Kultúra

Miskolc építői: Krisztik Pál

2012-03-29 11:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE krisztik-pal-120328ml_03.jpg

Az egykori 40-es Általános Iskolától a bulgárföldi fűtőművön át a Központi Leánykollégiumig számos középületet építettek fel Miskolcon Krisztik Pál tervei alapján. Rajta hagyta kéznyomát a városon – amelyről a Kós-házban nyitottak kiállítást szerdán.A megnyitóra teljesen megtelt a Kós-ház, számos építész, köztük Miskolc előző és mostani főépítésze, városszépítők és érdeklődők jelentek meg. A kiállítás mintegy visszatekintés a Heves megyei származású, de szakmai pályafutását Miskolcon kibontakoztató, 80 éves Krisztik Pál eddigi munkásságára. Azért ez a megfogalmazás, mert idős kora ellenére jelenleg is aktív tervező.
– Köszönteni jöttünk a kiváló építészt, nagyszerű embert 80. születésnapja alkalmából – adta meg az alaphangot a kiállítást megnyitó Viszlai József, Miskolc előző főépítésze, aki Miskolc egyik meghatározó építészének nevezte az ünnepeltet. Kiemelte, hogy korántsem lezárt életműve példamutató. A tablókon bemutatott alkotások csak egy szűk szeletét mutatják be az alkotó munkásságának.

krisztik-pal-120328ml_05.jpg

– A ház nem tudja riszálni magát, mint egy nő, hogy tessen. Az építésznek más eszközökkel (fény, árnyék, színek) kell elérnie, hogy a város befogadja, büszke legye rá – jellemezte a szakma sajátosságát Viszlai József, aki témát váltva a jelen problémáiról is szólt. Elmondása szerint az építészi közélet az összeomlás szélén áll, mivel a tervek versenyét felváltotta az ár és a kapcsolat – ezzel kimondatlanul a közbeszerzési eljárásokat bírálta. A köszöntő zárásaként jó egészséget, a megkezdett munkák befejezését kívánta a megnyitón megjelent idős építésznek. Ezt követően egy kisfilmet vetítettek le Krisztik Pálról, amelyből részletesen megismerhették élettörténetét, munkásságát a nézők.

Zárásként az ünnepelt megköszönte a méltatást. Az építészetet szóba hozva, a főtér kialakításával kapcsolatban a távlati tervek fontosságára hívta fel a figyelmet, s az alkalmat megragadva megemlítette, hogy érdemes lenne egyszer könyvben is kiadni a fiókban maradt terveket, amelynek címet is adott: A fel nem épült Miskolc.

Cs.L.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-10-22 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!