Külföld

Ártörvényt vezetnek be a szlovákok

2008-09-18 04:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ártörvényt fogadott el szerdán a szlovák parlament, azért, hogy az euró januári bevezetését a kereskedők ne használhassák ki áremelésre. Ján Pociatek, a gyorsított eljárással szentesített jogszabályt előterjesztő pénzügyminiszter indoklása szerint az euró bevezetése az államot jelentősen károsító, megengedhetetlen áremelések módozatait kínálja a kereskedelemnek. Ennek veszi elejét a most elfogadott jogszabály, jóllehet elemzők szerint a törvény alkotmányos aggályokat vet fel.

A jogalkotó szándéka nem állami árszabályozás bevezetésére, hanem arra irányul, hogy kivételes esetekben az állam törvényi eszközökkel akadályozza meg a kiemelkedően durva áremeléseket.
Szlovákiában augusztus 24-e óta minden kereskedelemben kínált termék árát „duálisan", szlovák koronában és euróban is kötelező feltüntetni. Az év utolsó napjáig hátralevő időszakban a legtöbb szaktárca a törvény által illetékességet kap arra, hogy információkat gyűjtsön az árak alakulásáról, és az árképzés körülményeinek vizsgálatából szerzett ismeretek birtokában elbírálja az áremelést előidéző valós és valótlan körülményeket, majd indokolatlan áremelések esetén éljen az árak szabályozása kapott jogkörökkel.
Az ellenzék, a jegybank és munkáltatói érdekszervezetek ellenvetései ellenére a 150 tagú parlament egyszerű többséggel, 78 támogató szavazattal fogadta el a törvényt. Ha a törvényt az államfő aláírja, az már november első napjával hatályba lép.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!