcimawards.jpg

Szeptember 25-én Madridban osztották ki az öt földrészen párhuzamosan zajló Holcim Awards verseny európai fődíjait, melyen kiemelkedően környezetbarát és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldásokat felmutató projektek pályáztak.

A Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Fenntartható Építészetért Alapítvány) idei - 2005/2006 után másodszor megszervezett - pályázatának díjátadó ünnepségén egy magyar pályamunka megalkotója vehette át az első helyért járó díjat: ezzel precedens értékű győzelmet aratott Janesch Péter építész. A „kormányzati negyed fejlesztése” néven ismert tervet 332 európai pályamunka közül ítélte legjobbnak a független építészeket felvonultató nemzetközi zsűri.
A svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Fenntartható Építészetért Alapítvány) versenye a világ öt régiójában párhuzamosan zajlik, célja hogy elősegítse az építészetet, illetve az építőipart érintő technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági, valamint kulturális kérdésekre adható fenntartható válaszokat. E verseny aranyérmét szerezte meg idén a budapesti kormányzati negyed fejlesztési terve. A kormány tizenegy minisztériumának helyét kialakító terv a Holcim Awards Gold 2008 trófea mellett 100.000 dollárt is elnyert, mivel a független zsűri értékelése szerint a városrész megújításának terve átfogó megoldásokat mutat: a Janesch Péter építész által fémjelzett projekt energiabarát helyet biztosít a mindenkori kormányzat számára, míg ezzel párhuzamosan a városrészbe új életre lehel, hiszen parkok létesülnek és egy régi vasútállomás is megújul.
A zsűri elnöke, a lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem építészet professzora, Harry Gugger véleménye szerint a projekt egyértelműen megérdemli a győzelmet, hiszen új fejlesztéseket és megújult feltételeket tesz lehetővé a már ott lakók számára egy korábban évekig figyelmen kívül hagyott területen. „A projekt meggyőzően mutatja be, hogy miként kell értelmezni a városrehabilitációt, melynek következtében - fenntartható alapon - igazi, valós fejlődés indul be lepusztult városrészekben.”
A verseny további díjazottjai között szerepel az ezüstérmes szlovén pályázat (Maribor városkép fejlesztési terve), a bronzérmes svájci terv (egy alpesi menedékház saját energia és vízszükségletének ellátását is lehetővé tevő projektje), valamint a 35 évnél fiatalabb építészek számára kiírt „Következő Generáció” díját elnyerő munkák: egy angol teaházat költői tervét benyújtó Sri-Lanka-i, egy Madrid lakónegyedeit zöld növényekkel benépesítő spanyol, valamint egy biogáz-alapú, önellátó település modelljét beutató finn pályázat. Ezek mellett kiemelkedő munkájáért elismertben részesült egy belga, egy olasz és egy szerb projekt is.
A téma és a díj iránti érdeklődést hűen tükrözi, hogy míg az első Holcim Awards díjért 3.000, idén már 90 ország majdnem 5.000 pályamű kívánta megméretni magát. A Holcim Awards kilenc független szakértőből álló európai zsűrije (Harry Gugger elnök vezetésével) arra vállalkozott, hogy a Holcim Foundation által meghatározott célok alapján kiválassza a pályamunkák közül a fenntartható építészet céljait markánsan megfogalmazó tervet. Az Alapítvány elkötelezett híve az ún. „hármas alapnak”, mely szerint a hosszú távú és fenntartható fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a gazdasági hatékonyság kiegyensúlyozottan valósuljon meg.
A világ öt kiemelt régiójában meghirdetett Holcim Awards pályázat európai regionális döntőjét a madridi CaixaForum-ban rendezték szeptember 25-én az esti órákban, melyen 20 ország több mint 300 meghívottja vett részt a kormányzat, az üzleti élet, az építészet és annak kapcsolt területeinek képviseletében. A megjelenteket Esperanza Aguirre, Madrid Önkormányzatának elnöke, valamint Markus Akermann, a Holcim Foundation elnöke köszöntötte. Megnyitó beszédet Manuel Marín González, az Európai Bizottság tagja tartott, melyben a fenntartható fejlődés szerepét és annak európai kontextusát emelte ki.
Az európai díjazottakat további négy régió követi: Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika Közel-kelet, és Ázsia a következő hetekben lesz Holcim Awards díjátadó színhelye. Mindegyik régió legjobb három projektje (arany, ezüst, és bronz) automatikusan delegálja magát a Holcim Awards világversenyére, melynek eredményhirdetése 2009. májusában lesz Svájcban.
„Az építészet európai porondján megmérettek a magyar pályaművek és az egyiküknek kimagasló eredményt sikerült elérnie. A Holcim Hungária nagyra értékeli, hogy a független zsűri nemzetközi reflektorfénybe állította építészeink legjavát.” – mondta Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója.
„A Holcim név nemzetközi ismertsége jóleső érzéssel tölt el minden konferencián és megbeszélésen. Most azonban, hogy magyar terv lett Holcim-díjas, kétszeresen is büszke vagyok a sikerre.” – nyilatkozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-05 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!