Közélet

REGSZOM: szociológusok határon átnyúló együttműködése

2012-12-10 16:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolckassaszocio_121210_csl_1.jpg

Nemcsak szomszédok vagyunk, hanem a gondjaink is hasonlóak Kassa térségével: országon belül peremhelyzet, magas munkanélküliség, jelentős számú a roma kisebbség. A REGSZOM projekt keretében elkészítik a két térség szociális mappáját, képzést tartanak, kicserélik a tapasztalataikat.

A Kassai önkormányzati kerület és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szociális problematikája címmel tartottak konferenciát a Miskolci Egyetemen, amely előtt a magyar és szlovákiai partnerek közös sajtótájékoztató keretében ismertették a REGSZOM projektet.

– Több területen leszünk aktívak. Először is a képzésben, másodsorban pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Kassai önkormányzati kerület szociális mappájának az elkészítésében. Nem kis fába vágtuk a fejszénket. Egy év a projekt futamideje, ebből fél évig tart a képzés. A programot 2013. szeptember végére be kell fejeznünk – fogott a közös projekt ismertetésébe ízes felvidéki magyarsággal Veres Tímea, a projekt kassai szakmai vezetője. – A célunk a két régió szociális összekötése, a kohézió, az intézmények, a helyes gyakorlatok megismerése. Alapvetően egyforma helyzetben vagyunk. Mindkettő peremterület, ahol a szociálisan hátrányos helyzetűek koncentrációja figyelhető meg.

miskolckassaszocio_121210_csl2_2.jpg

Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem BTK Szociológiai Intézetének igazgatója kiegészítésként elmondta, a képzési program nemcsak a szociális szakemberekre, hanem a hátrányos helyzetű emberekre is kiterjed. A szociális mappa kidolgozását pedig már elkezdték.
– Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén helyzete döbbenetes hasonlóságot mutat. Miskolc és Kassa városa is jobb helyzetben van, mint a környezete. Döbbenetes különbségek tapasztalhatóak – sorolta a szociológus a tapasztalatait. Kiemelte, hogy a szlovákiai partnerek előrébb járnak a 2011-es népszámlálás eredményeinek az ismeretében. Érdekességként megemlítette, hogy sok a titkolózó, vagyis nem írták be azt se, hogy szlovákok, magyarok, vagy romák. A népszámlálás alapján egyébként a magyarok aránya kicsivel csökkent, a romáké viszont drasztikusan növekedett. Borsod-Abaúj-Zemplénben magas az elvándorlók száma, de a magas élve születés ezt pótolja (nagyobb ugyanis a maradó hátrányos helyzetűek szülési kedve). A munkanélküliség mindkét helyen magas.

A cél a jó gyakorlatok átvétele. Ezzel kapcsolatban közös terepgyakorlatot is tartanak. Hasznosítani szeretnék több évtizedes tapasztalatukat.

miskolckassaszocio_121210_csl3_1.jpg

Sápos Aranka, szlovákiai főkoordinátor ugyancsak a két régió gazdasági, szociális helyzetének a hasonlóságára hívta fel a figyelmet, tehát érdemes közösen kutatni, közösen keresni a problémákra a megoldásokat. A szociológusok a saját kereteik közt megpróbálják segíteni a régió lakosságát. A közös projekt eredménye lesz, ha együttműködnek az intézmények, közösen pályáznak, gondolkodnak.

Cs.L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-16 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!