Kultúra

Mozduljunk együtt március 15-én!

2012-03-06 14:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE marcius15_110315_ml_08.jpg

Új koncepcióval, új szellemiségben tartanak ünnepi műsort március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc miskolci emlékhelyeinél. A megemlékező tömeget is az események részesévé teszik majd a verset mondó, éneklő színjátszósok, interaktívvá, már-már utcaszínház jellegűvé varázsolva az ünneplést.

– A tavalyi október 23-ai megemlékezés színpadra állítása és sikere győzött meg arról, hogy jól gondoltuk: nemzeti megemlékezéseinken ünnepelni kell. Március 15-én ezért a forradalmi fiatalság lendületét és elszántságát kell feleleveníteni, és nem az október 6-ai események gyászát például – mondta Zalányi Gyula, az ünnepi megemlékezés művészeti vezetője.

Hozzátette, plusz indíttatást kaptak a polgármesteri hivatal Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztályától, ahol szintén az az igény fogalmazódott meg a megemlékezés kapcsán, hogy ne zárt teremben, versmondással és énekléssel ünnepelje a város március 15-ét, hanem valamiféle családi napként együtt mozduljon a megemlékezők tábora.

– Interaktív, utcaszínház jellegű megemlékezést álmodtunk meg, melynek hangulata magával ragadja mind a szereplőket, mind a tömeget. Igyekeztünk megtalálni a különböző koszorúzási helyszínekhez kapcsolódó verseket, dalokat és előadásokat – mondta a művészeti vezető.
Az ünnepi megemlékezés március 15-én, csütörtökön 10 órakor a Petőfi Sándor szobornál, a Petőfi téren kezdődik. A zászlófelvonást és a koszorúzást követően innen – mint Zalányi Gyula fogalmazott – a versmondó és éneklő színjátszósok a tömeget mintegy magukkal ragadva, magukkal csalogatva a Batthyány Lajos emléktáblához vonulnak. A helyszínek közötti sétán szintén versmondással, énekléssel hozzák közelebb az emberekhez a forradalmi eseményeket a fiatal színjátszók.

– Deák Ferenc, Lévay József és Szemere Bertalan szobránál, a város- és a megyeháza közti téren, a Petőfi Sándor-emléktáblánál, valamint a Széchenyi István- és a Kossuth Lajos-szobornál egyaránt különböző verseket, énekeket és előadásokat hallhatnak a megemlékezők. Kihasználjuk azonban a kapualjakat is, de a magasított villamosmegálló színpadnak szintén kitűnő – mondta a művészeti vezető.

Mint megtudtuk, mintegy 25 résztvevője lesz az ünnepi megemlékezésnek, akik nagyrészt a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület tagjai, vezetőjük, Püspöki Péter pedig segített Zalányi Gyulának összeállítani a műsort.

– A diákok kell, hogy tovább vigyék az ünnep hangulatát és fontosságát. Ezért is fontos véleményem szerint, hogy ne kötelező feladatként éljék meg a megemlékezésen való szereplést, mert így megunják, vagy még rosszabb, részt sem vesznek benne. Ha azonban saját „eszközeikkel” nyilvánulhatnak meg, legközelebb is szeretnének majd részesei lenni a megemlékezésnek – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Kujan I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!