Kultúra

Hétvégén kibontják a kőből a szobrot

2012-09-21 10:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A korábbiaktól eltérően látványos és meghökkentő utcai eseményekkel szórakoztatja majd a közönséget a 4. Impró-Sok(k) közel száz résztvevője szeptember 22-én és 23-án. A hétvégi programsorozat rengeteg meglepetést tartogat, hiszen improvizácós színjátszásra épül, melybe Miskolc lakosságát is igyekeznek majd bevonni, hat belvárosi helyszínen.

– Az alapcélokat illetően nincs változás, tehát csakúgy, mint az első találkozón, ezúttal is találkozási lehetőséget nyújtunk azoknak a fiatal színházi alkotóknak, akik szeretik az improvizációs alapú színjátszást – árulta el Püspöki Péter, a találkozót megszervező Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület elnöke. – A találkozó formája azonban alapvetően átalakult. Míg korábban zárt térben, „befelé fordulva”, egymásnak játszottak a fiatalok, addig most úgy döntöttünk, hogy nyilvános, a város lakosai számára is megtekinthető, kétnapos eseménysorozatot hozunk létre – emelte ki.

impro_sokk2_2011.jpg

Hozzátette, nagy öröm számukra, hogy minden korábbi résztvevő csoport jelezte érkezését. Idén is jönnek tehát Nyíregyházáról, Nagykállóból, Debrecenből, Hevesről, a megyéből Sajóládról, Szerencsről, és új miskolci csoportok is neveztek.

– Négy megyét fog át a találkozó, de természetesen továbbra is törekszünk arra, hogy újakat is bevonjunk. A találkozó jellegéből adódóan azonban azt kell mondanom, 50-100 főt még elbír a rendezvény, ahhoz azonban, hogy még többen részt vehessenek az improvizációban, át kell majd gondolnunk a struktúrát – tekintett a jövőbe Püspöki Péter.

Maradjunk azonban egyelőre a most hétvégi programnál. Mint az egyesület elnökétől megtudtuk, szombat délelőtt közel száz színjátszó fiatal lepi majd el Miskolc belvárosát, és a legkülönbözőbb pontokon váratlan utcai akciókkal vonják magukra az arra járók figyelmét. Vándorcirkusz, Madárinvázió, flörtölő oldalszalonna, csődület – bármi előfordulhat. Este 9 óra körül valahol a belvárosban rögtönöznek aztán egy tömegeseményt, majd a színház udvarában zenés összeállítással ünneplik meg közösen a Magyar Dráma Napját és a 4. Impró-sok(k) találkozót. Este 11 óra körül pedig egy nagy közös flashmobra várnak mindenkit a szervezők a Déryné-kertbe.

Vasárnap délelőtt folytatódik a találkozó szakmai munkája. A fiatalok alkalmi csoportokba szerveződve kapnak egy-egy friss helyi vonatkozású hírt, és egy belvárosi utcai helyszínt. A csapatoknak a hírből kiindulva kell kitalálniuk egy történetet, és ezt a kapott helyszínen előadniuk. A bemutatók folyamatosan követik egymást, lehetőséget kínálva a közönségnek, hogy egyik helyszíntől a másikig sétálva láthassa és élvezhesse a játékokat. A játszókat a Miskolci Nemzeti Színház hat fiatal színésze is segíti, akik együtt játszanak majd a diákokkal.

impro_sokk3_2011.jpg

– A kőszínházak által kialakított hagyományt folytatva egy hétköznapi eseményben rejlő játék- és drámai elemeket visznek be egy alaphírbe a résztvevők. Az ismert improvizációs technikák segítségével „kibontják a kőből a szobrot”, azaz megkeresik a drámát, a konfliktust az adott témában – mondta a munkafolyamatról a szervező.

A feladat nehézségét az adja, hogy a fiataloknak a színésztechnikai formák mellett a dramaturgiára is figyelniük kell. Mint Püspöki Péter elmondta, érte korábban olyan kritika a találkozót, hogy túl nehéz feladat ilyen fiataloknak megoldani ezt a kettős feladatot, de itt nem is az a cél, hogy versenydarabok szülessenek.
– Természetesen törekedniük kell arra, hogy a „színházból” minél több legyen egy-egy előadásban, de alapvetően a közös játék, a nevettetés, és a színjátszótudás finomítása a cél – árulta el.

Vasárnap 13 órakor kezdődnek a bemutatók. A csoportok egymást követően mutatják be az elkészült produkciókat az adott helyszíneken (villanyrendőr, Kandia-köz, Miskolci Nemzeti Színház előtti utcarész, Művészetek Háza terasz, Kossuth utca, Szent István tér melletti fedett rész) lehetőséget kínálva a közönségnek, hogy helyszínről helyszínre vándorolva kövesse az eseményeket. Nagyon rossz idő esetén a Csodamalom Bábszínházban mutatják majd be a 8-10 perces darabokat.

– Rengetegen támogatják a 4. Impro-Sok(k)-ot. Kriza Ákos polgármester vállalta a program fővédnöki tisztét, a Baross szakközépiskola szállást ad, az MVK Zrt. pedig biztosítja a résztvevők számára két napig az ingyenes villamosközlekedést. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást! – zárta Püspöki Péter.

Kujan I.
Fotó: Montázs EgyesületAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-13 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!