Gazdaság

Kriza Ákos: „hatalmas terhet vesz le a vállunkról az állam”

2012-10-29 16:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc-belvaros-110907ml_6.jpg

Átvállalja az önkormányzati adósságállomány egy részét – összesen 612 milliárdnyi adósságot – az állam. Az intézkedés – mely Kriza Ákos polgármester szavai szerint hatalmas terhet vesz le Miskolcról is – részleteiről november elején tárgyal a kormány.

– Miskolc teljes lakossága tudja, hogy városunk milyen adósságcsapdában van, ezért számunkra is kiemelt jelentőségű a kormány döntése – mondta el érdeklődésünkre Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Mint hangsúlyozta, a konkrét számolások, tárgyalások még most zajlanak, ezt követően derülhet ki az, hogy Miskolc esetén a teljes adósság 40 vagy 50 százalékát vállalja át az állam.
– Ez alapján tudjuk majd megmondani, hogy konkrétan mennyi pénzt kell majd visszafizetnie Miskolcnak a következő 20 évben – hangsúlyozta Kriza Ákos

– Miskolcnak jelenleg nettó 30 milliárd feletti az adósságállománya van, ha ennek a 40 vagy 50 százalékát átvállalja az állam, akkor legjobb esetben tehát 15 milliárd körüli „maradék” adóssággal kell számolnunk a jövőt tekintve – mondta a polgármester.

kriza_akos_121029_ja.jpg

Kriza Ákos kérdésünkre elmondta, Miskolc adósságállománya jelenleg akkora, hogy ennek a kifizetése a döntés nélkül Miskolcnak is lehetetlen lett volna.
– Az átvállalásról szóló döntés azonban nem azt jelenti, hogy összegek szabadulnak fel, és nagy beruházásokat lehet indítani Miskolcon a megmaradó pénzből. Ez azt jelenti Miskolc számára, hogy levesz a vállunkról egy hatalmas terhet, de hagy még bőven, a 15 milliárdos megmaradó adósság kigazdálkodásán is gondolkozni kell majd – tette hozzá Kriza Ákos

Giró-Szász András kormányszóvivő, az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy november 7-én tárgyalhat a kormány az adósságállomány egy részének átvételéről. Mint hangsúlyozta, nem 600 milliárd forintról van szó, hanem 600 milliárdnyi adósságról. Ennek az összegnek egyrészt az éves törlesztőrészlete ennél jóval kevesebb, másrészt az átvállalás semmilyen változást nem okoz sem az államháztartási hiányban, sem az államadósságban, mert azokba eddig is beleszámolták az önkormányzatok adósságát.
– Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam - tette hozzá Giró-Szász András.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén, a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forint adósságot vesz át az állam.

Tajthy Ákos
fotó: Juhász ÁkosAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!