Közélet

Hagyomány, tudatos munka, közösség (Herman Ottó Gimnázium - Nívódíj)

2012-05-12 23:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE herman-tanarikar_12ml.jpg

Ötödik lett idén a Herman Ottó Gimnázium a gimnáziumok országos rangsorában. Mattyasovszkyné Lipták Éva igazgató szerint az előkelő helyezés – mely alapján az iskolát Nívódíjra jelölték 2012-ben – hosszú évek kitartó és tudatos munkájának, illetve az otthonos iskolai légkörnek, a partneri tanár-diák viszonynak, a jó közösségi életnek köszönhető.

A gimnáziumok eredményességét négy területen mérik: a továbbtanulási arány, a nyelvvizsga száma, az érettségi átlaga és az országos tanulmányi versenyen elért eredmények. Mattyasovszkyné Lipták Évától megtudtuk, a továbbtanulási mutató szerint az ötéves átlagot tekintve a végzősök 90 százaléka tanul tovább főiskolán vagy egyetemen, a végzett tanulók 92,4 százaléka rendelkezik nyelvvizsgával, az érettségi eredmények átlaga 81,6 százalék, és végül az országos középiskolai tanulmányi versenyeken a vizsgált öt évben 130 pontot szereztek a hermanos diákok.

Az igazgató elmondása szerint jelenleg az ország 350 gimnáziuma közül összesen 7 gimnázium van – a Dunán innen egyedül a Herman Ottó Gimnázium –, amely mind a négy kategóriában a legjobb 10 százalékba, vagyis a legjobb 35 helyezett közé tudott kerülni.

herman-gimi-120419ml_7.jpg– Nagyon tudatosan felépített, elkötelezett, ambiciózus oktatókból álló tantestületünknek a legfontosabb feladata az érettségire való felkészítés, emellett pedig a tehetséggondozásnak, a magas fokú nyelvi oktatásnak, a sportnak és a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló törekvésnek is nagy szerep jut – mondja Mattyasovszkyné Lipták Éva.

A Herman hagyományai az alapítás évére, 1957-re vezethetők vissza, csakúgy, mint a mai modern nyelvi oktatás alapozása. A ’70-es években még csak nyelvi kisfakultációk, ma már a magyar–angol és a magyar–spanyol két tanítási nyelvű képzés, angol nyelvi előkészítő osztály is van az iskolában, és a német két tanítási nyelvű iskolákon kívül a „hermanos” diákok is letehetik 1994 óta a DSD nyelvvizsgát. Az iskolának kiterjedt nemzetközi kapcsolatai vannak, 1980 óta testvériskolai kapcsolatot ápol az aschaffenburgi Friedrich Dessauer Gimnáziummal.

– A legfontosabb azonban – az eredményeik mellett – az, hogy a Herman egy közösség, generációk jártak ide. A tanár-diák viszony nagyon harmonikus, a diákok felmérések szerint elismerik a tantestület szakmai törekvéseit, és jó szívvel ajánlják a gimnáziumot az általános iskolásoknak. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy az egykori diákjaink egyetemistaként visszajárnak, hiányzik nekik a hangulat, a közösség, a gimnáziumi évek – meséli az igazgató.

T. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-04 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!