Helyi hírek

Francia kapcsolat

2007-06-13 16:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miskolc is részt vett azon az Európai Kutatási és Innovációs Expo-n - illetve társrendezvényein - melyet Párizsban rendeztek, június elején. A francia fővárosban bemutatkozott még Budapest, Debrecen, Szeged és Pécs is. Június 6-án, a MEDEF (Francia Gyáriparosok Szövetsége) székházában a magyar kormányzat részéről Bajnai Gordon kormánybiztos, valamint a Pólus-városok képviselői munkaebéd keretében adtak rövid tájékoztatást a magyar gazdaság- és fejlesztéspolitikáról, az együttműködési és befektetési lehetőségekről.

A megbeszélésen, amelyen több mint húsz francia nagyvállalat vezetői vettek részt, Káli Sándor polgármester, Fedor Vilmos alpolgármester és dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója képviselték Miskolcot.
Másnap a Francia Gazdasági Minisztériumban tartottak kétoldalú együttműködési tanácskozást - itt a magyar delegáció tagjai francia versenyképességi pólus-vezetők, gazdasági szakemberek, befektetők és más partnerek előtt mutatták be a magyar gazdaságfejlesztési törekvéseket, együttműködési lehetőségeket. A Miskolc Fejlesztési Pólusról és a jelentősebb városi projektekről dr. Halmai Gyula tartott előadást.
A miskolci küldöttségnek tagja volt Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési főmunkatársa is, aki lapunknak elmondta: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 23 négyzetméteres standdal volt jelen az Expo-n, melyen a szegedi francia–magyar biotechnológiai nagyprojektet és a regionális egyetemi tudásközpontokat mutatták be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), és a magyar pólusvárosok közös standdal képviseltették magukat. Az Expo nemzetközi nyitó-kerekasztalán több magyar vonatkozású témakör is szóba került, a közeljövő nagy kutatási kihívásai között kiemelt helyen említették a nanotechnológiát, több francia kutató is jelezte érdeklődését a miskolci Nanotechnológiai Kutatóintézet munkája iránt, melyet dr. Kaptay György képviselt Párizsban. Juhász-Nagy Judit szerint a franciák jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek a pólus-programokat illetően, s mind ennek a modellnek tanulmányozása, mind a jövőbeni gazdasági együttműködés, a közös európai nagyprojektek szempontjából fontos és eredményes volt a párizsi bemutatkozás.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-22 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!