Kultúra

Kicsapva a nagyvilágba – a direktor rendezőként is bemutatkozik

2012-12-01 14:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vagy-villamosa_121128ml_35.jpg

Fontos üzenetet hordoz a jelen korban is Tennessee Williams műve, A vágy villamosa, vallja Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház direktora, aki tizennégy év után állítja újra színpadra a darabot. Első miskolci rendezésének premierjét december 1-jén, szombaton tartják.

– Tizennégy évvel ezelőtt már megrendezte egyszer A vágy villamosát. Ugyanúgy nyúl a darabhoz most, vagy másként látja mint rendező, mint magánember?

– Teljesen másképp nyúlok hozzá. Teljesen más helyzetben rendeztem meg akkor, és más helyzetben fogom most. 1998-ban, Győrött ez volt az első színházi rendezésem, ráadásul az utolsó pillanatban, az olvasópróba előtt kellett „beugranom”. Ennek ellenére nagyon szerettem, mert hihetetlen mély darabnak tartom. Éppen ezért nem véletlen az sem, hogy ennyi idővel később ezt választottam Miskolcon bemutatkozó rendezésnek.

– Mi az a mondanivaló, ami megfogta? Mit jelent önnek ez a mű?

– A vágy villamosa nagyon szépen beszél a mindennapjainkról. Az ember a neveltetése során sok mindent „szerez” – sokszínűséget, érzékenységet, empátiát… aztán „kicsapják” a nagyvilágba, és elindul az egyén létért való küzdelme. A mű számomra erről szól. Van egy érzékeny nő, aki bekerül ebbe a kemény, kegyetlen közegbe, és küzdeni kezd benne a tanult, kapott világ, illetve a valóság. Ebben ő felőrlődik és elpusztult, de ezáltal ennek a világnak a működése is megváltozik. Én úgy érzem, hogy mára azt a többletüzenetet is hordozza, hogy a kultúra, a műveltség érzékeny és nemesebb világa vesztésre áll a pénzzel, az erővel, az egyszerű élvekkel szemben.– A darab filmváltozata tarolt a legnagyobb díjkiosztókon. Mi tette 60 évvel ezelőtt sikeressé a történetet, és miért lehet sikeres ma is?

– A vágy villamosa 11 csúcsra járatott jelenetből áll, egyik feszültebb, mint a másik, tartalma pedig egyértelmű küzdelem a színpadon. A nézők szeretik látni az ilyen egyértelmű, feszültséggel és erotikával teli jeleneteket. Szeretik nézni, szeretnek részt venni benne. A másik nagy vonzereje pedig, hogy jutalomjáték a színészeknek – hihetetlenül gazdagon lehet megjeleníteni az érzelmek széles palettáját. Nagyon izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl, hihetetlen erős a csapat, jók a színészek, gyönyörű a látvány, a díszlet, a ruhák és hozzá a zene – minden adott, hogy megidézze a korszakot, amelyben a mű játszódik.

Egyébként érdekes, hogy az olvasópróbán azt mondtam a színészeknek, hogy én A vágy villamosát csehovi drámaként fogom fel. Akkor még nem tudtam, de később kiderült, hogy Tennessee Williamsre igen nagy hatással volt Csehov. Amikor megkérdezték, melyik három író hatott rá leginkább, ezt válaszolta: Fiatalemberként? Csehov! Drámaíróként? Csehov! Novellistaként? Csehov. És nekem is Csehov az egyik kedvenc szerzőm, ez mindenképp közös bennünk.

– Van-e kedvenc karaktere a darabban?

– Blanche vagyok, de gyakran Stanley formában létezem. A múlthoz való viszonyom Stelláé, és legmélyebben Mitchellel érzek együtt. Szóval mindenki megvan bennem is.

– Csütörtöktől vasárnapig, négy egymást követő napon négy bemutatót tartanak. Mi az oka, hogy ennyire besűrűsödtek a premierek?

– Ez tudatos döntés volt részünkről, már az évad tervezésekor. Miskolcon jelentős a színházba rendszeresen járók száma, azoké, akik a miskolci nemzetit mélységesen szeretik. Ők hosszú évtizedek óta bérlettel rendelkeznek. Többek között ennek a közönségnek kívántunk adni valami pluszt, így a karácsonyi ünnepek előtt – négy egészen különböző darab bemutatóját. Nyilván kevesen jönnek el mindegyik premierre, de számunkra az fontos, hogy megadjuk ennek a lehetőségét.

Egyébként decemberben ezt a gazdaságot még megfejeljük öt programmal. Háy Jánossal, az évad szerzőjével legközelebb december 13-án találkozhat a közönség az avasi református templomban, ahol a Szent Efrém Kórussal ad közös estet. Izgalmasnak ígérkezik 22-én a Mandel Quartett régizenei hangversenye, ezt megelőzően történelmi hangszerek bemutatóját láthatja a közönség. December 9-én lesz Koltay Róbert önálló estje, a Naplószilánkok Móricz Zsigmond személyes feljegyzései, naplói alapján, 7-én az Experidance vendégjátéka, a Liliomfi, és 15-én az Ellenpontok címet viselő este, ahol a 30 éves első erdélyi magyar szamizdatról fognak beszélgetni annak alkotói. Végül, felújítjuk a Diótörőt, ami épp most lesz 20 éves a miskolci színpadon.

Tajthy Ákos
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-06 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!