Közélet

Nem zavarják majd a buszközlekedést

2012-07-25 13:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kerekpar_buszsav_120725ml_2.jpg

Elkezdte kihelyezni a közúti jelzőtáblákat és felfesteni az útjelzéseket a Városgazda Kft. szerdán a Kazinczy-Huba utcában. Július 25-étől a kerékpárosok is használhatják a buszforgalmi sávot több helyen. Arról, hogy ez a változás hogyan befolyásolja a közlekedést – nemcsak a kerékpárosok, hanem a buszok és az autók szempontjából is –, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnökét, Kunhalmi Zoltán kérdeztük.

Miskolcon az elmúlt egy évben több kilométer kerékpárút épült, és még további nyomvonalak kialakítása várható. Miért volt szükség erre az intézkedésre is?
– Azokon a szakaszokon, ahol most lehetővé vált, hogy a kerékpárosok a buszsávban haladjanak, nem volt biztonságos a kerékpáros közlekedés. Ugyanis a KRESZ szerint a buszsávban – ha azt külön nem jelzik – a kerékpározás tilos, a kerékpárosnak a belső sávban jobbra tartva kell haladnia. Ez rendkívül balesetveszélyes, mert így a kerékpáros a buszsávban haladó busz és a belső sávban őt balról előző gépkocsi között ollóba kerülhet. Ennél sokkal biztonságosabb, ha a kerékpáros a buszsávban haladhat.

A kerékpárosokkal szemben a busz meglehetős erőfölényben van, nem „meredek” ötlet beengedni őket a buszsávba?
– A nemzetközi tapasztalatok szerint nem, ez a megoldás egyre általánosabban terjed el a világon. Az autóbusz-forgalom gyorsítása és a kerékpáros forgalom biztonsága közötti ellentét csak látszatkonfliktus. Ezért a közlekedési szakmában ma már gyakran nem is buszsávról beszélnek, hanem az előnyben részesített közlekedők sávjáról. Hiszen minden olyan város, amely a városi közlekedés fenntartható megszervezésére törekszik, két közlekedési módot kezel prioritásként: a közösségi közlekedést és a kerékpárt.

Ez pedig a másik oldala a kérdésnek: nem veszít így a busz előnyéből, azaz nem fogják feltartani a kerékpárosok a buszokat?
– De igen, minimális mértékben, a busszal utazók eljutási idejét ez érdemben nem befolyásolja. Kijelenthetem: összességében nagyobb előnyt jelent a város számára a kerékpározás biztonságosabbá válása – ezáltal e környezetkímélő közlekedési mód terjedése – mint a minimális időveszteség.

kerekpar_buszsav_120725ml_3.jpg

A busszal utazóknak pedig ugyanolyan fontos a gyorsaság, a kiszámítható menetidő, a menetrend betartása miatti elérhető csatlakozás. Biztos, hogy csak kismértékű lesz a buszok idővesztesége?
– Biztos, méghozzá két okból is. Egyrészt számos nemzetközi vizsgálat igazolta ezt. Másrészt a helyi sajátosságok is kedvezőek a közös sávhasználathoz, hiszen például egy jegyváltás a buszon hosszabb feltartást jelent, mint a kerékpárosok jelenléte. Hiszen a buszsáv révén nyert idő nem a busz nagy sebességének, hanem annak köszönhető, hogy a kocsisort megelőzve folyamatosabban, egyenletesebben haladhat. A miskolci buszsávok rövidek, folyamatosságukat jelzőlámpás csomópontok törik meg. Mire a busz fel tudna gyorsulni, ott a következő jelzőlámpa vagy megálló. Furcsának tűnhet, de – mivel a belvárosban alig vannak buszöblök – még az is előfordulhat, hogy a busz tartja fel a biciklist.

Az általános közlekedési szabályok és viselkedési normák betartása itt nyilván hatványozottan fontos. Van esetleg valami, amire érdemes külön is felhívni a figyelmet?
– Fontos tudni, hogy a busz elsőbbséget élvez, amikor elhagyja a megállót, és ezt irányjelzéssel jelzi, tehát akkor a kerékpáros már nem előzheti meg. A buszsávban a kerékpárosok csak egymás mögött haladhatnak, jelzőlámpánál azonban érdemes egymás mellett várakozni, majd indulás után visszatérni a sáv jobb oldalára, így gyorsabban, több jármű tud áthaladni a zöldidő alatt. És arra is fokozottan kell figyelni, hogy kereszteződésben soha ne álljon kerékpáros a busz mellé, mert így holttérbe kerül, a busz elsodorhatja. És bár a gyalogosokat ez a változás lényegében nem érinti, hangsúlyoznom kell: a buszsáv helyett nem választható a járda, az a gyalogosoké!

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-04 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!