Kultúra

A Factoryba került a „Billentyűzet”

2012-12-06 17:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE factory-installacio_121206ml_05.jpg

A Factory Arénába került az Új Széchenyi Terv eredményeit bemutató „Billentyűzet” című installáció csütörtökön. A térinstallációt, amely korábban az Erzsébet téren vált a város részévé, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adta a városnak, Kriza Ákos polgármester pedig úgy döntött, a fiatalok között lesz a legjobb helyen.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Óriás számok elnevezésű kampányának keretében Miskolcon, az Erzsébet téren láthatták a város lakói a „Billentyűzet” című térinstallációt, amelyre az 520 000-es számot írták rá. A szám azokat jelképezte, akik országszerte az Új Széchenyi Terv keretén belül támogatott szak- és felnőttképzésben vettek részt. Az installációt az ügynökség Miskolc városának adományozta, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a közösség részévé tud válni, s hasznos funkciót képes betölteni. Kriza Ákos polgármester a Factory Arénának adta az elemeket. Mint kiemelte, az arénában jó helyen lesznek, otthonosabbá válhat tőle a közösségi tér.

factory-installacio_121206ml_06.jpg

– Mikor legutóbb a Factoryban jártam, nagyon örültem, hogy van a fiatalok számára egy hely, ahol együtt lehetnek, ahol sportolhatnak, hasznosan tölthetik idejüket. Sokat gondolkoztam, hogyan tudnánk segíteni, hiszen az ehhez hasonló kezdeményezések pozitívan hatnak, a politikának pedig feladat ezek segítése. A Nordától megkaptuk az elemeket, s úgy véltük, hogy segítheti itt a közösség erősödését – mondta a polgármester.

Az installáció elemeit pedig már fel is használta a Factory, hiszen egy kortárs kiállítás talapzataként működik jelenleg. Mint azt Egri Zsuzsa, az aréna vezetője elárulta, kezdetben nem tudták, hogy mit kezdjenek az elemekkel, de azok hamar funkciót kaptak.
– A selejtes, itt elfekvőben lévő vas elemekből művészek készítettek szobrokat. Ezekből az alkotásokból nyílt kiállításunk, amelyben talpazatként működnek az installáció elemei – tette hozzá.

factory-installacio_121206ml_07.jpg

Az Új Széchenyi Terv alapvető célja, hogy Magyarország hosszú távú fejlődését elősegítse és javítsa hazánk versenyképességét. Mint azt Ártim László, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese elmondta, nyolc helyszínen voltak ilyen installációk, amelyek az eddig elért eredményeket mutatják meg. A turizmus, a környezetvédelem területén elért eredményekből is készültek installációk, Miskolcon az oktatás „témaköre” jelent meg.Az installációt Pozsár Péter, Bakos Maxim és Kukucska Gergely 8 négyzetméter hungarocell segítségével alakította ki, hogy felhívja a figyelmet a képzések és a tudás fontosságára. Az alkotással egy laptop néhány billentyűjét nagyították fel köztéri ücsörgőkké, hogy pihenőfelületet biztosítsanak a felgyorsult világban elfáradt embereknek.

Kiss J.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!