Gazdaság

Fejlesztések a miskolci kistérségben

2013-01-25 19:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

 A megújuló energiaforrások hasznosítása mellett a jövőben kulcsszerepet kap a víz- és az élelmiszerprogram is a Vidékfejlesztési Közösség stratégiai fejlesztésében. Az új beruházások nem csak a kisebb térségekre, hanem Miskolcra is hatással lesznek – hangzott el a 44 települést összefogó Bükk-Térségi Leader Egyesület csütörtöki közgyűlésén.

A 2008-ban megalakult egyesület célja továbbra is az olyan technológiai fejlesztések megvalósítása, amelyek a zöld és megújuló energiaforrásokat, a Napot, a szelet, a vizet és a biomasszát a leghatékonyabban hasznosítják – ez is elhangzott a közgyűlésen a jövőben várható változások mellett.

bukkmakkleader_130114_tv2.jpgÚjdonság 2014-20 között, hogy a közösség által irányított fejlesztés, a Leadernek egy új fokozatát, egységes módszertanát kell alkalmaznia az EU tagállamainak és a régiók tekintetében – hangzott el a közgyűlésen. Az idei költségvetés mellett napirenden volt a Miskolcot is érintő 2014-20-as időszak vidék- és területfejlesztési stratégiák kialakítása is.

Nagy József
, elnök, vidékfejlesztési szakmai igazgató elmondta, továbbra is a megújuló energiaforrások hasznosítására, elosztására, tárolására, integráció építésére koncentrálnak. De kiemelt cél a jó minőségi bükki karszt vizek a hasznosítása ivóvíz céljára.

A miskolci térségek fejlődésére a külföldi és a hazai felsőoktatásban is felfigyeltek. A Debreceni Egyetem kezdeményezésével együttműködési megállapodás született a majd Bükkaranyoson megvalósuló Megújuló Energia Források Kihelyezett Tanszékről.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő ennek kapcsán elmondta, nagyon fontos napirendi ponthoz értek, amikor a Debreceni Egyetem és az Egyesület szerződést, megállapodást kötött, és szakmai gyakorlatot végezhetnek az agrárszakos hallgatók. A miskolci kistérség számára is nagy lehetőség, hogy szakmai tapasztalatot szerezhetnek itt a hallgatók, sőt, PHD diplomához is juthatnak a jövőben.

A jövőben a Vidékfejlesztési Közösség programjában a megújuló energiaforrásokon kívül a víz és az élelmiszer előállítás is fontos szerepet kap.

Tóth AnitaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-10-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!