Közélet

Bacchus és Görömböly ünnepe

2012-10-05 21:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szőlős, boros vidékeken az ősz legfontosabb tevékenysége a szüret, melynek végén, a jól végzett munka örömére, jöhet a szüreti mulatság. Nincs ez másként Görömbölyön sem, ahol egyszerre ünnepelték a falu újratelepítésének 300. évfordulóját és a szüreti napokat.

goromboly121005_csl.jpg

A három napos rendezvénysorozat nyitányaként pénteken kora délután a szüreti hagyományoknak megfelelően felvonultak a jó kedvű görömbölyiek és vendégeik, majd a színpad előtti téren gyűlt össze az ünnepi sokadalom, ahol Kriza Ákos polgármester mondott nyitóbeszédet. Kitért rá, hogy valójában Görömböly története az Árpádkorban kezdődött, amikor is a közeli tapolcai bencés apátsághoz tartozott. A kuruckor végén a pestis pusztította el a községet, amelyet 1712-ben, tehát 300 éve telepítettek újra 20 ruszin családdal. A világ haladt, s ahogy megszülettek a nagyvárosok magukba olvasztották a környező településeket. Így történt ez Görömböly esetében is, amely Miskolc része lett. Kriza Ákos kiemelte, hogy Görömböly Miskolc egyetlen olyan városrésze, amelynek növekszik a lakossága. Zárásként köszöntötte Margit nénit, aki Görömböly 300 évéből 100-at megélt. Az ünnepi sokadalomnak kellemes szórakozást kívánt Kriza Ákos, aki ezt követően a nézőtéren Nehéz Károly önkormányzati képviselő társaságában követte figyelemmel a műsort.

goromboly121005_csl2.jpg

Tóth Arnold muzeológus ismertette Görömböly történetét. Megerősítette, hogy a község a kora Árpádkorban a Miskóc nemzetség által alapított tapolcai benzés apátsághoz tartozott. A település első okleveles említése azonban jóval régebbi, 1393-as. A török is feldúlta Görömbölyt, majd az  1710-11-es pestis következtében teljesen elnéptelenedett a falu, amelyet ekkortól pusztaként említettek. Az újratelepítésről szóló nádori levelet 1712-ben hirdették ki Borsod vármegye közgyűlésén, amely értelmében a soltészok vezetésével ruszinokat telepítettek az üresen álló faluba a Felvidékről (valószínűleg Svidnik környékéről). Ösztönzésként három év adómentességet kaptak az áttelepülők. A XVIII. században több hullámban érkeztek az új lakosok.  A falu azonban sosem volt egységesen ruszin, amit jelez, hogy a görög katolikus lakosság mellett római katolikusok is lakták. A XX. században az életmódváltás, az iparosítás és a városiasodás hatására megtörtént a nyelvi asszimiláció. A folyamat zárásaként 1950-ben, Nagy-Miskolc létrehozásakor Görömbölyt Miskolchoz csatolták.

goromboly121005_csl4.jpg

A beszédeket követően a helyi ovisok nagy sikerrel mutatták be néptánc műsorukat, majd két generációt ugorva az idősek következtek népdalcsokorral. A szüreti napok szombaton és vasárnap számos, színesnek ígérkező programmal folytatódik.

Cs.L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!