Miskolc Steelers

Juniorból a felnőttbe

2012-11-28 16:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A juniorbajnokságban szerepelt ősszel az egy évvel ezelőtt átalakult Miskolc Steelers, mely már a tavaszi felnőtt pontvadászatra készül. A csapat edzőjét az elmúlt esztendőről kérdeztük.

Egy évvel ezelőtt jelentős változásokon ment keresztül a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapata, mely fiatalokkal feltöltött kerettel vágott neki az őszi felkészülésnek. Azóta bővült szakvezetői stábjuk is, nem csak a keret és az eredménysor. Az őszi juniorbajnokságon túljutott, s már a jövő tavaszi felnőtt versenysorozatra készülő Steelers edzői közé visszatért a korábban az „acélos” kispadon több évet már lehúzott Harda Attila. A Szegedi Máté, Aggod Péter kettős (további segítőikkel) így több figyelmet fordíthat az utánpótlásra, a régi-új tréner kapta a nagyok felkészítésének feladatát a Divízió 1 várhatóan márciusban-áprilisban esedékes rajtjára. Vele beszélgettünk az elmúlt időszak tapasztalatairól és az ezüst-piros mezesekre váró kihívásokról.

steelers3.jpg
Harda Attila (jobbra), még egy 2008-as bajnokin a Volán-pályán

Ősszel négy mérkőzést játszott a csapat a juniorbajnokságban, amihez két hete a Miskolc Lions egyetemi csapat elleni edzőmeccs társult. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?
– Minden mérkőzés tapasztalat, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Egy kezdő, nagyobbrészt újoncokból, tizenévesekből álló csapatnak ezen a „traumákon” át kell esnie. Nagyon kellemetlen sorsolása volt a gárdának, ez tagadhatatlan. Magam nem vettem részt aktívan ezeken a mérkőzéseken, valamint a felkészítésben, de úgy gondolom, jól teljesítettek a gyerekek, mérkőzéseket játszottak éles körülmények között, megélték az ezzel járó hatásokat, megismerték a miliőt. Mindezeknek megvan, meglesz a megfelelő hozadéka. Érettebbek lettek, harcedzettek, hiszen nagyon kemény ellenfelekkel, játékosokkal mérték össze magukat. Az aprólékos, személyekre lebontott értékelés, elemzés edzői feladat, természetesen ez is megtörtént.

Hogyan áll a csapatépítés?
– Befejeződött az ifibajnokság, és a juniorcsapatban vannak adottságilag és életkor szerint is a felnőtt keretben tekintetbe vehető játékosok. Új érdeklődők, most toborzott játékosok, játékosjelöltjeink is akadnak, illetve a korábbi csapattagok. Ezt a három csoportot kell eggyé gyúrni, megfelelő kondícióba hozni, megtalálni kinek-kinek a helyét a pályán, defense-ben, offense-ben (védekezésben és támadásban – a szerk.). Elméleti oktatásokat is tartunk, hiszen sokaknak új szisztémát kell elsajátítani. Van még teendőnk bőven. Visszautalva az első kérdésre, a Lions – amellyel szorosan együttműködünk, nem lévén riválisai egymásnak – elleni mérkőzés már ennek a folyamatnak a része.

steelers1.jpg
Az egész évben kiemelkedőt nyújtó fiatal irányító, Miklós Bálint akciója a Cowboys ellen

Hogy sikerült az említett toborzás?
– A lezajlott try-outok inkább a junior korosztályt célozták. Ennek eredményét megfelelőnek értékelném, de a karunk és a kapunk mindig tárva az érdeklődők felé! Felnőtt szinten vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Talán ez is egy alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet a csapatra. Egy toborzást akkor tartok eredményesnek, ha 50-60 ember jelentkezik. Nos, ez azért még várat magára. Nem igazán értem, és ez régi dilemmám, hogy egy Miskolc nagyságú városban miért nincs három-négyszáz amerikaifoci iránt erősen érdeklődő fiatal, vagy ha van, miért nem vonzza, hogy űzze is ezt a sportot. A lehetőség adott, még csak felszerelést sem kell vennie. És akkor a vonzáskörzetről nem is tettem említést. Ez talán az egyetlen sportág, ahol a testalkat nem feltétlenül számít, legyen alacsony, magas, túlsúlyos, sovány valaki. Lehet helyet találni a különféle csapatrészekben jószerével mindenkinek.

steelers2.jpg
Szegedi Máté a kassaiakkal kiegészített védősort instruálja a Hurricanes elleni hazai nyitómeccsen

Mik a célok a közeljövőben?
– A legfontosabb célunk, hogy egy, az első osztályban is ütőképes gárdává gyúrjuk össze a miskolci és a, mondhatni, testvérünkké fogadott kassai felnőtt csapatot, ugyanis jövőre közös csapattal szeretnénk indulni a Divízió 1-ben. Ennek az első lépcsőfoka a januári felkészülés után a szokásos budapesti Aréna Kupa lesz, majd edzőmérkőzések sora vár a közös keretre március során.

Összességében hogy értékelik a klubnál az újjászerveződés óta eltelt esztendőt?
– Nehéz időszak. Sablonosan fogalmazva: minden kezdet nehéz. Az újrakezdés pláne. Sok a munka a csapat körül dolgozóknak, edzőknek, de én szeretek új emberekkel foglalkozni, az edzőkollégák is odaadóan dolgoznak, sokat áldoznak érte, hogy sikerre vigyék a csapatot. Értékelés? Arról tudok véleményt alkotni, amit megéltem. Kialakult egy jó kedélyű, összetartó társaság, szeretni való lelkes fiatalokkal. Ez nagyon fontos, talán a legfontosabb.

minap.hu
fotók: miskolcsteelers.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-21 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!