Városinfó

Újra javítják a szigetelést a Középszeren

2012-06-23 09:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozepszer_120620_ja_3.jpg

Újra fel van állványozva a Középszer 18-20. számú társasház Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata alapján ugyanis kötelező a szigetelési hiányosságokat kijavítani.

Nem először dolgozik a kivitelező cég az épületen. A társasházat 2007-ben újították fel a panelprogram részeként. 2009. augusztus 15-én este kigyulladt a 20. szám alatt az egyik hatodik emeleti lakás, a tűz nagyon gyorsan terjedt tovább és a felette lévő lakásban csapdába esett egy édesanya két gyermekével, akiken már nem tudtak segíteni. A tűzesetben a szigetelés csúnyán sérült, akkor a kivitelező cég vállalta a helyreállítást. A tűzesetet követően a szigetelés tűzterjedésben való közreműködésének tisztázására a tűzvizsgálati eljárásban szakértőként rendelték ki az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az ÉMI szakvéleményében megállapította, hogy a kivitelezés eltért az átadási dokumentációban szereplő előírásoktól és követelményektől. Megállapították a ragasztó hibás használatát, az üvegszövet elégtelen átfedését, befordításának hiányát, helyenként teljes hiányát, a rögzítő dűbelek elégtelen számát és ötletszerű kiosztását, az elégtelen vakolatvastagságot. Továbbá a lodzsák oldalfalán éghető anyagú alapszerkezetre hordták fel a homlokzati hőszigetelő rendszert.

kozepszer_120620_ja_4.jpg

Az ügyben a szakvéleményre is alapozva elindult a büntetőeljárás (ez ősszel a bíróságon is elkezdődik több vádlottal), nem történt azonban a megállapított hibák helyreállítása kapcsán semmi. 2011. márciusában Miskolc Város Ügyészsége tájékoztatást kért a tűzoltóságtól, hogy milyen intézkedést tett, vagy kíván tenni annak érdekében, hogy a szakszerűtlen kivitelezés felszámolásra kerüljön. A tűzoltóság rendelkezésére bocsátottak egy újabb szakvéleményt, amely szintén kitért a homlokzati hőszigetelés elégtelen kivitelezésére. A tűzoltóság ezután hozott határozatot a társasházat kötelezve a hibák kijavítására. Ezt a társasház közös képviseletében eljáró MIK megfellebbezte, ezt azonban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elutasította, és a tűzoltóság határozatát helyben hagyta.

Mindez még tavaly történt, így nem tudni pontosan, hogy miért most kezdték el a munkálatokat, és hogyan került képbe a kivitelező cég végül. A lakók szerint a munkák megkezdése előtt egy nappal értesítették őket csupán, és akkor sem tudták pontosan, milyen beavatkozásokat végeznek majd. A határozatot is csak nagy nehézségek árán tudták megszerezni, mert mindössze egy néhány mondatos értesítést dobtak a postaládákba. Nehezményezik azt is, hogy ez már a harmadik nyár pár éven belül, amikor állványok mögött élik az életüket, nem lehet szellőztetni, folyamatosan zaj van. Szeretnék végre tudni, mikor válik biztonságossá az otthonuk, és kapnak nyugalmat – a munka zajától és a rossz emlékektől egyaránt.

Szerettük volna megtudni, hogy a cég hogyan végzi a munkát, miért most, illetve mi az álláspontjuk, azonban a vezérigazgatót telefonon nem tudtuk utolérni, e-mailes megkeresésünkre pedig eddig nem válaszolt.

H. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-01-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!