Közélet

Somorjai Lehel: „Közösségként éljük meg nemzeti ünnepeinket!”

2012-10-23 20:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE megemlekezes_hosok_temetoje_121023_ja_26.jpg

A Hősök temetőjében folytatódott kedd délután az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójának miskolci ünnepségsorozata. A kivégzett hősök emlékműveinél Somorjai Lehel, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei igazgatóságának vezetője mondott ünnepi beszédet.

A rendezvényen először a Szabó Lőrinc Általános Iskola tanulói adtak rövid ünnepi műsort. Somorjai Lehel beszédében azt hangsúlyozta, hogy közösségként kell megélnünk minden nemzeti ünnepet, majd felelevenítette az 1930-as éveket, amikor hazánk a szellemi élet, a kultúra egyik európai központja volt.
– Talán rendhagyónak is tűnhet, ha azzal kezdem beszédemet, hogy az 1930-as években Európa legexkluzívabb és legpontosabb vonata a Budapest-Berlin-Párizs között közlekedő expressz vonat volt. Nem is csoda, hiszen London, Párizs, Belin, Budapest, ezek a városok voltak az akkori Európa központi helyei, és a világ akkor egyformán figyelt mindre, tehát hazánkra is. Aztán a második világháború után történt valami, és az európai nemzetek jó része már nem tudta úgy folytatni az életét, mint azelőtt. . A kontinens nyugati fele történelmi léptékben mérve pillanat alatt újjáépítette világát, de Európa keleti része hosszú évtizedekre kárhozatra kényszerült.  A második világháború alatt megjelentek Európában a sztálini Szovjetúnió katonái és velük együtt egy ordas, aljas zsarnokság telepedett a közeli nemzetekre sem volt már a Budapest-Berlin-Párizs luxusvonatról, a vonatok kelet felé közlekedtek immár. Ez már nem az az Európa volt – mondta Somorjai Lehel.

megemlekezes_hosok_temetoje_121023_ja_11.jpg

A levéltár igazgatója az ezt követő diktatórikus évekről beszélt, mint mondta, az akkori hatalom mindent el akart pusztítani, ami anem fér bele torz értékrendébe, „fel kívánta szedni még gondolatban is azokat a síneket, melyek korábban Európába vezettek”.
– A kommunizmus eszméje a tudatos, elvi alapokon kivitelezett emberirtás és ebben semmiben sem különbözik a fasiszta-nemzeti-szocialista eszmétől.– jelentette ki Somorjai Lehel.

Somorjai Lehel beszédében felidézte az ’50-es évek világát, hogy mi és miként vezetett ahhoz, hogy 1956-ban forradalom tört ki hazánkban.
– 1956. október 23-a nemzetünk és a világ 20. századi történelmének legragyogóbb eseménye. 1956. október 23-án a magyar nemzet egy pillanat alatt hitet tett elveszettnek tűnő európaiságáról. Pillanat alatt visszarakta lelkünk vasúti sínjeit, mely eddig is Berlin, Párizs felé tartottak. Magyarország egyedüliként és elsőként mutatta meg a Szovjetuniónak, hogy bármit elvehetnek tőlünk, de egyet biztosan nem, a szabadságba vetett hitünket. Ezért sem volt szabad ezt követően még beszélni sem ’56-ról, ezért próbáltak mindent eltüntetni, ami és aki arra emlékeztet. Mert a zsarnok, diktatórikus hatalom onnantól félt – mondta.

Somorjai Lehel végül kezdő gondolatához visszatérve kijelentette, közösségként kell megélnünk minden nemzeti ünnepünket, mindennapjainkat mert csak „így szállhatunk fel véglegesen arra a képzeletbeli expressz vonatra, melynek lelki értelembe vett sínjeit 1956 hősei rakták le újra és végérvényesen.”


megemlekezes_hosok_temetoje_121023_ja_36.jpg

A beszédet követően az emlékezés koszorúit Miskolc képviseletében Kriza Ákos polgármester, Kiss Gábor és Pfliegler Péter alpolgármester, valamint Szabó Zoltán aljegyző helyezték el. A Fidesz MPSZ nevében Sebestyén László országgyűlési képviselő koszorúzott, de hasonlóképpen emlékeztek kivégzett hőseinkre az egyetem, civil szervezetek, pártok képviselői, valamint országgyűlési és önkormányzati képviselők is.


Tajthy Ákos
Fotó: Juhász ÁkosAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!