Közélet

Poirot- és Sherlock-„palánták” és a magánbiztonság

2012-09-27 10:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE maganbizt120926_csl3.jpg

A magántulajdon térnyerésével a tulajdon és a biztonsága is előtérbe került Magyarországon. A személy- és vagyonvédelem, a magánnyomozás rejtelmeibe vezet be a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában szerdán délután útjára indított magánbiztonsági akadémia.

A filmeknek, regényeknek köszönhetően a témáról hallva minden bizonnyal sokaknak Poirot felügyelő, Sherlock Holmes, vagy Thomas Magnum figurája ugrik be. Aki beiratkozott a magánbiztonsági akadémiára, az megismerkedhet a magánnyomozók világával. Nem a filmek által keltett rózsaszín képpel, hanem a valósággal. Azonban ez csak a tananyagnak csupán egy szelete. A képzés ettől sokkal szélesebb területet fog át. Mint Varga István, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei szervezetének elnöke elmondta, a képzés ingyenes, nyitott és szabad. A hallgatók az élet számos területéről érkeztek, van köztük, aki a vagyonvédelemben, tehát a szakmában dolgozik, de szeretné felfrissíteni a tudását, vannak a téma iránt érdeklődő egyetemi, főiskolai hallgatók és különböző hivatalokból is érkeztek „diákok”. Az ősz folyamán négy előadást tartanak, amelyeket a témával foglalkozó legjobb szakemberek tartanak majd. Aki a négyből három előadáson részt vesz és sikeresen vizsgát tesz, az a végén certifikációt vehet át. A vagyonvédelem egészét felöleli a tananyag, a jogi háttértől a magánnyomozás rejtelméig. Természetesen nem maradhat ki a biztonságtechnika technika háttere sem, ezen belül is a műszaki háttér és az informatikai vetületei.

– A képzéssel az a célunk, hogy objektív képet kapjanak az érdeklődők a szakmáról. Amennyiben ez pozitív lesz, akkor erősíti a magánbiztonság területén működő szakemberek társadalmi megbecsülését, állami elismertségét – fogalmazta meg reményeiket Varga István. A képzést követően kiértékelik az eredményeket, és ennek függvényében döntenek az esetleges folytatásról.

maganbizt120926_csl2.jpg

Ezt követte az akadémia ünnepélyes megnyitója, amelyen Kelemen Katalin, a felnőttképzési központ igazgatója köszöntötte a hallgatókat, az előadókat, majd bemutatta a vendégeket. Patkó Gyula, a Miskolc Egyetem rektora rövid üdvözlő beszédében arról szólt, hogy a Miskolci Egyetem büszke a selmeci hagyományokra, de már rég nem a hajdani műszaki egyetem, hanem a teljes univerzitásra törekszik. Ennek érdekében fontos, hogy ilyen rendezvényeknek is helyt ad, mint a most induló magánbiztonsági akadémia. Birtalan Géza, a Személy-, Vagyonvédelmi- és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökhelyettese kedves emlékként felelevenítette, hogy egykoron, diákként itt nyert OKTV-t kriminológiából. Megtiszteltetés a magánbiztonsági szakma számára, hogy ilyen patinás egyetem falai közt rendezhetik meg az akadémiát. Emlékeztetett rá, hogy legújabb kori története új a szakmának, hiszen csak a rendszerváltással éledt újjá, a magántulajdon térnyerésével, bizonyos gyermekbetegségeket még mindig nem nőtt ki. Ennek ellenére viszont komoly gazdasági ágazattá nőtt, amit az is jelez, hogy a nemzeti össztermék 6-8 százalékát adja, az összesített éves forgalma mintegy 3800 milliárd forint. Ennek fényében kell tekinteni a magánbiztonsági ágazatot. Varga István is köszöntötte a képzésen résztvevőket.

maganbizt120926_csl.jpg

A magánbiztonsági akadémiát a rendőrség is támogatja, hogy minél többen ismerjék meg az ágazat tevékenységét, jogi hátterét, s nem utolsósorban, hogy az érintettek minél szakszerűbben végezzék munkájukat.

Cs. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!