Városinfó

Nyitva a pályázat: fejlesztés indulhat Miskolctapolcán

2012-04-23 22:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tapolca_forum_120423_ja.jpg

Megnyílt a pályázat, amire Miskolc várt, és az elképzelések is összeálltak, így benyújtják a pályázatot Miskolctapolca fejlesztésére. A kiemelt turisztikai termék és attrakció fejlesztése című pályázati anyag négy részből áll, és emellett indul el az építészeti tervpályázata egy strandnak.

Nagyjából száz érdeklődő gyűlt össze a miskolctapolcai általános iskola tornatermében, ahol a város vezetése bemutatta a terveket és elképzeléseket, amelyek mentén fejleszteni szeretnék a városrészt. Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, tartottak már kisebb létszámú és célzott fórumokat, illetve várták az ötleteket és elképzeléseket arról, hogy milyen attrakciókkal, milyen elképzelések mentén lenne érdemes Miskolctapolcán fejlesztéseket kezdeni. Elindult a szakmai munka is, ám hiába vártak a pályázati kiírásra. Egészen eddig, húsvétkor ugyanis megjelent az a kiírás, amelyre Miskolc beadhatja a pályázatát.

A hétfő délutáni fórumot Nehéz Károly, a terület önkormányzati képviselője nyitotta meg, aki azzal kezdte, tíz éve már, hogy nem nevezhető sikertörténetnek, ami Tapolcán történik. Az előző városvezetés nem tudott megbirkózni a feladattal, hogy valamilyen fejlesztést indukáljon, amiben a képviselő szerint szerepet játszott az, hogy külső tőke bevonásában, értékestésben gondolkoztak. Teljes káosz alakult ki, és az új városvezetésnek komoly gordiuszi csomót kellett kibogozni. A tulajdonviszonyokat igyekeztek gyorsan rendezni, ám arra nem volt tavaly lehetőség, hogy önerőből fejlesszenek. Mostanra azonban a „cselekvőképesség kapujában vannak”, ez az alkalom pedig nyitánya egy fórumsorozatnak.

tapolca_forum_120423_ja_2.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester azzal kezdte, eltökélt szándéka a városvezetésnek, hogy kikéri a lakosság véleményét a fontosabb beruházások kapcsán. Leszögezte azt is: a strand megkerülhetetlen eleme Tapolca fejlesztésének, enélkül nem lesznek az ott élők elégedettek. A beruházási elképzelésekről kijelentette, modern és környezetbarát, tájba illő és Tapolca sajátosságait figyelembe vevő. A pályázatban azonban a strand nem szerepel, aminek egészen egyszerű oka van, 2012-ben strandra pályázni nem lehet. Erre lett volna lehetőség 2004 és 2010 között, azonban akkor nem használták ki. A strandfejlesztés azonban így sem marad el, ám azt kénytelen a város a saját forrásából megfinanszírozni. Erre egymilliárd forintot fordítanak, az építészeti tervpályázatot a hétvégén írják ki hozzá, az érintett terület az egykori gyerekstrand. Ez kezdeti lépésnek megfelel, és ha további forrás áll majd rendelkezésre, akkor tovább lehet lépni az egykori felnőtt strand területére is.

Kétfordulós a pályázati kiírás, a projektötlet beadásának határideje május 7-e, tájékoztatott Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. A kidolgozott projektet szeptember 17-ig kell majd benyújtani, tehát elég feszes a határidő, szerencsére már jó ideje dolgoztak a projekten és várták a lehetőséget. A maximálisan pályázható összeg 3 milliárd forint, van olyan része, amely 50 és van, amelyik 95 százalékos támogatású – természetesen azon igyekeznek, hogy minél több projektelem kerüljön az utóbbi kategóriába. Olyan egyedi ötleteket, fejlesztéseket támogatnak, amely nemzetközi vonzerővel is rendelkezik, eszerint igyekeztek összeállítani a pályázat részeit. Emellett új munkahelyeket kell, hogy teremtsen a beruházás, növekednie kell a látogatószámnak és a támogatott turisztikai attrakciók árbevétele is az indukátorok között van.

tapolca_forum_120423_ja_8.jpg

A projekt négy elemből, modulból áll. Az első a kulturális és örökségvédelmi helyszín, illetve kulturális világörökség, ami a Benczés kolostorrom feltárását, bemutatását és tanösvény kialakítását takarja. Ennek keretében feltárják és konzerválják a romokat, aminek a bemutatására régészeti tanösvényt jelölnek ki. „Vigyázz ásatás” címmel tematikus témaparkot alakítanak ki. Az ásatás teljesen nyilvános lesz, bejárható, megtekinthető, nyomon követhető, tehát már az maga is egy attrakcióként szerepel, nem csak az eredmény bemutatása.
A második elem a vallási turizmus témakörébe tartozik és a görömbölyi pincekápolna bemutatása szerepel benne. A pincesoron található kápolna Európában is egyedülálló alkotás, felújítását tartalmazza a pályázat, illetve a környezete rendbetételét, hogy be tudják mutatni.
A harmadik elem az Ökoturisztikai fejlesztés, amelynek fő eleme egy ökoturisztikai tanösvény. Ennek kapuja Miskolctapolca elején lenne egy interaktív látogatóközponttal és központi, egyben egyetlen eleme, amelyet bemutat minden szempontból az a víz. Tájépítő, romboló hatása, körforgása, hatása, vizes élőhelyek bemutatása, vízi játszóház a gyerekeknek, mint külső bemutató. A Hejő patakon vezet majd végig a tanösvény egészen a Csónakázó tóig, ahol megújul a kikötő, kerékpárkölcsönző épül ki és megszépül a tó környezete is. A Hejőre több vízi attrakciót is építenének. Az Aradi sétánynál kettéágazna a tanösvény és az egykori felnőtt strand területét is bevonva építenék ki.

