Közélet

Három bora is lett Miskolcnak

2013-01-26 16:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc_borverseny_130126ml_34.jpg

Negyedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat azt a borversenyt, melynek során kiválasztják Miskolc Város Borát. A rangos címet a következő kettő évben egy 2012-es miskolci Pinot blanc,  egy 2011-es bükki kékfrankos és egy 2009-es évjáratú tokaji édes szamorodni viselheti. A rendezvénynek ezúttal a janzuár eleje óta a Miskolci Kulturális Központ által üzemeltetett Gárdonyi Géza Művelődési Ház adott otthont.A város borának kiválasztása szabályos borverseny keretében történt idén is, egy szakmai zsűri döntése alapján. A versenyre nevezni csak a bükkaljai, egri, mátrai és a tokaj-hegyaljai borvidéken termesztett szőlőből készült, tetszőleges évjáratú borokkal lehetett. A Miskolc Város Bora címet minden alkalommal fehérbor, vörösbor, illetve borkülönlegesség kategóriában ítélheti oda a zsűri, amennyiben talál az adott kategóriában a cím viselésére méltó bort.

Miskolc Város Bora címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy-egy díszes diploma, és serleg, valamint nevük és boruk megnevezése is felkerül a városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott boruk el nem fogy.

miskolc_borverseny_130126ml_02.jpg

Idén 52 borral 35 gazdát neveztek a meghívásos megmérettetésre, amelyet 2006 óta kétévente rendeznek meg Miskolcon. Az esemény a Regős Zsolt és a Fráter kórus fellépésével kezdődött, a fiatalok bordalokkal hangolták a résztvevőket a versenyre.

A rendezvény elején Némedi Varga Zoltán a Miskolci Kulturális Központ (MKK) Nonprofit Kft. ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy ezzel a nívós rendezvénnyel, a Miskolc Város Bora versennyel indul újra az élet az év elején a központ fenntartása alá került hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Hangsúlyozta, az MKK célja, hogy a jövőben a korábbinál több színvonalas nagyrendezvényt szervezzenek a Gárdonyiba és parkjába egész évben, olyanokat, melyek nem csupán a hejőcsabaiaknak, hanem Miskolc teljes lakosságának szól.

miskolc_borverseny_130126ml_43.jpg

– A Miskolc Város Bora versenyben már többször is részt vettem, mint okleveles borbíráló, ezért külön öröm számomra, hogy ezúttal házigazdaként vehetek részt a megmérettetésen – tette hozzá Némedi Varga Zoltán.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőjét megelőzően gratulált Pál Dénesnek, aki a TV2 The Voice című műsorát megnyerve Magyarország hangja lett. Köszöntőjében Hamvas Bélát idézve úgy fogalmazott: vannak bornépek és pálinkanépek, a magyarok azonban mindkét nemes nedű népének számítanak.
– Ha valaminek, ennek a két italnak biztosan jót tett a rendszerváltás, hiszen az elmúlt huszonkét évben egyre jobb borok, és pálinkák készülnek hazánkban, és mi magyarok is újból felfedeztük értékeinket. Az utóbbi években ráadásul sorra alakultak a borbarát társaságok, rendek, egyesületek, akik többek között a mostanihoz hasonló rendezvényekkel is népszerűsítik a borkészítést, és a kulturált borfogyasztást. Biztos vagyok benne, hogy a mostani versenyen kiválasztott borok méltók lesznek arra, hogy a Miskolcra érkező vendégeknek ajándékozzuk, és azt megkóstolva jó érzéssel emlékeznek vissza majd városunkra – hangsúlyozta Kriza Ákos.

miskolc_borverseny_130126ml_12.jpg

Berta Béla, a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának elnöke, a verseny szakmai fővédnöke hangsúlyozta, ez nem egy hagyományos borverseny, ahol díjakat osztanak ki, hanem azt a bort, azokat a borokat kiválasztani, melyek méltók lehetnek arra, hogy Miskolc vendégeinek adják, ezért arra kérte a zsűrit – mely három bizottságra,(bükki, egri fehérborok, bükki, egri vörösborok és tokaji borok) osztva dolgozott – hogy a fő szempont éppen ezért az legyen, hogy a világ bármely tájáról érkezett embernek a régió jusson eszébe, ha majdan az ajándékozott bort megkóstolja.

A zsűri munkájában részt vett többek között Kiss Gábor, Pfliegler Péter és Zsiga Marcell alpolgármesterek, Szabó Zoltán aljegyző valamint Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselők is.

miskolc_borverseny_130126ml_04.jpg

Csöbör Katalin elmondta, öröm számára, hogy már másodszor vehet részt a zsűri munkájában.
– Nem olyan kis feladat ez, mint ahogy elképzelik az emberek. Vizsgálni kell a boroknak a színét, a fényességét, a tisztaságát, különböző kategóriák vannak, és nagyon sok jó borral találkozunk Miskolcon, nem lesz könnyű a választás – mondta az országgyűlési képviselő.

Sebestyén László úgy fogalmazott, a borversenynek, a bortermelésnek, gazdasági haszna is van, hiszen Miskolc környékén rengeteg olyan bortermelő hely van, akik Európa és világhírű nedűket készítenek.

miskolc_borverseny_130126ml_45.jpg

– Ezeknek a borainak a propagálása, népszerűsítése, különböző külföldi piacokra való eljuttatása is rendkívül lényeges szempont – mondta.

A bizottságok után, egy csúcs zsűri hozta meg a végső döntést, melynek értelmében a fehérbor kategóriában egy 2012-es miskolci Pinot blanc, a vörösbor kategóriában egy 2011-es bükkaljai kékfrankos és a desszertbor kategóriában egy 2009-es évjáratú tokaji édes szamorodni viselheti két éven át a Miskolc Város Bora címet.

Tajthy Á.
fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!