Városinfó

Centenáriumi tanévnyitó az Andrássyban

2012-09-01 13:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE andrassy100_tanevnyito_120901_ja_23.jpg

Az idén száz éves Andrássy Gyula Szakközépiskola jubileumi tanévét szombaton délelőtt nyitották meg az iskolában, amelyet megtisztelt jelenlétével Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Uwe Mang a Bosch gazdasági igazgatója. 

Az iskola névadója gróf Andrássy Gyula, a kiegyezés miniszterelnöke, később osztrák-magyar külügyminiszter annak idején sokszor megfordult megyénkben. Talán most is letekintett az égből Miskolcra, hogy megnézze az évszázados iskola tanévnyitó ünnepségét. 

Az udvaron tartották a jeles eseményt, ahol Kovács János igazgató köszöntötte a diákokat, tanárok és a vendégeket, köztük Kriza Ákos polgármestert, aki 70 év után az első polgármester aki személyesen részt vesz az iskola tanévnyitóján, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, Kiss Gábor alpolgármestert, Papp Zsolt humán főosztályvezetőt és Uwe Mangot, a miskolci Bosch gazdasági igazgatóját.  Kovács János beszédében kitért arra, hogy a jeles évforduló öröm és kihívás az iskola számára. Ráadásul soha nem látott sokaságú diák lesz Andrássys az idén. Bemutatta az iskola hat új tanárát. Örömmel számolt be arról, hogy hosszú távú partneri együttműködést alakítottak ki Miskolc egyik legnagyobb cégével, a Bosch-al, aminek köszönhetően a cég segítségével kialakították a Bosch tantermet és két Bosch osztályt is indítanak. A szakképzési támogatásból megújult a szakiroda is. A város külön anyagi segítségének köszönhetően pedig felújítják az iskola – egyébként eléggé megviselt – homlokzatát. 
– Bízom benne, hogy tartós, értékteremtő munkával tesszük híressé a centenáriumi évet – fogalmazta meg az intézmény célját Kovács János és az alkalmat megragadva megnyitottá nyilvánította az új tanévet.

Csöbör Katalin köszöntőjében kitért arra, hogy a tanévkezdés mindig tele van a megújulás iránti várakozással. Az ősz ellenére tavaszias érzések futnak át az embereken. Emlékeztetett arra, hogy a trianoni traumából ébredő ország újjáépítését gróf Klebersberg  Kuno vallás- és közoktatásügyi minisztersége idején az iskolák újjáépítésével kezdték, s a 2010-ben megválasztott kormánynak is ez a feladata, hogy az igényeknek megfelelő iskolák álljanak rendelkezésre. Felhívta a figyelmet a mindennapi testnevelés fontosságára ( az ünnepség alatt több diák is rosszul lett), a művészeti oktatásra és a szakoktatás fejlesztésére. A diákoknak címezte, hogy vegyék komolyan a tanulást és a tanárok segítségével fejlődjenek. 

andrassy100_tanevnyito_120901_ja_38.jpg

Kriza Ákos talán saját gyerekkorára visszagondolva azzal kezdte, hogy a diákoknak nem a legkedveltebb nap a tanévnyitó, azonban ez az élet rendje. Méltatta az iskola évszázados, a tudás és a műveltség szolgálatában kifejtett tevékenységét. A jól gondozott tehetség az oktatási intézmény elismerése. Az Andrássy a miskolci szakképzés igazi fellegvára, ahol konzervatívan ragaszkodnak a tudás és az értékközvetítéshez, viszont mégis nyitottak az újra, innovatívak. A Bosch bekapcsolódását a szakképzésbe külön kiemelte a polgármester, mondván a piac változásait, igényeit követni kell a munkaerőképzés tekintetében. Erre jó példa az iskola és a város meghatározó cégének az együttműködése. 
A következő száz év sikertörténete ma kezdődött! – zárta ünnepi beszédét Kriza Ákos.

andrassy100_tanevnyito_120901_ja_46.jpg

Ezt követően Uwe Mang köszöntötte az évszázados intézményt. Emlékeztetett rá, hogy cége, a Bosch 2001 óta van jelen Miskolcon, s a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. A várossal kötött megállapodás alapján most indulnak az első Bosch osztályok, amelyek nemzetközi szintű elméleti, gyakorlati képzést kapnak majd. A cég biztosítja a gyakorlóhelyet. Örömét fejezte ki, hogy részesei, segítői a térség szakoktatásának a megújításának. Ennek révén jólképzett munkavállalók kerülnek majd a céghez.


A beszédeket követően egy egykori diák szólt röviden a mai diákokhoz, majd rövid kulturális műsorral zárult az ünnepi tanévnyitó, a vendégek pedig megtekintették a Bosch-termet és a megújult irodát és a műhelyt is.

Cs.L.
Fotó: Juhász ÁkosAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!