tapolca_forum_120423_ja_13.jpg

A negyedik elemet Czinkné Sztán Anikó, a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezetője mutatta be, ami az egészségturizmus témakörében készült el, és tulajdonképpen a Barlangfürdő fejlesztésére koncentrál. A meglévő aqua terápia fölött új float-spa részleget alakítanak ki. Ez egy magyar, miskolci találmány, melynek a központját a Barlangfürdőben lenne. Fejleszteni szeretnének két meglévő vágatot egy víz alatti tóval egyetemben. Az egyikben kapnak helyet a lebegőkabinok és izolációs tartályok, míg a másikban légterápiát, sóbarlangot alakítanak ki. A megsüllyedt gyerekmedence helyére, fedett, téli-nyári, melegvizes, ülőfürdős medencét építenek közlekedő folyosóval. Kialakítanának egy új szerviz járatot, ajtócseréket terveznek favédelemmel. A bejárat előtti teret kicsit beépítenék, hogy nagyobb lehessen a fogadótér. Mivel beindul német partnerekkel a németországi turisták fogadása, így egy német információs pontot is terveznek.

tapolca_forum_120423_ja_14.jpg

Nem akarnak a völgytalpakra nagyobb épületeket építeni, mivel azok akadályoznák a levegő tisztulását, mondta Rostás László, Miskolc főépítésze. Vannak Miskolctapolcán olyan területek, ahová nem kérhető építési engedély, mert nem jogtiszták, ezért nem kerülhet most szóba a felnőtt strand területe sem. Egyetlen felület maradt, ahol a strandépítés azonnal szóba jöhet, ez pedig a gyerekstrand területe, ezért készül ide a tervpályázat. Az elképzelések szerint jövő tavasszal indulhat itt meg a strandépítés. Ennek lehetséges méretéről elmondta, a selyemréten hasonló összegből készül a beruházás és ott több, mint 1200 négyzetméternyi vízfelület valósul meg. Az attrakciókat igyekeztek úgy összeállítani, hogy legalább három napig maradjanak a turisták itt – tette hozzá a főépítész.

tapolca_forum_120423_ja_7.jpg

A fórum második részében kérdésekre volt lehetőség, ahol felmerült többek között, hogy a park jelenleg nincsen rendben, azt régen a kertészeti vállalat tartotta rendben, illetve javaslatként hangzott el, hogy vízlépcsőket lehetne a Hejőre telepíteni és így áramot állítani elő. Válaszként elhangzott, szeretnének főállású kertészeket a turisztikai céghez felvenni, de a közelmúltban alakult a Miskolci Agrokultúra Kft., amely a kertészetet is visszahozza Miskolcra, mint önkormányzati tevékenységet. A víziattrakciók között pedig generátor is szerepel, tehát lesz, ami energiát állítson elő. Felvetődött, hogy akár a geotermikus forrásból feltörő melegvizet is lehetne a tervezett strandnál hasznosítani, amelyre az a válasz érkezett, hogy ez szempont lesz a tervpályázatban. Azt is megkérdezték, hogy mi történik Tapolcán, ha esetleg nem nyer a pályázata a városnak, amelyre Pfliegler Péter kijelentette, ez esetben a strand a prioritás, azt mindenképpen megépíti a város.
Felmerültek még a fórum résztvevői részéről többek között a rongálások, az utca névtáblák állapota, az útbaigazító táblák hiánya, hogy vigyázzanak a fákra és ne fordulhasson elő, hogy védett fákat vágnak ki, a tervpályázat bíráló bizottságának összetétele és az, hogy vegyék figyelembe a tervezésnél a tapolcaiak már kialakult koncepcióját is.

A fórum végén Nehéz Károly mindenkinek megköszönte a konstruktivitást és azt is bejelentette, hogy a következő fórumot az építészeti tervpályázat legjobbjaival tartják majd meg, hogy a lakosság véleményt mondhasson róluk.

H. I.
Fotó: Juhász Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-04-24 13:30

    globo

    A régi gyerekstrand helyén építkeznek? Óóó, de hát ott van az a pár éve épült, remek kihasználtsággal üzemelő szabadidőpark, ami előtt hosszú-tömött sorokban várakoznak bebocsátásra az ifjak és aminek csak az őrzése volt havi 1,2 millió HUF.Hát csak [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2020-04-05 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!