Sport

Baranta Világkupa Miskolcon

2012-05-05 15:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE baranta1.jpg

Tíz ország több mint százharminc versenyzője méri össze tudását Európából és Ázsiából a Baranta Világkupán, amelyet május 18-20.-án rendeznek meg Miskolcon, a sportcsarnokban. - A versenyre minden stílus képviselőit várjuk, akik vívás, birkózás, íjászat és fegyveres formagyakorlat versenyszámok valamelyikében, vagy akár mindegyikében vállalják a megmérettetést - mondta el a rendezvény szombati sajtótájékoztatóján Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség vezetője, a verseny levezető elnöke.

Mint elhangzott, a Baranta a történelmi magyar harci testkultúra hagyományaiból vukics_baranta.jpglétrehozott, folyamatosan fejlődő hagyományos harcművészet. Ugyanakkor viselkedési, kulturális stílus is, amely egy  magyar eredetű önálló filozófiai irányzatra, a társaslélektanra, néplélektanra, valamint a hazai népi kultúra ismeretére épül. Jelenleg hat országban, több mint száz közösségben mintegy 2500 fiatal műveli ezt a hagyományos magyar értékrendre és mozgáskultúrára épülő stílust.

A "baranta" szó elsősorban az ország olyan nyugati és déli peremvidékein maradt fenn, ahol a lakosság túlnyomó része a kezdetektől fogva magyar volt (Somogy, Ormánság, Göcsej, Őrség). A szépirodalomban a legtöbb alkalommal Kodolányi János műveiben találkozhatunk vele. A szó jelentése: fegyveres vetélkedés, megmérettetés, harcra, hadjáratra való felkészülés. Egyes kaukázusi népeknél a fegyveres gyakorlatok helyszínét, a legkorábbi írott források szerint pedig a Nap harcosait, illetve a Nappal szövetséget kötött férfiak közösségét jelenti. - A Baranta közösségek Kelet–Turkesztánban - Ujguriában - is harcművészeti csoportként működtek - mondta el Vukics Ferenc.

baranta8.jpgA Baranta ma hazánkban az ötödik legnagyobb létszámú irányzat. Alapjait a két világháború között a Ludovika Akadémia tisztjei rakták le. A háborút követően, több évtizedes szünet után, 1991 után indult újra az ezzel kapcsolatos kutatómunka. 1996-ban alakult meg az első Baranta egyesület a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola bázisán. 2002-ben létrejött az Országos Baranta Szövetség, 2005-ben a szervezet felvételt nyert Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségébe. A baranta közösségek tagjai évente 3-400 bemutatót tartanak országszerte, a Baranta magyar válogatott rendszeresen vesz részt vegyes harcművészeti versenyeken és szerepel a Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek gáláin.

- 2012-ben első alkalommal rendezzük meg a Baranta Világkupát, köszönjük Miskolc városának, hogy helyszínt, támogatást biztosít ehhez - hangoztatta Vukics Ferenc. Május 18-20. között nem csupán a világkupa küzdelmei, hanem a Magyar Műveltség és Honvédelem Napjai is várják az érdeklődőket Miskolcon. Hagyományőrző családi programokkal, népzenei, néptánc bemutatókkal, magyarságismereti előadásokkal. A Jégcsarnokban nyílik a Trianon múzeum kiállítása, az intézmény ad helyet az esti táncházaknak is.

baranta3.jpg

A Népkertben katonai hagyományőrzők bemutatkozását, lovas felvonulást, huszártornát, íjászversenyt tekinthet meg a közönség. Lesz vidékkonferencia, Nemzeti Könyvsátor, a Magyar Közösségek Vásárán pedig több száz hazai kézműves portékáiból vásárolhatnak a látogatók.

A világkupa és társrendezvényei szakmai szervezője az Országos Baranta Szövetség,  társszervezői a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, Miskolc Város Önkormányzata,a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, valamint a Miskolc Kulturális Szövetség. 

baranta2.jpg

A verseny fővédnöke Kriza Ákos polgármester, díszvendégként jelen lesz Wittner Mária országgyűlési képviselő.  A versenyszámok között szerepel fegyveres formagyakorlat, szabad vívás szablyával, lándzsával, baranta birkózás, harci íjászat. Aki a teljes győzelemért szeretne harcba szállni, annak egynél több versenyszámban is el kell indulnia. A Világkupa győztese az lesz, aki az összetett képességei alapján a legjobb eredményeket éri el a versenyszámokban.

baranta7.jpg - Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot - mondta el tájékoztatója végén az Országos Baranta Szövetség elnöke.

Szepesi S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-07-21 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!