Kultúra

"Arról, hogy megéri jónak lenni" - Interjú A nyomorultakról

2012-02-25 11:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE nyomorultak_bocsi_120225.jpg

Meghatározó bemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház. Minden idők legnépszerűbb darabját, A nyomorultak című musicalt mutatják be március 2-án, a Nagyszínházban. A Victor Hugo regénye alapján készült rockoperát 21 nyelvre fordították már le, 42 országban, hozzávetőleg 43 ezerszer láthatta a közönség. A nyomorultak pedig megérkezik Miskolcra is. A darabról a rendezővel, Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes művésszel beszélgettünk.

– Hazánkban először 1987-ben mutatták be A nyomorultakat. Mit ad a musical, ami ilyen sikeressé teszi?
– Nem szabad elfelejteni, hogy ez elsősorban Victor Hugo egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb alkotása. Számos kiadást élt már meg, a világ legolvasottabb könyveinek egyike. Az alapmű tehát megkérdőjelezhetetlen. A másik érv pedig a rendkívül zseniális zene, amit a regény ihletett. E két ok, és a dramaturgia az, ami miatt nagy sikert arat, és érvényes ma is. Erről a történetről mindenképpen érdemes beszélni. Arról, hogy megéri jónak lenni.

– Számos elvárásnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy színház műsorára tűzhesse a darabot…

– Így igaz. Komoly munka előzi meg a bemutatót, több éves egyeztetés. A hangtechnikától kezdve a színpadi technikán át az alkotói gárdáig, az énekesek. Mindenhez nemzetközi jóváhagyás szükséges. Három éve kezdődött az egyeztetés, hogy Miskolcra hozhassuk A nyomorultakat. Azóta sokat változott a színház technikai felszereltsége, most 32 mikroporttal kell egyszerre dolgozni a színpadon, illetve majd’ 30 zenész ül az árokban. Hatalmas produkció, amelynek létrehozásához komoly felkészülés szükséges. Hozzávetőleg 20-25 millió forint, amíg eljutunk a bemutatóig.

halasi-imre-120223ml_7.jpg

– Rendezőként nagy feladat és megtiszteltetés, hogy színpadra állíthatja a darabot. Mit gondol róla?

– 1987-88-ban láttam először, Londonban. Már akkor magával ragadt a sodró dramaturgia, a zene pedig romantikus, szenvedélyes és lebilincselő. Annyira, hogy az ember képtelen eltolni magától. Meghatározó színházi élmény volt, amire rendre visszaemlékezek. A nyomorultaknál erősebb, a történethez legjobban illeszkedő színházi zenét  azóta sem alkottak. A londoni élmény óta foglalkoztat a gondolat, hogy mindenképpen szeretném egyszer színpadra vinni.

– Hosszú idő telt el, mire sikerült…
– Azok a színházak, ahol dolgoztam, nem dúskáltak az anyagi javakban. Emellett én magam sem éreztem eddig késznek magam. Amikor az Operettszínházban dolgoztam, felmerült a lehetőség, akkoriban azonban átépítették a színházat, s mire elkészült, már nem dolgoztam ott. Mikor Miskolcra kerültem, elkezdett újra foglalkoztatni a gondolat, de akkoriban nem álltunk készen. Most érkezett el az idő.

– Rendezőként milyen mértékű kiteljesedésre van lehetősége?
– Részben a zene, részben a külföldi jogtulajdonos szab korlátokat. Nem lehet a darabot modernizálni, aktualizálni, ám emellett számtalan lehetőség van arra, hogy a rendezői emóciók, elképzelések megvalósuljanak. Keretek vannak, nem korlátok.

– Több szereposztás van. Hogyan választott szereplőket?

–Sasvári Sándort és Homonnay Zsoltot, Szabó P. Szilvesztert kértem fel a szerepekre, a többiek pedig jelentkeztek. Sok előadást tervezünk, hosszú ideig szeretnénk műsoron tartani a rockoperát, így szükséges a több szereposztás, sőt néhány szerepre olyan tehetségek jelentkeztek, akiket nem szerettünk volna kihagyni, így hármas szereposztás is előfordul.

– A miskolci nemzeti életében mit jelent, hogy A nyomorultakat műsorra tűzte?
– Ha jól sikerül az előadás, mindenképpen emeli a színház rangját. Megfeszített munka ez színészeknek, zenészeknek, háttérmunkásoknak. Mindenkinek. Ha unalmas, érdektelen, nehézkes a darab, nem figyelmes a rendező, akkor nagyot bukhat vele egy intézmény. Mindenki ismeri A nyomorultakat, ha nem látta még, akkor is. Hatalmas az elvárás, bízom benne, hogy meg tudjuk lépni az elvárt szintet.

Kiss J.
Fotó: Mocsári L., Bócsi K.(mnsz)Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-03-01 09:24

    Katicza

    Gratulálok Halasi Imrének és az egész társulatnak. Bár én nem vagyok szakértő, csak egy színházat szerető, színházba járó átlagos néző, azt gondolom, nagyszerű lett az előadás.Köszönöm.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!