Kultúra

A CNÖ a Világsátorról

2012-12-18 13:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Örömtelinek tartja a miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) a Világsátor Roma Kulturális Központ projekt ötletét – melynek megvalósításáról a városi közgyűlés múlt heti ülésén döntött –, azonban több észrevételt és javaslatot is megfogalmazott Váradi Gábor elnök, annak későbbi sikere érdekében.

A cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, ők maguk örömtelinek tartják a központ létesítésének ötletét, hiszen a hazai cigányság közel negyven éve vár egy hasonló létesítményre.
– Nagyon fontosnak érezzük azt, hogy sokkal mélyebben bevonják a programba a hazai cigányságot, mert úgy érezzük, ez korábban nem történt meg, arról hogy a központot Miskolcon valósítják meg, mi magunk is csak múlt kedden, a közgyűlés előtt két nappal értesültünk – mondta Váradi Gábor.

Kiemelte, fontosnak érzik azt, hogy a koncepciót olyan emberekkel alakítsák ki (illetve a majdani központ üzemeltetését is velük együtt végezzék), akik meghatározó szereppel bírnak a miskolci cigányság életében.
– Több ilyen szervezet is van, ilyen a Roma Parlament, az országos, a megyei vagy a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat – az ezekkel való egyeztetés szerintünk azért fontos, mert úgy gondoljuk, csak akkor lehet sikeres ez az egyébként nagy jelentőségű program, ha a cigányság minden szegmense magáénak érzi azt – mondta Váradi Gábor.

Mint arról beszámoltunk, az úgynevezett Világsátor-projekt megvalósításáról múlt héten döntött a közgyűlés. A Világsátor helyi, regionális, országos és határokon átnyúló, európai léptékű programokat valósít majd meg. Koncepciójában, a társadalmi felzárkózás ügye mellett – illetve azon keresztül – a nemzeti, nemzetegyesítő szerep is kiemelt jelentőségű lesz

A Világsátor központ száz százalékos uniós támogatással, a Miskolci Egyetem közelében épülne meg. A projekt egyik területe a kutatás-módszertani fejlesztés, digitalizálás, archiválás, elektronikus publikálás. Másik az oktatási funkció, az intézmény országos oktatási kutatási és módszertani hálózat központjaként működne együtt a partnerséget vállaló településekkel, intézményekkel, a hátrányos helyzetűek, ezen belül kiemelten a roma fiatalok tehetséggondozásával és felzárkózásával kapcsolatos módszertani fejlesztésekben, oktatásokban.

Világsátor harmadik kiemelt eleme a kultúraközvetítő funkció. A létrehozott infrastruktúra alkalmas lesz képzőművészeti kiállítások megrendezésére, koncertek, színházi események, filmművészeti alkotások bemutatására, az itt működő program- és menedzseriroda hazai és külföldi kiállítási, fellépési lehetőségeket is szervezne.

A projekt alapvető kérdése: akarunk-e választ adni a régióban kiemelten meglévő társadalmi problémákra, hátrányos helyzetűek felzárkóztatására, ami már rég nem csak „romakérdés”.

T. Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-12-18 14:09

    hatodikavan

    A cigány és a kultura... még viccnek is rossz.A városvezetésnek meg "köszönjük", hogy egy ilyen hordejerű döntést nem vitattak meg a miskolciakkal.A fejük felett döntöttek és ráadásul ellenük!

Miskolc TV mai műsora

2019-02-20 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!