Városinfó

Íjászattal zárult a világkupa

2012-05-20 19:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE baranta-120520ml_33.jpg

Zárónapjához érkezett a miskolci Generali Arénában rendezett Baranta Világkupa. A háromnapos sportesemény utolsó versenyszáma a harci íjászat volt. A sportcsarnok környékén is számos program várta vasárnap a látogatókat, akik az ország minden tájáról érkeztek.

Kora délelőttől harcművészeti sportágválasztó és nyílt edzés fogadta az érdeklődőket vasárnap a városi szabadidőközpontban, majd következett a Baranta Világkupa negyedik, utolsó köre, a harci íjászat, az íjászpárbaj és az íjász akadálypálya.Az íjászpárbaj során a felek vívósisakban, esetleg más védőfelszerelésben léptek a küzdőtérre, és gyerek erősségű íjakból, ledugózott végű vesszőkkel próbálták eltalálni egymást. Mindkét fél 3-3 vesszővel indult, de a küzdelem során a használt vesszőket is összegyűjthették. Az győzött, aki először találta el a másik testét vagy fegyverét. Az íjászpárbajt egyenes kieséses rendszerben rendezték.

baranta-120520ml_26.jpg

Az íjász akadálypálya lényege, hogy az íjász különféle mozgásformákban (futás, gurulás, ugrás) teljesíti a megadott célokra leadott lövéseit. A pályán a haladást és a látást nehezítő körülmények is voltak, valamint mozgó célpontok is. A harci íjászat akadálypályához nem volt elegendő a pontos célzás, időre kellett teljesíteni. Az íjász akadálypályán saját, hagyományos visszacsapó íjat kellett használni, fa vagy karbon vesszőkkel.

baranta-120520ml_11.jpg

A Baranta Világkupát a legmagasabb összesített pontszám alapján osztják ki, az eredményeket itt lehet majd olvasni.

A sportcsarnokon kívül is folytatódtak a programok egész nap: a jégcsarnokban Trianon-kiállítás, hagyományőrző, népi mesterségeket és kézművességet népszerűsítő családi programok és bemutatók voltak látogathatóak. A Népkertben kézműves-vásár, a honvédelem nappal összefüggő katonai hagyományőrző bemutató, élő történelemóra és előadások várták a miskolciakat, illetve a távolabbról érkezőket.

baranta-120520ml_15.jpg

vukics_rita-120520ml_12.jpgVukics Rita Szentendréről jött családjával, férje, Ferenc az Országos Baranta Szövetség elnöke, a verseny levezető elnöke.
– Nagyon tetszik a rendezvény, nagyszerű környezetben tölthetjük ezt a hétvégét. Talán többen is kilátogathattak volna ide a Népkertbe, de más miatt egyáltalán nincs hiányérzetem – mondta Vukics Rita.

jeviczki_gyorgy-120520ml_29.jpgVan, aki már rutinos „népkertezőnek” mondható – Jeviczki György a majálist is a belvárosi ligetben ünnepelte.
– 1980 óta élek Miskolcon, akkor a munkám miatt kerültem ide Kransznokvajdáról. Nosztalgiával tölt el látni a portékákat, kézműveseket, szerszámokat, melyeket az én fiatalkoromban használtunk nap mint nap, ráadásul gépészként is sok eszközzel találkoztam. Érdekes volt látni, hogyan készül egy hordó, már csak azért is, mert nekem is van pincém a Kisavason – emelte ki.

juhasz_jozsef-120520ml_30.jpgAz árusok sem panaszkodtak a forgalomra, csupán annyi gondjuk van, lehetne többször ilyen jellegű rendezvény Miskolcon.
– Megérte kijönni, kipakolni, egyébként is helyi lakos vagyok, nem kellett messzire mennem. Sokszor hívnak más városokba hasonló fesztiválokra, de még nagyobb örömmel fogadtam el a meghívást a Baranta Világkupára. Több ilyen rendezvény kellene, fel kell karolni a miskolciakat, reklámozni, hírverést csinálni a kisebb rendezvényeknek is, mert nem csak az opera- vagy a Kocsonyafesztivál létezik – összegzett Juhász József késkészítő népi iparművész.

S. P.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!